13 Cara Untuk Meningkatkan Trafik Blog Anda!

aynora nur | 21 October, 2011,5:50 PM |
Advertisement
Kebanyakan blog digunakan oleh individu sebagai diari harian atas talian. Biasanya blog mengandungi teks, imej, dan link kepada blog lain. Ada juga yg menggunakannya sebagai fokus kepada hobi seperti seni, photoblog, video (video blogging), music (MP3 blog), dan sebagainya. 


Dunia Blog sangat luas dan sibuk dengan lebih kurang 100 juta blog telah muncul mcam 'goreng pisang panas' dan berkembang dengan pesatnya. Dengan fakta ini, bagaimana anda mahu menarik jumlah pengunjung yang ramai ke blog anda? Ikuti tips2 ringkas yang akan saya paparkan untuk menarik trafik ke blog anda.

1. Kandungan tulisan yang berguna dan kerap

Kita mestilah kerap mengemaskini blog dengan kandungan cerita yang berguna. Dengan cara ini ia boleh membantu membina kumpulan penggemar blog kita. Samada kandungan itu baik @ sebaliknya, ia yang akan mempengaruhi pembaca diluar sana samada untuk kembali ke blog anda atau tidak. Ceritakan perkara yang baik2 berulang kali jika itu yang mereka sukai. Lagipun, apabila kita menulis dengan kerap, enjin carian  seperti Google atau Technorati akan dapat menangkap 'keywords' yang sering kita tuliskan.


2. Hantar blog anda dalm enjin carian 

Dapatkan carian enjin yang popular seperti Google dan Yahoo! dengan hantar URL blog anda kepada mereka. Kebanyakan enjin carian menyediakan 'Submit' link (oatau sesuatu yg seumpamanya) untuk menghebahkan enjin carian blog baru anda, jadi enjin2 carian tersebut akan dapat membacanya dan memasukkan blog anda dalam hasil carian mereka.


Adalah penting untuk anda tahu bahawa tak semestinya nama blog anda itu akan muncul pada tangga teratas dalam enjin carian tersebut, tetapi paling tidak nama blog anda sudah dimasukkan di dalamnya. Lama kelamaan nama blog anda akan dikenali juga.

3. Guna dan kemaskini Blogroll anda

Dengan menggunakan blogroll dalam blog anda, pemilik blog lain yang mendapati blognya ada dalam senarai anda, tentu mereka pun ikut melakukan perkara yang sama. Ini adalah salah satu cara yang mudah untuk mendapatkan sebanyak mungkin pembaca daripada pengikut blog orang lain. Mana tahu jika pembaca lain merasakan blog anda sangat menarik, mereka akan 'link' kan dengan blog mereka.


4. Ambil kesempatan dengan 'kuasa komen'

Komen adalah satu kaedah yang ringkas dan salah satu cara yang mesti dilakuan untuk meningkatkan tafik di blog anda.


1) Respon kepada komen yang ditinggalkan di blog anda. Ini menunjukkan yang anda menghargai pandangan mereka.
2) Tinggalkan komen di blog rakan anda untuk menarik trafik baru ke blog anda pula. Pastikan anda tinggalkan alamat URL  blog anda di dalam ruangan komen berkenaan. Jadi, anda membina satu lagi rantaian ke blog anda. Terutamanya komen yang menarik dan membina.


5. Selaraskan kandungan blog anda dengan RSS Feed

Tetapkan butang RSS feed pada blog anda bagi memudahkan pembaca setia mengetahui bilakan anda memasukkan entri terbaru. 

6. Gunakan 'Links' dan 'Trackbacks'

Links adalah salah satu bahagian yang amat penting di dalam menggunakan blog. Bukan setakat boleh dicerap oleh enjin carian, tetapi juga boleh dikesan oleh pemilik blog lain yang anda telah 'link' dengan blog mereka. Ini boleh membawa pembaca baru untuk mengunjungi blog anda atau memasang 'link' blog anda di blog masing2.


Anda juga boleh meninggalkan trackback pada blog lain bagi memberitahu yang anda pernah mengunjungi blog mereka. Mana2 blog yang membenarkan 'trackbacks' akan membolehkan anda menarik balik 'link' ke dalam blog anda. 

7. Hantarkan tulisan anda ke laman web 'Social Bookmarking'

Ambil masa sedikit untuk menghantarkan post anda kepada laman social bookmarking seperti Digg, StumbleUpon, Reddit dan macam2 lagi yg boleh jadi lebih mudah untuk menarik dan meningkatkan trafik ke dalam blog anda.


8. Ingat optimumkan enjin carian (SEO)

Bila menulis dlm blog, ingat untuk optimumkan isi kandungan kita agar enjin carian dapat mengesannya. Masukkan kekata kunci yang sesuai dan buat 'link' tetapi jangan terlalu berlebihan kerana ia boleh menyebabkan enjin carian jadi keliru. Jangan lakukan 'spam' sebab akibatnya adalah tidak baik untuk blog anda. 

9. Letakkan imej/gambar pada setiap post

Letakkan imej yang bersesuaian pada setiap post anda. Anda juga boleh mengambil gambar daripada imej di Google @ Yahoo dan namakan imej tersebut dengan menggunakan kepakaran anda dalam SEO. Cara ini juga boleh meningkatkan trafik ke blog anda!


10. Sertai Forum,  @ kumpulan atas talian 

Carilah ruangan forum atas talian, rangkaian web, kumpulan atau laman social networking seperti Facebook dan LinkedIn dimana anda boleh berkongsi idea dan bertanyakan soalan2 terbuka kepada mana2 individu. Lagi sekali jangan lupa utk buat link URL blog anda pada setiap post. Dengan cara ini secara tidak sengaja anda telah mempromosikan blog anda. 

11. Promosikan blog secara offline - mulut ke mulut, business card, dsb

Jangan berhenti mempromosikan blog anda. Masukkan alamat URL blog sebagai satu pengenalan diri anda, boleh letakkan dibawah2 post atau ketika membuat komen di blog orang lain. Boleh juga tuliskan blog anda pada business card dan dalam perbualan dengan rakan2 yang tidak aktif berblog. Mana tahu mereka akhirnya berminat menyertai anda!

12. Wujudkan anugerah untuk pengunjung blog/ rakan2 blogger

Banyak betul anugerah yang diwujudkan di luar sana samada oleh blog owner ataupun rakan2 blogger yang lain. Jadi, apa tunggu lagi, sertai mereka! Anda boleh mulakan dengan anugerah untuk blog anda sendiri.

13. Jangan rasa malu

Apa yang penting sekali bergaullah dengan komuniti blog yang ada di sekitar maya anda. Jangan malu untuk tanyakan soalan lagi2 kalau anda orang baru. Sertai sebarang perbincangan yang dianjurkan oleh rakan blogger lain, perkenalkan diri. Suarakan pandangan dengan berani agar kemunculan anda disedari oleh rakan2 lain.


Setelah saya kongsikan dengan maklumat di atas, saya ucapkan selamat maju jaya kepada anda semua. Mana tahu mungkin dengan aktif berblog kita boleh buat duit??

Hanya Allah yang maha mengetahui... 
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
6 Komen untuk "13 Cara Untuk Meningkatkan Trafik Blog Anda!"

Terima kasih dgn info di atas. Sharing...

Thank for the great share.
It really help new blogger like me.

Greetings,
Itching And Burning Sensation

thanks for that info
don't forget to visit my blog http://koleksimiemieza.blogspot.com/

Sangat bermanfaat.

Sekarang ni dah cuba beberapa cara. Kalau istiqamah insyaallah berkesan

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top