Kuasa Tabiat Dalam Kerjaya

loading...
Bosan! Boring! Fed up! Itu selalu kita dengar dari mulut kita sendiri atau kawan2 yang sudah terlalu lama berada dalam bidang kerjaya mereka. Memang lumrah manusia mudah bosan melakukan benda yang rutin sepanjang masa. Bayangkan pulak yang dah buat kerja kerani lebih 20 tahun. Wow!! Macam mana tu?



Okey, sebab itu saya nak share tips bina kerjaya ini. Kalau biasa kita setting goal (tentukan matlamat) dalam kerjaya kita, apa kata kali ini kita tentukan tabiat kita pulak. Kalau tentukan matlamat, kita jadi malas, sebab benda2 ni dah ada kaitan dengan tanggungjawab kita. Tapi kalau kita tentukan tabiat sendiri, apa yang kita suka, apa kita tak suka...buat ia jadi amalan harian kita dalam kerjaya, tentu benda2 ini jadi mudah. Benda yang tabiat orang akan buat berkali-kali tanpa sedar. Secara tak langsung ia telah menjadi rutin dalam kerja harian kita. Degan itu, kita berasa happy. Buat benda yang orang tak paksa.

Jadi dalam membina kerjaya atau memupuk keharmonian dalam kehidupan, cara nya mudah saja. Tukar matlamat jadi tabiat.

#Aynora: Walau disuruh berkali-kali, kita masih tidak bergerak. Tapi kalau benda yang orang tak suruh, kita boleh buat banyak kali!

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.