Enter your keyword

12 October, 2011

Kuasa Tabiat Dalam Tindakan Kita

Selepas kita lihat 3 tips bina kerjaya yang lepas, kali saya nak share tips yang keempat. Ia dipanggil 'the power of habits in action'. Untuk info, 90% tindakan yang kita lakukan sehari-hari disebabkan habit/tabiat. Kita suka apa kita buat, sebab itu kita buat setiap hari. Dan yang penting, apa kita suka itu boleh buat orang sekeliling kita pun hidup bahagia. Betul tak?

Okey, lepas cakap berbelit2 sikit kat atas tu, mari kita tengok pulak macam mana nak tukar pandangan minda kita tentang sesuatu perkara dalam usaha kita nak menukar tindakan kepada tabiat.



1. Lebih berdisplin terhadap diri sendiri dan mengulang benda yang kita suka sebagai tabiat.
2. Jangan menunggu lama untuk menukar tindakan kepada tabiat
3. Menukar tabiat lama kepada yang baru dan selalu berfikir secara positif.

Rujukan: 101 Ways to Love Your Jobs ~ Stephanie Goddard Davidson 

Akhirnya, tukar tabiat lama dengan tabiat baru yang lebih baik. Ambil yang positif dan tinggalkan yang negatif. Pada satu saat nanti, keputusannya akan nampak dan kita akan terfikir...oh!! begini mudah untuk membina motivasi dalam kerjaya.

#DCP: Sentiasa bersikap positif. 

No comments:

Post a Comment

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.