Tutorial untuk 'centre' image kat header blog

aynora nur | 12 October, 2011,9:42 AM |
Advertisement
Sebelum saya buat tutorial kat sini, saya dah cuba dan test dulu buat benda2 ni. Ada banyak sumber yang boleh kita gunakan, tetapi ada sesetengah cara macam tak ngam dengan template saya. Kalau yang tak tahu, template adalah contoh corak blog yang kita gunakan kat blogger/wordpress tu.

Basic template yang amat mudah adalah minima white (XML) format. Yang ini senang kita nak ubahsuai. Dan fleksibel..

Okey, saya nak share macam mana nak buat 'header/ image' kat header kita jadi tengah (centre). Cuba check code yang macam ini kat blog korang,

#header{width:790px; margin:auto;
padding:14px 14px 14px 14px;
height:350px; background: url("")}

dan, ada setengah template dia guna #header-wrapper, tapi itu semua serupa.

Jadi, untuk centre kan dia senang aje. Code kat atas tu korang insert, add/tambah code yang color merah seperti di bawah.

#header{width:790px; text-align:center;
margin:auto;padding:14px 14px 14px 14px;
height:350px; background: url("")}

Dah siap simpan/save template korang. Sekarang cuba korang test header korang, jadi centre tak?

Dah siap, cepat dan mudah.

**Aynora: Bila saya dah pandai, saya tukar2 ikut citarasa sendiri.
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
0 Komen untuk "Tutorial untuk 'centre' image kat header blog"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top