Tutorial untuk 'centre' image kat header blog

Sebelum saya buat tutorial kat sini, saya dah cuba dan test dulu buat benda2 ni. Ada banyak sumber yang boleh kita gunakan, tetapi ada sesetengah cara macam tak ngam dengan template saya. Kalau yang tak tahu, template adalah contoh corak blog yang kita gunakan kat blogger/wordpress tu.

Basic template yang amat mudah adalah minima white (XML) format. Yang ini senang kita nak ubahsuai. Dan fleksibel..

Okey, saya nak share macam mana nak buat 'header/ image' kat header kita jadi tengah (centre). Cuba check code yang macam ini kat blog korang,

#header{width:790px; margin:auto;
padding:14px 14px 14px 14px;
height:350px; background: url("")}

dan, ada setengah template dia guna #header-wrapper, tapi itu semua serupa.

Jadi, untuk centre kan dia senang aje. Code kat atas tu korang insert, add/tambah code yang color merah seperti di bawah.

#header{width:790px; text-align:center;
margin:auto;padding:14px 14px 14px 14px;
height:350px; background: url("")}

Dah siap simpan/save template korang. Sekarang cuba korang test header korang, jadi centre tak?

Dah siap, cepat dan mudah.

**Aynora: Bila saya dah pandai, saya tukar2 ikut citarasa sendiri.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.