Header Ads

Resepi Terung Goreng Berlada


Advertisement
Dah lama juga saya nak 'post' pasal resepi ni. Cara memasaknya mudah sahaja dan ia juga menjimatkan masa. Tapi, mana ada benda yg nak dimasak, terus boleh masuk mulut sekelip mata, betul tak? So, meh kita kira2 dan bajet2 berapa kosnya untuk menyediakan resepi ini...
Bahan-Bahannya: (makan ramai2 pun boleh...) 
  • 2 biji terung sederhana panjang (terung yg warna purple tu...), potong serong n goreng letak kunyit ckit
  • sejemput ikan bilis *
  • 1 biji bwg besar*
  • 2 ulas bwg putih *
  • 1 biji cili kecik (kalau nk pedas letak lebih pun boleh) *
  • garam n gula

Cara-cara:
  1. tumbuk guna lesung batu bahan bertanda *
  2. tumis bahan tumbuk tadi dlm kuali sampai garing
  3. masukkan perasa garam dan gula secukup rasa 
  4. masuk terung dan gaul sebati
  5. sedia untuk dimakan, hehe...  

Kalau nak lebih sedap, makan dengan nasi putih ketika masih panas, tak payah lauk lain pun tak apa, sedap!!

Nak mencuba, silakan...macam senang dan simple kan? Bajetnya lebih kurang RM6.00#, murah tu...
Advertisement

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.