Sisipan Nasihat Untuk Blogger Se Malaya [...dengan harapan tiada yang ambil hati]

Dengan Bismillah,
Salam mesra blogger semalaya...

Saya baru habis blogwalking, jejalan baca 'negeri' orang dan sambil tu menyelam minum air. Eh! Apa yang saya buat ek? Saya baca segala benda samada bahan hiburan, cerita lawak dari blog2 lawak, saya juga jenguk2 blog politik. Hrmm...ada sesetengah blogger sangat bijak mengajak bicara jadi orang bijak juga, ada sesetengahnya pula merapu entah apa2, pun saya ikuti juga bahan cerita mereka.



Tahukah korang? Bahawa isu2 yang kita bicarakan dlm laman2 blog adalah gambaran sebenar samada yang tuan punya blog itu ada membuat 'kerja lebih masa @ homework' sebelum menulis entri atau sebaliknya. Atau apakah dia orang [termasuk diri sendiri?] seorang yang membabi buta...[membuta tuli??]

Saya cuba jejaki blog2 yang ada isi, antaranya;

1. Hasrulhassan.com
2. Anastasyea.com
3. Cikmatahariku
4. Hanis Zalikha
5. Dapur Tanpa Sempadan

Yang di atas itu saya katakan, antaranya...jadi ada blog2 glamour yang saya tak senaraikan sebab mereka dah terkenal satu Malaya. Senang nak cari...

Mengapa kita mesti membuat atau menulis entri berdasarkan rujukan? Sebabnya, satu hari nanti kita akan disoal jawab. Siapa yang kena soal dan siapa yang kena jawab? Dua dua sekali, yang menulis dan membaca pun kena jawab oleh Yang Maha Bijaksana. Jadi, saya nak kita sama2 mengutip pendapat ini sebagai satu dorongan agar satu hari nanti kita pun jadi bijak macam orang2 yang bijak di sekeliling kita. Okey!

Natijahnya, mari sama2 berubah...mulakan sekarang kawan2 eh...

keep in touch and smile,
aynora nur

3 comments:

  1. Study dulu apa yang nak ditulis, itu leih baik dari sekadar copy paste. :) * Thanks utk link tersebut :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  2. Thanks dgn ingatan itu.
    Saya setuju. Boleh ambil bahan yang sama kemudian kita buat further reference, tak salah bukan?

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.