Tutorial Untuk 'Disable Right Click Pada Blog @ Website'

aynora nur | 23 February, 2012,12:30 PM |
Advertisement
Salam sejahtera,

Kerapkali blog yang mengandungi gambar peribadi ataupun gambar2 artis akan jadi mangsa copy cat dari orang lain yang tidak bertanggungjawab. Adakah anda tidak suka orang lain mengambil apa sahaja kandungan dalam blog anda? Terutamanya pada blog2 yang mengendalikan ruangan e-novel, ataupun penulisan yang sudah tentu perlukan tuan punya blog memerah otak...

Kenapa Perlu Disable Right Click?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click
Disable Right Click dalam blog



Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.


1. Copy kod ini.

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript. Kalau masih kurang jelas, klik sini.


Apabila sudah siap, save dan lihat kesannya pada blog anda.:)

Apa citer? Senang kan? Tapi jika korang tak kisah ataupun sekadar nak kongsikan info yang baik kepada pembaca blog, tak payah disable right click pun tak apa. Tepuk dada tanya knowledge yang ada...

Smile,
aynora nur



 Aynora Nur adalah seorang penulis bebas yang bekerja sepenuh masa dalam bidang hartanah dan perkhidmatan. Masa lapangnya dihabiskan dengan menulis blog, e-novel dan tips-tips kerjaya. Seorang lulusan MBA.
http://aynoranur.com/, http://mykarya.net/
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
1 Komentar untuk "Tutorial Untuk 'Disable Right Click Pada Blog @ Website'"

thnkz...cz sudi berkongsi ilmu...^_____^

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top