Tutorial Untuk 'Disable Right Click Pada Blog @ Website'

Tudung kanak-kanak
Salam sejahtera,

Kerapkali blog yang mengandungi gambar peribadi ataupun gambar2 artis akan jadi mangsa copy cat dari orang lain yang tidak bertanggungjawab. Adakah anda tidak suka orang lain mengambil apa sahaja kandungan dalam blog anda? Terutamanya pada blog2 yang mengendalikan ruangan e-novel, ataupun penulisan yang sudah tentu perlukan tuan punya blog memerah otak...

Kenapa Perlu Disable Right Click?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click
Disable Right Click dalam blog



Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.


1. Copy kod ini.

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript. Kalau masih kurang jelas, klik sini.


Apabila sudah siap, save dan lihat kesannya pada blog anda.:)

Apa citer? Senang kan? Tapi jika korang tak kisah ataupun sekadar nak kongsikan info yang baik kepada pembaca blog, tak payah disable right click pun tak apa. Tepuk dada tanya knowledge yang ada...

Smile,
aynora nur



 Aynora Nur adalah seorang penulis bebas yang bekerja sepenuh masa dalam bidang hartanah dan perkhidmatan. Masa lapangnya dihabiskan dengan menulis blog, e-novel dan tips-tips kerjaya. Seorang lulusan MBA.
http://aynoranur.com/, http://mykarya.net/

1 comment:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.