Penambahbaikkan kepada Blogger Template ~ Khas untuk Blogger Baru

aynora nur | 08 March, 2012,4:30 PM |
Advertisement
Salam mesra,

Saya memang baru dalam dunia blog http://aynoranur.com/ tetapi dulu2 saya dah start dengan penulisan novel yang jarang2 kat sini berupdate. Kiranya, saya masih baru pada penulisan blog secara umum, dan menulis tentang isu2 semasa. Oleh kerana saya kadangkala ada terlebih masa, maka gatal jugak tangan dan otak cuba2 ubahsuai template yang saya minat dari pemilik asal (cara mereka) kepada warna2 kegemaran saya dan juga layout yang saya minati. Cuba korang teka template saya sekarang diadaptasi daripada template mana?

Di bawah ini template saya sekarang,


Saya suka warna2 garang terutamanya merah. Dan itu mungkin juga ada kaitan dengan diri saya yang agak tegas tetapi (bukan garang...hehe). Dah dapat tak? Meh kita tengok template asal yang jadi sumber inspirasi saya.



Cak!! Inilah dia template yang telah saya ubah suaikan. Warna dia more to dark green and pinky tetapi saya jadikan ia seperti yang korang tengok sekarang pada blog saya. Okey tak? Birdie's Spring Time adalah idea geliga dari pemilik blog ini http://www.giselejaquenod.com.ar/ dan saya suka ke semua blogger template (free) dari blog beilau. Kalau berminat sila kunjungi blog tersebut, okey!!

Apakah trick yang saya gunakan? Korang jangan risau, tak susah pun. Cuma kena pandai main kod di dalam template. Kebanyakan blogger template menggunakan applikasi XML. Jadi, belajar mengenali #main wrapper, #sidebar wrapper, #content wrapper, #Outer wrapper dan banyak lagi. Bila sudah tahu yang ini, kita tengok pulak margin, padding serta kod warna (color code).

Bagaimana? Senang tak? Pada mulanya agak gelabah tetapi sekarang saya dah agak expert...macam dulu saya hanya STPM tetapi sekarang dah ada MBA!! Pokok pangkalnya mesti berani dan berusaha...

selamat belajar my dear readers...chaiyok!!!
aynora nur 
   
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
3 Komen untuk "Penambahbaikkan kepada Blogger Template ~ Khas untuk Blogger Baru"

Saya pun kenal sikit² je, teringin nak explorer lebih² .. tapi nanti la, belajar sikit² dulu. :)

www.anastasyea.com

saya tengah study dari blog u...tip-tip...

tip-tip mana yang awak minat? klu tak faham, boleh tanya, jngan segan..

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top