Penambahbaikkan kepada Blogger Template ~ Khas untuk Blogger Baru

loading...
Salam mesra,

Saya memang baru dalam dunia blog http://aynoranur.com/ tetapi dulu2 saya dah start dengan penulisan novel yang jarang2 kat sini berupdate. Kiranya, saya masih baru pada penulisan blog secara umum, dan menulis tentang isu2 semasa. Oleh kerana saya kadangkala ada terlebih masa, maka gatal jugak tangan dan otak cuba2 ubahsuai template yang saya minat dari pemilik asal (cara mereka) kepada warna2 kegemaran saya dan juga layout yang saya minati. Cuba korang teka template saya sekarang diadaptasi daripada template mana?

Di bawah ini template saya sekarang,


Saya suka warna2 garang terutamanya merah. Dan itu mungkin juga ada kaitan dengan diri saya yang agak tegas tetapi (bukan garang...hehe). Dah dapat tak? Meh kita tengok template asal yang jadi sumber inspirasi saya.



Cak!! Inilah dia template yang telah saya ubah suaikan. Warna dia more to dark green and pinky tetapi saya jadikan ia seperti yang korang tengok sekarang pada blog saya. Okey tak? Birdie's Spring Time adalah idea geliga dari pemilik blog ini http://www.giselejaquenod.com.ar/ dan saya suka ke semua blogger template (free) dari blog beilau. Kalau berminat sila kunjungi blog tersebut, okey!!

Apakah trick yang saya gunakan? Korang jangan risau, tak susah pun. Cuma kena pandai main kod di dalam template. Kebanyakan blogger template menggunakan applikasi XML. Jadi, belajar mengenali #main wrapper, #sidebar wrapper, #content wrapper, #Outer wrapper dan banyak lagi. Bila sudah tahu yang ini, kita tengok pulak margin, padding serta kod warna (color code).

Bagaimana? Senang tak? Pada mulanya agak gelabah tetapi sekarang saya dah agak expert...macam dulu saya hanya STPM tetapi sekarang dah ada MBA!! Pokok pangkalnya mesti berani dan berusaha...

selamat belajar my dear readers...chaiyok!!!
aynora nur 
   

3 comments:

  1. Saya pun kenal sikit² je, teringin nak explorer lebih² .. tapi nanti la, belajar sikit² dulu. :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  2. saya tengah study dari blog u...tip-tip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tip-tip mana yang awak minat? klu tak faham, boleh tanya, jngan segan..

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.