Cikgu! Selamat Hari Guru...

Dengan Bismillah...

Selamat Hari Guru kepada semua guru2 yang menyambutnya pada hari ini, 16 Mei setiap tahun dan sehingga bila2 asalkan ianya jatuh pada 16 Mei setiap tahun, insya'allah...


Red Hearts with Flowers
Bunga jauh untuk cikgu cikgu seluruh dunia...


Macam2 gelaran dan 'pangkat' serta iktiraf yang berikan kepada guru. Guru lilin hidupku, guru penyuluh cahaya, guru idolaku, dan macam2 lagi yang pelbagai. Guru semestinya bangga bila anak2 didiknya menjadi 'somebody' daripada sebelumnya yang 'nobody'!

Bukan anda saja yang terhutang budi kepada guru, saya juga tidak ketinggalan. Hero kecil saya berumur 5 tahun. Dari bulan pertama masuk tadika, dia mula mengenal titik putus2, membuat garisan, mewarna, mengenal huruf2 besar. Hmm...dengan saya di rumah dari seawal umur 2/3 tahun saya sudah sediakan buku pra-tadika, tapi hasilnya layangan kapal terbang kertas yang saya dapat. Sekarang bila telah 5 bulan di tadika, anak saya sudah pandai mengeja perkataan/ nama2 yang tertera di kaca TV. Manakan kami tidak terkejut, sesungguhnya besar amat jasa cikgu2 di tadika dan nursery yang menjaganya sepanjang hari.

Juga cikgu2 dalam keluarga besar saya/kami, abang dan kakak ipar, adik2 saya, sepupu dan mak sedara saya, pak cik saya juga...

Terima kasih cikgu yang menjadikan anak/hero kecil saya daripada 'nothing' kepada 'something'!
Sebenarnya saya juga dulu mendapat tawaran memjadi cikgu, tetapi kerana mata dah dikaburi dengan wang di Bank (dahulu saya pekerja bank), saya abaikan sahaja tawaran tersebut. Jika tidak, saya juga mendapat ucapan hari guru daripada murid2 saya...hehe

coretan pada hari guru,
aynora nur

4 comments:

  1. antara y best jd guru, cuti same ngan ank murid... hehe
    of course, pngorbnan guru xkn sy lupa smpai bila2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayah: cikgu yg buat kita pandai baca dan tulis, mmg tiada bandingan.

      Delete
  2. Assalam datang follow balik dan membawa msej sekali:-


    Assalamualaikum (^_^) , erm FR tengok follower awak bawah 350 , dan awak berpeluang masuk

    [Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie]

    Tolong Blogger Baru je (^_^) senior tak payah...

    http://www.farizreza.com/2012/05/segmen-saya-blogger-newbie.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Fariz Reza, bukan tak mau join, sy akan cuba jika ada free time, ok.

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.