Header Ads

Lesson of the day : Merancang itu Penting!

Salam sejahtera,
dengan Bismillah....

Hari ini Jun 10, 2012...

Hari ini adalah kenyataan. Dan apa yg berlaku pada hari ini sesungguhnya amat penting untuk diingatkan. Sebabnya? Sebab gagal merancang perbelanjaan, saya nyaris 'dimufliskan' oleh hero sendiri. Pada mulanya pergi Jusco setakat nak beli barang samaan nilanya seratus dua tetapi walhasil...akhirnya terjebak dengan sindrom mata rambang, habis juga dekat RM700++.  


Hmm...apa yang saya borong ek? Dah tentulah barangan (games stationary) untuk si hero, baju dia dan juga baju saya, sempat 'melantak' kat Mc Donalds, Buku2 dan buku novel untuk saya juga, dan hrm...dunkin' donuts habisan hampir RM30++...

Natijahnya??
Hidup harus bijak merancang. Perancangan dalam kehidupan harian, perbelanjaan barang dapur, merancang belanja persekolahan anak2 (klu yg ada anaklah...), belanja makan2 kat luar pun kena rancang juga. Buat small checklist/simple agar kamu semua tak termuflis kecil macam saya.

Nasib baik saya ter'plan' sikit pasal si hero kecil. Dia tak ikut pergi Jusco sebab kena ikut ayahnya pergi jemputan kahwin. Kalau tidak...(sukar untuk diungkapkan??)

Apa2pun, hidup mesti cool.

Good luck & be good,
aynora nur

2 comments:

  1. betul tu, sy setuju. merancang dlm semua perbuatan tindakan awal mengelak gagal.
    tq

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.