Korean Time! : Jang Dong Gun

loading...
My dearie korean fan..

Bismillah..

Jang Dong Gun makes a come back! Actor Jang Dong-gun is returning to primetime TV drama after a 12-year absence (at this kehilangannya...dia banyak buat movies Holywood). He will appear in a weekend soap called "A Gentleman's Dignity," which is already aired on SBS. 
latest JDG picture!

(Dalam BM pulak) Dalam drama siri tersebut JDG melakonkan kisah tentang kerjaya dan cinta golongan profesional. JDG pegang watak seorang arkitek yang berusia 40-an yang mahu kekal single mingle.

JDG ada kata yang dia rasa pelik sikit sebab dah lama (lebih kurang 10 tahun) tak beraksi dalam drama bersiri. Kalau tak silap last dia presence is in the hit drama. 'All Abou Eve' (kegemaran saya jugak!...).





Singkap sejarah aktor kegemaran saya pulak!

Jang Dong-gun (dilahirkan pada 7 Mac 1972) adalah aktor Korea Selatan dan juga seorang pemuzik. Beliau menghabiskan zaman kanak-kanaknya di Yongsan-gu, Seoul, kemudiannya beliau ke Sekolah Seni Hangook, namun berhenti sebeum sempat mendapatkan ijazahnya. Beiau membuat penampilan pertama di dalam drama MBC bertajuk 'Our Heaven'.

Jang Dong-Gun memperoleh Anugerah Aktor dari acara Blue Dragon Awards untuk wataknya sebagai seorang anggota polis yang dedikasi di dalam 'Nowhere to Hide'. Dalam tahun 2000, beliau berlakon dalam filem 'Friend', di mana ketika itu ia adalah filem terhangat berbanding filem-filem lain.

Jang terkena gosip yang tersebar mengenai kegiatan zaman persekolahannya yang bermasalah dan dituduh bercampur dengan mafia, memberikan laluan kepadanya untuk membintangi Taegukgi pada tahun 2004: The Brotherhood of War, tentang perang Korea, yang sekali lagi memecahkan rekod box office. Wataknya di dalam filem tersebut melayakkan beliau menerima anugerah Naga Biru yang ketiga (Blue dragon award).

Baru-baru ini juga beliau dilantik untuk mempromosikan Nintendo DS Lite di Korea Selatan, yang dikeluarkan pada Januari 2007. Terlibat dengan iklan komersial mempromosikan English Training: Have Fun Improving Your Skills! and Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day!.

Tinggi: 181 cm (5’11”) Berat: 68 kg (150 lbs.) Jenis Darah: O Agama: Buddha

Drama All About Eve (2000) Ghost (1999) Springtime (1999) Love (1998) Myth of a Hero (1997) Model (1997) Medical Brothers (1997) Icing (1996) The Last Match (1994) Il Ji Mae (1993) Our Heaven (1993)

Movies Typhoon (2005) The Promise (2005) Taegukgi: The Brotherhood of War (2004) The Coast Guard (2002) 2009 Lost Memories (2002) Friend (2001) Anarchists (2000) Nowhere to Hide (1999) Love Wind Love Song (1999) First Kiss (1998) Holiday in Seoul (1997) Repechage (1997)

Awards 2004:
Blue Dragon – Best Actor for Taegukgi 2001:
Blue Dragon – Most Popular Actor Award 2001:
Asia Pacific Film Festival – Best Supporting Actor for Friend 2000:
Blue Dragon – Popular Award 1999:
Blue Dragon – Best Supporting Actor for Nowhere to Hide 1997:
Blue Dragon – Best New Actor for The Repechage 1997:
MBC – Best Actor 1997:
Baeksang Art Awards – Most popular performer 1994:
Baeksang Art Awards – TV’s best new actor

kredit #google
aynora nur**

7 comments:

  1. korean time hihi *sebok jab >< .
    ehh a'ah la lebih 10 taun die tak belakun . Atin smpai dh x kenal dah die huhu --' .
    ehh awk peminat die? wahh . nice ^^ .
    atin? kurg pulak minat pelakon ni hihi >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear atin,
      i m soo much in love with JDG since watch him in All about eve, what the gentleman hero in town!! haha!!

      Delete
  2. xpnh tgk citer dye nh lg.tp aku prefer yg plakon utama citer iris.lee byung hyun kot nme dye..n lg 1 citer iris tuh adlah citer 1st korea yg tgk..hehe..
    btw,nice info.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear ajos,
      sumer citer korea i likeee...
      Iris pun i tengok..
      tq also for sharing..

      Delete
  3. nice post :)
    ditunggu kunjungan baliknya yaah ,

    ReplyDelete
  4. kite suka dia :D
    all about eve :))

    ReplyDelete
  5. tak kenal sangat artis korea nie...hihihi

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.