Header Ads

Menu Sihat Untuk Cabaran Diet 7 Hari


As-salam,

Khas untuk bacaan mereka yang bersemangat dan berdisplin (mungkin macam saya) dan juga untuk yang mahu berdiet secara sihat...hihi

Menu ini saya baca dari website remaja dan oleh kerana teramat berguna buat sang owner blog ini, maka saya sharekan buat korang semua. Ada berani??? Tak cuba tak tahu...


Sumber: Google


Hari Pertama (Tak ada nasi , hanya buah dan minuman yang sihat dan semulajadi)


  • Makan semua jenis buah kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilih yang sihat dan semula jadi.
  • Hindari minuman berkarbonat atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  • Jus tembikai rendah kalori ialah pilihan paling tepat, oleh itu pastikan kamu kerap mengambilnya.
  • Selain itu, kamu disarankan makan sup.
Hari Kedua (Sayuran berdaun hijau , sup , kentang putar tanpa mayonis dan mentega , tak ada nasi lagi )
  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Kamu tidak dibenarkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Makanlah sebanyak mana sup yang kamu mahu.
  • Sebelah malam pula,makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting,lupakan mentega dan mayones.Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa.
Hari Ketiga (menu hari pertama dan menu hari ke dua , tanpa kentang putar … perghhhh ..)
  • Gabungkan menu hari pertama dan kedua.
  • Tetapi tidak perlu kentang putar untuk pelan hari ketiga ini.
  • Jika betul-betul mengamalkan diet ini, kamu sebenarnya sudah berjaya menurunkan berat antara dua kilogram hingga tiga kilogram. bayangkan…
Hari Keempat (pisang dan susu rendah lemak , ambil sebanyak mana mampu dan juga sup .. juga tak de nasi)
  • Makanlah pisang dan minum susu rendah lemak.
  • Sebaiknya ambil tiga biji pisang dan minum susu sebanyak mana yang kamu mampu.
  • Hari ini ialah hari yang sukar dalam pusingan diet tetapi kamu harus kekal berdisiplin demi menurunkan lebih banyak lagi kilogram.
  • Kamu juga masih tidak boleh melupakan sup dalam hidangan.
Hari Kelima (daging dan tomato , daging ayam atau  ikan , 6 biji tomato dan juga sup , tak de nasi lagi …)
  • Hari untuk daging dan tomato.
  • Kamu dibenarkan untuk makan daging putih(ikan atau ayam) antara 300 hingga 600gram,selain makan 6biji tomato segar.
  • Tomato sebenarnya membantu mencernakan protien dari mencuci pembinaan asid urik.
  • Pengambilan sup sudah memadai diambil sekali sahaja.
Hari Keenam (daging dengan sayur  berdaun lain , tanpa kentang putar , tanpa nasi dan juga sup …. )
  • Kamu dibenarkan makan daging bersama sayur.
  • Makanlah apa saja jenis stik kerana ia baik untuk kandungan jantung.
  • Tetapi jangan makan kentang putar.
  • Sebaiknya, tumpukan pada sayuran berdaun.
  • Sup tetap menjadi pilihan untuk melengkapkan menu.
Hari Ketujuh (baru ada nasi , tu pun dengan beras perang .. jus buah kurang manis dan sayur-sayuran .. dan juga sup)
  • Makanlah nasi menggunakan beras perang.
  • Lengkapkannya dengan jus buah-buahan kurang manis dan sayur-sayuran.
  • Kamu masih lagi disarankan untuk mengambil sup, sekurang-kurangnya sekali sehari.

P/s: Mari kawan2, kita mulakan sekarang...chaiyok!3X....Republish entry

20 comments:

  1. saya dok asrama, susah nk try diet nih. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh! tunggu dah abis study la kut..

      Delete
    2. Assallamualaikum wbt, wah... ni diet strik juga kalau x makan nasi... harap2 boleh berjaya kalau try... sis, jom singgah blog sy... ada perkongsian tips kekal sihat menawan... cara yang mudah dan selamat.. >>>Tips untuk kurus secara semulajadi! <<<

      Delete
  2. thanks for sharing.. nanti boleh try ni.. :)

    ReplyDelete
  3. menyelerakan betul tgk gmbr buah tu...

    ReplyDelete
  4. Best sgt blog ni,sy mmg seorg yg obses dgn pemakan sihat dan seimbang,utk diri sendiri,keluarga dan yang paling penting utk anak saya,thanx for the resepi yg telah di kongsi...jom singgah le blog sy, mungkin ade yg kita boleh kongsikan bersama...www.mysufisecret.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. i want to try eat..kalu mkn mihun gemuk x? or bubur nasi?

    ReplyDelete
  6. sup tu sup apa..sup kosong ker..atau mushroom sup pun blh>>

    ReplyDelete
    Replies
    1. sup sayur atau kiub perisa ayam pun okey

      Delete
  7. assalamualaikum dan selamat sejahtera. bagi sesiapa yg ingin improve kesihatan samada utk kurangkan berat badan / tambahkan berat badan secara serius boleh contact sy & tanya bagaimana. saya adalah independent distributor herbalife dan coach. ask me how..0134264767 azuwa

    ReplyDelete
  8. saya adalah independent distributor herbalife & coach kesihatan. bagi yg ingin mengambil nutrisi sihat tanpa perlu berlapar, improve kesihatan / mengurangkan berat badan secara serius, pm sy 0134264767

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum dan selamat sejahtera. bagi sesiapa yg ingin improve kesihatan samada utk kurangkan berat badan / tambahkan berat badan secara serius boleh contact sy & tanya bagaimana. saya adalah independent distributor herbalife dan coach. ask me how..0134264767 azuwa

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Senarnya kalau makan daging dalam kuantiti yang banyak tak elok jugakkan ?

    ReplyDelete
  12. 7 hari tanpa nasi ke..
    mula memang mencabar.. pastu ok je... nak start tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari ke tujuh tu boleh makan beras perang..

      Delete
  13. sy mula diet 16hb/10/2013
    pg : biskut lemak 1 keping
    tghri : nasi segengam + sayur + ikan
    malam : -

    menu kekal sehingga 18hb
    kemudian
    19hb pulak
    pg : biskut lemak 1 keping
    tghri : ikan dan sayur
    mlm : sayur

    20hb
    pg : biskut lemak 1 keping
    thgri : telor mata dan

    21hb
    pg : biskut lemak 1 kping
    thgri : sayur bayam,kangkung dan kacang pjng segengam tiap satu dan dada ayam besar ibu jari 2 ketul
    mlm : air kosong

    adakh btol menu sy..
    harap bleh bntu

    ReplyDelete
  14. Sy mmg xpnh diet... Mkn aje.. Hihi.. Sbb nk bg naik bdn yg x naik2... Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyer awak Maria...keep it fit, ok

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.