Menu Sihat Untuk Cabaran Diet 7 Hari

aynora nur | 13 March, 2014,6:22 PM |
Advertisement
As-salam,

Khas untuk bacaan mereka yang bersemangat dan berdisplin (mungkin macam saya) dan juga untuk yang mahu berdiet secara sihat...hihi

Menu ini saya baca dari website remaja dan oleh kerana teramat berguna buat sang owner blog ini, maka saya sharekan buat korang semua. Ada berani??? Tak cuba tak tahu...


Sumber: Google


Hari Pertama (Tak ada nasi , hanya buah dan minuman yang sihat dan semulajadi)


  • Makan semua jenis buah kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilih yang sihat dan semula jadi.
  • Hindari minuman berkarbonat atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  • Jus tembikai rendah kalori ialah pilihan paling tepat, oleh itu pastikan kamu kerap mengambilnya.
  • Selain itu, kamu disarankan makan sup.
Hari Kedua (Sayuran berdaun hijau , sup , kentang putar tanpa mayonis dan mentega , tak ada nasi lagi )
  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Kamu tidak dibenarkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Makanlah sebanyak mana sup yang kamu mahu.
  • Sebelah malam pula,makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting,lupakan mentega dan mayones.Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa.
Hari Ketiga (menu hari pertama dan menu hari ke dua , tanpa kentang putar … perghhhh ..)
  • Gabungkan menu hari pertama dan kedua.
  • Tetapi tidak perlu kentang putar untuk pelan hari ketiga ini.
  • Jika betul-betul mengamalkan diet ini, kamu sebenarnya sudah berjaya menurunkan berat antara dua kilogram hingga tiga kilogram. bayangkan…
Hari Keempat (pisang dan susu rendah lemak , ambil sebanyak mana mampu dan juga sup .. juga tak de nasi)
  • Makanlah pisang dan minum susu rendah lemak.
  • Sebaiknya ambil tiga biji pisang dan minum susu sebanyak mana yang kamu mampu.
  • Hari ini ialah hari yang sukar dalam pusingan diet tetapi kamu harus kekal berdisiplin demi menurunkan lebih banyak lagi kilogram.
  • Kamu juga masih tidak boleh melupakan sup dalam hidangan.
Hari Kelima (daging dan tomato , daging ayam atau  ikan , 6 biji tomato dan juga sup , tak de nasi lagi …)
  • Hari untuk daging dan tomato.
  • Kamu dibenarkan untuk makan daging putih(ikan atau ayam) antara 300 hingga 600gram,selain makan 6biji tomato segar.
  • Tomato sebenarnya membantu mencernakan protien dari mencuci pembinaan asid urik.
  • Pengambilan sup sudah memadai diambil sekali sahaja.
Hari Keenam (daging dengan sayur  berdaun lain , tanpa kentang putar , tanpa nasi dan juga sup …. )
  • Kamu dibenarkan makan daging bersama sayur.
  • Makanlah apa saja jenis stik kerana ia baik untuk kandungan jantung.
  • Tetapi jangan makan kentang putar.
  • Sebaiknya, tumpukan pada sayuran berdaun.
  • Sup tetap menjadi pilihan untuk melengkapkan menu.
Hari Ketujuh (baru ada nasi , tu pun dengan beras perang .. jus buah kurang manis dan sayur-sayuran .. dan juga sup)
  • Makanlah nasi menggunakan beras perang.
  • Lengkapkannya dengan jus buah-buahan kurang manis dan sayur-sayuran.
  • Kamu masih lagi disarankan untuk mengambil sup, sekurang-kurangnya sekali sehari.

P/s: Mari kawan2, kita mulakan sekarang...chaiyok!3X....Republish entry
Tag : Tips Sihat
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
20 Komen untuk "Menu Sihat Untuk Cabaran Diet 7 Hari "

saya dok asrama, susah nk try diet nih. hehehe

thanks for sharing.. nanti boleh try ni.. :)

ohh! tunggu dah abis study la kut..

menyelerakan betul tgk gmbr buah tu...

Best sgt blog ni,sy mmg seorg yg obses dgn pemakan sihat dan seimbang,utk diri sendiri,keluarga dan yang paling penting utk anak saya,thanx for the resepi yg telah di kongsi...jom singgah le blog sy, mungkin ade yg kita boleh kongsikan bersama...www.mysufisecret.blogspot.com

i want to try eat..kalu mkn mihun gemuk x? or bubur nasi?

sup tu sup apa..sup kosong ker..atau mushroom sup pun blh>>

assalamualaikum dan selamat sejahtera. bagi sesiapa yg ingin improve kesihatan samada utk kurangkan berat badan / tambahkan berat badan secara serius boleh contact sy & tanya bagaimana. saya adalah independent distributor herbalife dan coach. ask me how..0134264767 azuwa

saya adalah independent distributor herbalife & coach kesihatan. bagi yg ingin mengambil nutrisi sihat tanpa perlu berlapar, improve kesihatan / mengurangkan berat badan secara serius, pm sy 0134264767

assalamualaikum dan selamat sejahtera. bagi sesiapa yg ingin improve kesihatan samada utk kurangkan berat badan / tambahkan berat badan secara serius boleh contact sy & tanya bagaimana. saya adalah independent distributor herbalife dan coach. ask me how..0134264767 azuwa

sup sayur atau kiub perisa ayam pun okey

This comment has been removed by the author. - Hapus

Senarnya kalau makan daging dalam kuantiti yang banyak tak elok jugakkan ?

7 hari tanpa nasi ke..
mula memang mencabar.. pastu ok je... nak start tu

hari ke tujuh tu boleh makan beras perang..

sy mula diet 16hb/10/2013
pg : biskut lemak 1 keping
tghri : nasi segengam + sayur + ikan
malam : -

menu kekal sehingga 18hb
kemudian
19hb pulak
pg : biskut lemak 1 keping
tghri : ikan dan sayur
mlm : sayur

20hb
pg : biskut lemak 1 keping
thgri : telor mata dan

21hb
pg : biskut lemak 1 kping
thgri : sayur bayam,kangkung dan kacang pjng segengam tiap satu dan dada ayam besar ibu jari 2 ketul
mlm : air kosong

adakh btol menu sy..
harap bleh bntu

Sy mmg xpnh diet... Mkn aje.. Hihi.. Sbb nk bg naik bdn yg x naik2... Heheh

Bestnyer awak Maria...keep it fit, ok

Assallamualaikum wbt, wah... ni diet strik juga kalau x makan nasi... harap2 boleh berjaya kalau try... sis, jom singgah blog sy... ada perkongsian tips kekal sihat menawan... cara yang mudah dan selamat.. >>>Tips untuk kurus secara semulajadi! <<<

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top