Tutorial Cara Buat Sitemap Untuk Blogspot

loading...
As-salam,

Banyak blog yang menyediakan cara-cara nak buat blog sitemap. Blog sitemap ni sebenarnya bagus untuk blog yang banyak entri dan nak memudahkan pengunjung blog mencari entri yang disukai dengan mudah. Banyak juga saya cuba, biasalah 'trial & error' punya pasal dan sebab mahu blog lebih tersusun. Antara yang saya cuba adalah daripada Tutorial Untuk Blogspot versi Melayu, daripada blog Bloggertricks, daripada blogger Amanda dan banyak lagi. Bila dah jemu godek-godek tetapi tak menjadi jugak, saya pun gatal tangan taip nama Hanif Idrus kat hujung seraching saya tu...dan hasilnya...ada jugak tutorial pasal sitemap ni kat blog dia. Saya terus cuba dan menjadi....alhamdulillah...

Okey, berikut adalah kod HTML bagi yang nak install sitemap kat blog masing-masing.

<link href="http://abu-farhan.com/script/acctoc/acc-toc.css" media="screen" rel="stylesheet" type="text/css"></link><script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/daftarisiv2-pack.js">
</script><script src="http://BLOGNAME.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script><script type="text/javascript">
var accToc=true;
</script><script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/accordion-pack.js" type="text/javascript">
</script>


Tukarkan 'BLOGNAME' kat dalam kod tersebut dengan address korang. Dan make sure jugak yang korang dah aktifkan rss feed kat blog masing-masing. Kalau tidak, tutorial ini tak menjadi. Terima kasih kepada bro Hanif Idris yang menjadikan usaha saya berjaya!!

p/s: Ada sesetengah kod HTML tak sesuai dengan blog ataupun template. Kita kena rajin berusaha dan cari tutorial yang complete.

~>>aynora nur<<  

5 comments:

  1. Replies
    1. sitemap tu macam peta blog @ table of content sesebuah blog...

      Delete
  2. Boleh cuba tutorial nie nanti .. terima kasih =)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  3. dah banyak cuba tapi kod html tak dapat dibaca
    poning den

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.