Tutorial Cara Buat Sitemap Untuk Blogspot

aynora nur | 20 September, 2012,4:09 PM |
Advertisement
As-salam,

Banyak blog yang menyediakan cara-cara nak buat blog sitemap. Blog sitemap ni sebenarnya bagus untuk blog yang banyak entri dan nak memudahkan pengunjung blog mencari entri yang disukai dengan mudah. Banyak juga saya cuba, biasalah 'trial & error' punya pasal dan sebab mahu blog lebih tersusun. Antara yang saya cuba adalah daripada Tutorial Untuk Blogspot versi Melayu, daripada blog Bloggertricks, daripada blogger Amanda dan banyak lagi. Bila dah jemu godek-godek tetapi tak menjadi jugak, saya pun gatal tangan taip nama Hanif Idrus kat hujung seraching saya tu...dan hasilnya...ada jugak tutorial pasal sitemap ni kat blog dia. Saya terus cuba dan menjadi....alhamdulillah...

Okey, berikut adalah kod HTML bagi yang nak install sitemap kat blog masing-masing.

<link href="http://abu-farhan.com/script/acctoc/acc-toc.css" media="screen" rel="stylesheet" type="text/css"></link><script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/daftarisiv2-pack.js">
</script><script src="http://BLOGNAME.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script><script type="text/javascript">
var accToc=true;
</script><script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/accordion-pack.js" type="text/javascript">
</script>


Tukarkan 'BLOGNAME' kat dalam kod tersebut dengan address korang. Dan make sure jugak yang korang dah aktifkan rss feed kat blog masing-masing. Kalau tidak, tutorial ini tak menjadi. Terima kasih kepada bro Hanif Idris yang menjadikan usaha saya berjaya!!

p/s: Ada sesetengah kod HTML tak sesuai dengan blog ataupun template. Kita kena rajin berusaha dan cari tutorial yang complete.

~>>aynora nur<<  
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
5 Komen untuk "Tutorial Cara Buat Sitemap Untuk Blogspot "

Boleh cuba tutorial nie nanti .. terima kasih =)

www.anastasyea.com

sitemap tu macam peta blog @ table of content sesebuah blog...

dah banyak cuba tapi kod html tak dapat dibaca
poning den

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top