Tutorial Show/Hide Dan Toggle Navbar Pada Blogger/Blogspot

As-salam,

Ada sesiapa yang bermasalah dengan navbar kat blogger/blogspot? Atau tak tau nak hide navbar tersebut kat atas tu? mari kita sama-sama belajar kod tersebut. Amat mudah iaitu hanya delete kod tertentu dan paste kod yang baru.

Untuk aktifkan navbar-toggle dalam blog, ikuti arahan mudah berikut:

Log in to Blogger Dashboard -> Layout -> Edit HTML


Seperti biasa, simpan dahulu kod template yang sedang digunakan sekarang. Kemudian cari (CTRL+F) kod yang hampir serupa dengan kod di bawah:


#navbar-iframe {  height:0px;visibility:hidden;display:none}

Delete kod di atas dan ganti dengan kod di bawah:
/* Blogger Navigation Bar */#navbar-iframe {opacity:0.0;height: 10px;filter:alpha(Opacity=0)}#navbar-iframe:hover {opacity:1.0;height: 30px;filter:alpha(Opacity=100, FinishedOpacity=100)border: 2px;}/*Blogger-Help-http://bloggerstop.net*/ 


Itu saja, senang kan? Tutorial ini saya ambiil dari sumber ini

Bila nak Sign in kat blogger dashboard pun senang, cuma sentuh dan navbar tu muncul. Kalau tak nak guna navbar ni automatik dia hide.

p/s: Selamat mencuba!! 

3 comments:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.