Header Ads

Cara Menjadikan Udang Lebih Segar


Advertisement
As-salam,

Tengah buat apa sekarang ni? Apakah korang tak ada mood atau tengah belek2 resepi untuk masak esok hari. Bila dah jumpa resepi, bahan utamanya dah tak fresh pulak...ada tak kes korang kena macam yang terkena pada saya ni?

Gambar Hiasan


Okehlah...macam mana nak buat udang lebih segar selepas seharian tersimpan dalam peti sejuk?

Bagi segarkan udang yang sudah lama  di simpan dalam peti sejuk, senang aje. Sebaik keluarkan udang, rendamkan dalam air. Masukkan sedikit kapur dan biarkan sekejap, dalam 15 minit. Kemudian, dah boleh masak ikut resepi korang sendiri. Senang kan? Mari kita cuba...

Teknik dan style memasak sebenarnya mudah, cuma kadangkala kita kena tengok petua orang lama untuk kembalikan kesegaran sesuatu bahan masakan.

p/s: Memasak boleh melahirkan rasa gembira yang tak terhingga... 

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.