18 Cara Buat Backlink Dengan Mudah

aynora nur | 12 January, 2013,7:30 AM |
Advertisement
As-salam,

Apa itu 'backlink'? Backlink adalah satu cara untuk kita bawa masuk semula link orang lain ke blog/web kita. Alamat blog kita letak di blog/web orang lain dan bawa balik trafik ke blog kita. Lebih kurang macam itulah dalam bahasa pasarnya. Kenapa kita perlukan backlink? Apa faedahnya kepada blog kita? Sebabnya, bila banyak link kita parking di blog orang lain, secara tidak langsung ataupun secara langsung, boleh bawa trafik ke blog kita. Mungkin juga lebih ramai pembaca yang akan singgah di blog kita.

Mengikut kata Mr Wikipedia, backlinks, also known as incoming links, inbound links, inlinks, and inward links, are incoming links to a website or web page. In basic link terminology, a backlink is any link received by a web node (web page, directory, website, or top level domain) from another web node.

Ada banyak cara nak buat backlink. Saya kongsikan 18 cara mudah untuk buat backlink. Jom baca dan manfaatkan bersama...

18 Cara Buat Backlink Dengan Mudah
  1. Komen di blog orang lain
  2. Post di forum-forum
  3. Berikan nasihat percuma 
  4. Buat link antara satu page ke page yang lain (post-post terdahulu)
  5. Menawarkan diri jadi penulis jemputan di blog orang lain yang lebih terkenal
  6. Letakkan Rss feeds di blog/web
  7. Gunakan perkhidmatan Ping!
  8. Gunakan blog-blog medium percuma, buat blog baru untuk menarik ramai pengunjung
  9. Bina hub pages - cabang pages dengan masukkan link daripada web terkenal seperti Amazon, e-Bay dsb.
  10. Berkongsi maklumat di web-web wikipedia terkenal
  11. Hantar artikel di Article Directory
  12. Tulis siaran akhbar (press release)
  13. Cipta senarai tentang blog orang lain yang sudah terkenal, contohnya 100 blogger terkenal di Malaysia dan masukkan link mereka
  14. Hantar artikel pada kumpulan berita (newsgroup)
  15. Tukar-tukar review blog orang lain
  16. Reka template percuma
  17. Reka widget/gadget terbaru
  18. Buat video/muat turun video secara percuma 

 


Kalau ada yang nak tambah silakan, ini pun saya ambil dan campurkan dari web-web SEO yang biasa gunakan cara-cara backlink di atas.  


p/s: Saya biasa buat yang 'bold' kat atas tu, jadi saya ni pun belum cukup syarat buat backlink seperti yang dicadangkan. Masa tak cukup dan kadang-kadang kurang yakin dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh sesetengah blog/web...
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
19 Komen untuk "18 Cara Buat Backlink Dengan Mudah "

nice sharing..
cuba praktikkn cara pertama kat sini heheh!!

muja pun ada tukar blog feed and muja review blog orang,, hehe

samalah dengan mia.. buat aje mana yang mudah...

p/s: banner dah siap ya.. jemputlah bertandang ke blog mia.. ;)

info yg bagus saya suka, tapi masih lagi belajar..

very good info.. byk yg aku tak tahu sblm ni.. thnks ! ! ! :)

maklumat mcm ni sgt berguna utk blogger slow mcm mar ni hehe :D

saya selalu buat no 1,2.4 dan 7 saja. yang lain belum cuba terima kasih.

t/kasih mia, dah pasang pun kat blog ni.

saya dah buat yang 'bold' tulisannya di atas..hihi

tq share info yg sangat berguna ini..

Thank you for sharing, satu topik yang sangat bagus serta penerangan yang ringkas dan padat. Ianya dapat membantu kepada blogger-blogger baru atau yang dh lupa macam mane nak buat backlink.

THANKS ROSLIRICH, MEMANG BAGUS SEBAGAI RUJUKAN

thanks.. dh boleh buat backlink past ni..

http://senikretifayah.blogspot.com/

info dan maklumat yang sangat berfaedah terutama kepada blogger baru seperti saya...tq soo muchhh

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top