Ikan Bakar Rasa Lebih Sedap

loading...
As-salam,

Saya suka makan ikan bakar, stim ataupun masak 3 rasa. Ikan jenis apa pun tak kisah tetapi lebih sedap kalau dapat ikan siakap ataupun ikan pari bergantung kepada jenis masakan. Contohnya ikan siakap lebih sedap masak stim ataupun 3 rasa. Dan begitulah sebaliknya..

 
**sumber google

Bila turn nak makan ikan bakar, saya selalu berhati-hati. sebabnya, kadangkala ada restoran yang menyediakan hidangan ikan bakar yang kurang fresh dan rasa pahit. Kenapa ek?

Sebenarnya ada cara istimewa nak buat ikan bakar lebih sedap dan fresh. Perahkan sebiji limau nipis ke dalam bekas. Campurkan sedikit kunyit, garam dan gula secukup rasa. Kemudian perapkan campuran tadi bersama ikan yang hendak di bakar selama 10 minit. Selepas itu ikan tadi boleh dibakar dan dihidangkan.

Korang pasti dapat rasa keistimewaan ikan bakar tadi, dengan rasa fresh dan manis ikan yang masih belum hilang.

Selamat memasak dan cubalah!
 

3 comments:

  1. kak..kalau xsilap iman ada paste untuk ikan bakar 2 kan?ada jual kat supermarket biasa ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu akak sekarang ni belum ada kat M'sia, mungkin luar negara ada buat...jadi, kena buat sendiri..

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.