Tutorial Memasang Alt Tag Pada Gambar Di Blog Secara Automatik

loading...
As-salam,

Sudah lama saya mencari tutorial cara-cara memasang alt tag ataupun disebut juga alternatif text pada gambar di blog saya. Saya tahu dengan cara ini entri saya akan lebih cool, lebih mesra SEO dan yang penting dapat dibaca oleh google index dengan mudah. Tetapi saya kecewa, kebanyakan blogger yang membuat tutorial tentang alt tag hanya menunjukkan cara secara manual. Saya bukan pakar Javascript, dan banyak kali buat alt tag pun gagal.

Akhirnya saya temuinya di broblogger.net. Blogger ini memang awesome dan menyelesaikan permasalahan saya. Nak share? Nak tahu juga? Jom ikuti langkah ringkas berikut:





Pergi ke Dasboard > template > edit HTML > tick (tandakan) Kotak Expand Widget. Cari tag ini,

</body> :

Kemudian, copy script di bawah dan paste sebelum perkataan </body> tersebut.

<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
$(document).ready(function() {
$('img').each(function(){
var $img = $(this);
var filename = $img.attr('src')
$img.attr('alt', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.')));
});
});
//]]>
</script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
$(document).ready(function() {
$('img').each(function(){
var $img = $(this);
var filename = $img.attr('src')
$img.attr('title', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.')));
});
});
//]]>
</script>

SAVE dan siap!

Nota:

  • Saya letakkan tajuk artikel yang mahu dihasilkan pada setiap gambar yang ingin dimasukkan.
  • Jangan buat direct copy paste imej @ gambar daripada website
  • Simpan gambar dengan cara, 'SAVE IMAGE AS...bukannya copy image! 

9 comments:

  1. apa fungsi die.. hehe mcm soalan bodoh pulak. huu sy xfaham ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara fungsinya meningkat carian untuk blog kita melalui gambar, kiranya mesra SEO

      Delete
  2. nampak seperti untuk blogspot ni
    alt tag memang sangat berguna untuk enjin carian

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, dah lama test alt tag secara manual tetapi tak menjadi

      Delete
  3. Pernah pasang ia dulu, terlupa mana link nya untuk semak.. Thanks atas perkongsian ini.. Pakai templete yang sama, tapi blog ni lebih kemas :) Tahniah..

    ReplyDelete
  4. blog ni lagi kemas dari blog saya :3

    ReplyDelete
  5. Assalammualikum...

    Terima kasih... bebanyak tip2 yg diberikan di sini..

    mselim3

    ReplyDelete
  6. Siapa tahu cara untuk padam post secara automatik selepas sampai masa/tarikh dalam post tersebut?

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.