Tutorial Memasang Alt Tag Pada Gambar Di Blog Secara Automatik

aynora nur | 26 February, 2013,9:41 PM |
Advertisement
As-salam,

Sudah lama saya mencari tutorial cara-cara memasang alt tag ataupun disebut juga alternatif text pada gambar di blog saya. Saya tahu dengan cara ini entri saya akan lebih cool, lebih mesra SEO dan yang penting dapat dibaca oleh google index dengan mudah. Tetapi saya kecewa, kebanyakan blogger yang membuat tutorial tentang alt tag hanya menunjukkan cara secara manual. Saya bukan pakar Javascript, dan banyak kali buat alt tag pun gagal.

Akhirnya saya temuinya di broblogger.net. Blogger ini memang awesome dan menyelesaikan permasalahan saya. Nak share? Nak tahu juga? Jom ikuti langkah ringkas berikut:





Pergi ke Dasboard > template > edit HTML > tick (tandakan) Kotak Expand Widget. Cari tag ini,

</body> :

Kemudian, copy script di bawah dan paste sebelum perkataan </body> tersebut.

<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
$(document).ready(function() {
$('img').each(function(){
var $img = $(this);
var filename = $img.attr('src')
$img.attr('alt', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.')));
});
});
//]]>
</script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
$(document).ready(function() {
$('img').each(function(){
var $img = $(this);
var filename = $img.attr('src')
$img.attr('title', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.')));
});
});
//]]>
</script>

SAVE dan siap!

Nota:

  • Saya letakkan tajuk artikel yang mahu dihasilkan pada setiap gambar yang ingin dimasukkan.
  • Jangan buat direct copy paste imej @ gambar daripada website
  • Simpan gambar dengan cara, 'SAVE IMAGE AS...bukannya copy image! 

Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
9 Komen untuk "Tutorial Memasang Alt Tag Pada Gambar Di Blog Secara Automatik "

apa fungsi die.. hehe mcm soalan bodoh pulak. huu sy xfaham ~

nampak seperti untuk blogspot ni
alt tag memang sangat berguna untuk enjin carian

Pernah pasang ia dulu, terlupa mana link nya untuk semak.. Thanks atas perkongsian ini.. Pakai templete yang sama, tapi blog ni lebih kemas :) Tahniah..

antara fungsinya meningkat carian untuk blog kita melalui gambar, kiranya mesra SEO

betul tu, dah lama test alt tag secara manual tetapi tak menjadi

blog ni lagi kemas dari blog saya :3

Assalammualikum...

Terima kasih... bebanyak tip2 yg diberikan di sini..

mselim3

Siapa tahu cara untuk padam post secara automatik selepas sampai masa/tarikh dalam post tersebut?

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top