PRU13 : Dokumen Yang Perlu Dibawa Semasa Mengundi

aynora nur | 24 April, 2013,8:16 AM |
Advertisement
Dokumen Yang Perlu Dibawa Semasa Mengundi! | Pilihanraya Umum semakin hampir dan kepada rakyat Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas dan layak mengundi, marilah sama-sama kita keluar mengundi pada 5 Mei 2013 (Ahad). Sekarang ini calon-calon yang kita nak undi pun dah tahu. Apa tunggu lagi? Lakukan tanggungjawab anda sebagai rakyat dalam sebuah negara yang merdeka. Mengundi adalah salah satu hak anda untuk memilih kerajaan yang menerajui negara untuk 5 penggal lagi.

PilihanrayaUmumKe13

Tentu ramai yang belum tahu dokumen yang perlu di bawa semasa hari mengundi nanti. Jom kita semak senarai dokumen yang perlu di bawa semasa mengundi nanti.

Dokumen Yang Perlu Dibawa Semasa Mengundi

Dokumen yang diperlukan ialah:
  • Kad Pengenalan sama ada My Kad atau Kad Pengenalan lama sama ada KPT atau Kad Pengenalan Plastik Biru. 
  • Jika kehilangan Kad Pengenalan, pemilih berdaftar juga boleh mengemukakan Resit JPN.KP 9 atau Resit JPN.KP11 yang disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara. 

Dokumen-dokumen lain yang boleh diterima sebagai bukti pengenalan diri ialah:
  • Pasport Malaysia Terhad
  • Pasport Malaysia
  • Lesen Memandu yang bergambar
  • Kad Rasmi Pengenalan Diri yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan yang mengandungi nama, nombor Kad Pengenalan dan gambar pemegangnya. 
Datanglah awal ke tempat mengundi dan jangan tunggu hingga saat akhir. Semoga anda semua melalui hari mengundi nanti dengan ceria dan tiada tekanan. Jangan risau apa orang kata, ikutlah pilihan yang anda sendiri tentukan. 

Selamat mengundi, happy reading!!
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
5 Komen untuk "PRU13 : Dokumen Yang Perlu Dibawa Semasa Mengundi"

Terima kasih kerana berkongsi info. Dah tak sabar dah nak pergi mengundi ni. Bukan selalu, ye tak?

Rasanya macam ada ralat sikit mengenai maklumat tempoh pihak yang akan menerajui kerajaan nanti. Bukan 5 penggal tapi 1 penggal sahaja yang mana tempoh 1 penggal di sini bermaksud 4 tahun. Kalau tak silap saya la kan.

Sekian.

Maaf, setahu saya Najib jadi PM 5 penggal = 5 tahun. Macam ada orang kata Najib adalah PM pertama yg memerintah genap-genap 5 tahun, belum ada mana-mana perdana menteri memanggil pilihanraya umum genap atau melebihi lima tahun.

Wallahua'lam...kalau silap maafkan saya.

Tq share..tentu ramai dah tak sabar menunggu 5 mei nanti

1 penggal=5 tahun (maksimum). Tp PM blh pggil plhnraya bila² sblom cukup tempoh 1 penggal tu.

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top