Nik Aziz Bersara Dari Politik?

aynora nur | 07 May, 2013,5:40 AM |


Nik Aziz Bersara Dari Politik? | Pelbagai berita mengejutkan muncul setelah habisnya undi pilihanraya 5 Mei lepas. Ada berita gembira, ada yang sedih, lucu dan berita-berita panas di paparkan di akhbar maya ataupun akhbar arus perdana. Antara berita yang mengejutkan bagi saya tentulah perlantikan menteri besar Kelantan yang baru bagi menggantikan Nik Abdul Aziz Nik Mat (Nik Aziz).

MB Kelantan selama 22 tahun - Nik Aziz Nik Mat

Walaupun Nik Aziz mengekalkan kerusi DUN Chempaka beliau, Menteri Besar Kelantan Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melepaskan jawatan ketua eksekutif dan timbalannya Ahmad Yaakob telah mengambil tempatnya.

Khabar angin telah tersebar bahawa Ahmad Yaakob yang juga timbalan Nik Aziz dan Timbalan Pesuruhjaya  1 PAS Kelantan dikatakan bakal mengangkat sumpah jawatannya.

Bagaimanapun, Ahmad ketika dihubungi berkata, beliau tidak pernah didatangi oleh istana mengenai perkara itu.

"Saya tidak dimaklumkan oleh istana Kelantan. Saya tidak mahu mengulas mengenai perkara itu, "katanya.

Setiausaha akhbar Nik Aziz,  Ahmad Fadli Shaari  ketika dihubungi, berkata bahawa dia tidak boleh mengesahkan sama ada Ahmad akan dilantik sebagai menteri besar baru, seperti yang dikhabarkan.

Beliau mengakui memang ada banyak pertanyaan dari pihak rakyat dan pemberita sama ada Nik Aziz akan bersara selepas 5 Mei pilihan raya umum selepas berkhidmat sebagai undang-undang selama 22 tahun. Namun beliau tetap tidak memberikan sebarang jawapan pasti.

Untuk makluman, Nik Aziz, 82, telah menjadi menteri besar selama lima penggal dan kekal sebagai tokoh yang berpengaruh dan dihormati di seluruh negara.

Pada pilihan raya umum ke 13 pada 5 Mei lepas, PAS Kelantan telah memenangi 32 kerusi negeri, lima kerusi kurang daripada bilangan yang ia telah memenangi pada tahun 2008.

Sementara itu, sebuah akhbar melaporkan bahawa Ahmad mengangkat sumpah dihadapan Sultan Muhammad V, dan majlis berlangsung di Istana Kubang Kerian pada kira-kira pukul 4 petang, di mana pemerintah negeri itu juga menyaksikan majlis angkat sumpah seorang timbalan menteri besar baru dan barisan baru ahli majlis eksekutif negeri.

Timbalan menteri besar baru adalah negeri Timbalan Pesuruhjaya PAS II Nik Mohd Amar Nik Abdullah.

Ketika dihubungi, Nik Mohd Amar berkata keputusan untuk menamakan menteri besar baru, buat kali pertama dalam 22 tahun, telah dicapai dengan cara perbincangan bersama selepas jawatankuasa PAS negeri bertemu malam tadi untuk membincangkan perkara itu.

Ada juga khabar angin bahawa Naib Presiden PAS Husam Musa tidak ada di dalam senarai. Husam mengekalkan kerusi DUN Salor tetapi kehilangan kerusi Parlimen Putrajaya kepada Setiausaha Agung UMNO Tengku Adnan Tengku Mansor.

Sesiapapun pengganti MB Kelantan, yang penting individu terbabit boleh membawa perubahan mampan kepada negeri Kelantan dan rakyatnya tetapi masih berdiri di atas landasan perjuangan mereka yang dipertahankan selama ini.


#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Info PRU13

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
0 Komen untuk "Nik Aziz Bersara Dari Politik?"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

loading...
Buat Duit Blog
Back To Top