Toyota Syarikat Terbesar di Asia

Toyota Syarikat Terbesar di Asia | Toyota berjaya memintas syarikat Korea Selatan, Samsung Electronics untuk menjadi syarikat terbesar dari segi nilai pasaran selepas saham pengilang automobil Jepun itu bertambah sekali ganda tahun lalu.
Baru-baru ini pasaran permodalan Toyota berada pada 21.89 trilion yen (RM642 billion) menewaskan pengeluar gergasi tablet komputer dan telefon pintar Galaxy dengan nilai 20.26 trilion yen (RM594 billion).

Toyota yang juga pengilang kereta terbesar dunia, menyaksikan sahamnya melonjak ekoran keputusan kewangan yang semakin baik dengan pembuat Corolla & Camry itu mengumumkan keuntungan bersihnya setahun penuh melebihi tiga kali ganda.

Hermm...ramai rakyat Malaysia kini bertukar kepada Galaxy yang juga keluaran Samsung menjadikan syarikat elektronik itu berjaya bersaing dengan Apple dari Amerika Syarikat. Dalam keluarga saya pun semuanya menggunakan produk Samsung kecuali saya seorang...hihi. - aynora.nur   

4 comments.. read them below or add one

suri suri 17 Mei 2013 9:18 PG
satu ligasi yang berjaya dalam dunia penciptaan
sensasi2020 sensasi2020 17 Mei 2013 9:30 PG
Sememangnya Apple dan Samsung saling bersaing untuk melariskan pengeluaran mereka. Mengikut pengeluaran kereta pula toyota adalah syarikat terbesar di dunia. Itu diakui oleg seluruh dunua.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.