loading...

Tips Pilih Gula Segar Daripada Buah

aynora nur | 19 January, 2014,6:07 PM |

Pengambilan gula harian kita hendaklah sentiasa dalam kadar yang terkawal. Ini disebabkan pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan kita dihinggapi penyakit diabetes atau kencing manis. Perlu diingat ya, kencing manis boleh menyerang sesiapa sahaja tidak mengira usia.

Jadi, saya akan kongsikan bagaimana caranya kita boleh memilih gula segar daripadabuah-buahan.Tips Pilih Gula Segar Daripada Buah


Buah-buahan amat disarankan dalam pengambilan harian. Ini kerana kandungan gula semulajadinya yang bukan sahaja cukup sihat untuk tubuh, malah juga mampu ditukarkan secepat mungkin sebagai tenaga kepada tubuh.

Kerana itulah kita akan terasa kenyang sebaik mengambil buah walaupun seketika. Sebagai panduan berikut diberikan kadar kandungan gula yang terdapat di dalam setiap hidangan buah-buahan sebagai panduan untuk kita semua.


★ Nanas, buah pir dan mangga- 12%
★ Epal                                    - 11%
★ Buah pic                              - 9%
★ Jus oren                               - 9%
★ Buah oren                            - 9%
★ Strawberi & jus raspberi      - 6%


Semoga dengan panduan ringkas yang dikongsikan di atas dapat membantu kita memilih gula segar dari buah-buahan dimana tinggi kandungan serat sambil mendapat bekalan gula untuk tenaga pada tubuh.

Mari mulakan makan buah-buahan di mana saja.
#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Tips Sihat

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
2 Komen untuk "Tips Pilih Gula Segar Daripada Buah"

Sy memang suka makan buah.... Selalu buat ganti snek....

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Back To Top