loading...

Pentingnya Emergency Kit Di Rumah

aynora nur | 03 March, 2014,9:20 AM |
Advertisement

Pentingnya emergency kit di rumah - Sejak kebelakangan ini cuaca di Malaysia agak kurang menentu dan ada ketikanya seminggu tu bumi kering kontang tanpa hujan. Bila cuaca kering macam ni, tekak mudah rasa perit, hidung pun begitu juga dan kena banyak minum air. Jika terluka pada anggota badan pun mudah saja berdarah. Kerana kulit kering. Jika terjadi kelukaan @ cedera yang sikit-sikit macam ni, kenalah rawat sendiri. Nasib baik kat rumah kami ada emergency kit box. Tak lah kalut sangat...

Emergency kit tak perlu yang banyak tetapi sebaiknya cukup sebagai alternatif rawatan di rumah yang boleh digunakan ketika kita perlu.



 



 

 

Apa yang perlu ada dalam emergency kit box kita?


1. Ubat batuk, minyak kapak
2. Panadol, yellow lotion (ubat kuning)
3. Handy plus, pembalut luka
4. Pencuci detol
5. Krim antibakteria
6. Kapas
7. Ubat sakit mata
8. Lain-lain ubat yang difikirkan perlu.


Bagi anak-anak yang duduk di asrama, harus juga dibekalkan satu box emergency kit ini sebagai persediaan. Mana tahu jika ada kecemasan, boleh juga dijadikan sebagai alternatif sebelum dihantar ke hospital.

Semoga perkongsian di atas bermanfaat kepada anda semua.

#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Keluarga

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
3 Komen untuk "Pentingnya Emergency Kit Di Rumah"

Assalamualaikum aynora, sheila pun takda emergency kit ni. rasanya dah patut kena beli ni. hehe nanti nak singgah farmasi la. thanks sharing ya ~~~

Wasalam...hihi, memang kena standby satu kat rumah, Sheila

Setuju.. penting juga emergency kit ni. lagi2 ada anak kecik yg sentiasa lasak bermain. setakat luka kat lutut tu perkara biasa. hehe

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Buat Duit Blog
Back To Top