Pentingnya Emergency Kit Di Rumah

Pentingnya emergency kit di rumah - Sejak kebelakangan ini cuaca di Malaysia agak kurang menentu dan ada ketikanya seminggu tu bumi kering kontang tanpa hujan. Bila cuaca kering macam ni, tekak mudah rasa perit, hidung pun begitu juga dan kena banyak minum air. Jika terluka pada anggota badan pun mudah saja berdarah. Kerana kulit kering. Jika terjadi kelukaan @ cedera yang sikit-sikit macam ni, kenalah rawat sendiri. Nasib baik kat rumah kami ada emergency kit box. Tak lah kalut sangat...

Emergency kit tak perlu yang banyak tetapi sebaiknya cukup sebagai alternatif rawatan di rumah yang boleh digunakan ketika kita perlu.



 



 

 

Apa yang perlu ada dalam emergency kit box kita?


1. Ubat batuk, minyak kapak
2. Panadol, yellow lotion (ubat kuning)
3. Handy plus, pembalut luka
4. Pencuci detol
5. Krim antibakteria
6. Kapas
7. Ubat sakit mata
8. Lain-lain ubat yang difikirkan perlu.


Bagi anak-anak yang duduk di asrama, harus juga dibekalkan satu box emergency kit ini sebagai persediaan. Mana tahu jika ada kecemasan, boleh juga dijadikan sebagai alternatif sebelum dihantar ke hospital.

Semoga perkongsian di atas bermanfaat kepada anda semua.

3 comments:

  1. Assalamualaikum aynora, sheila pun takda emergency kit ni. rasanya dah patut kena beli ni. hehe nanti nak singgah farmasi la. thanks sharing ya ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...hihi, memang kena standby satu kat rumah, Sheila

      Delete
  2. Setuju.. penting juga emergency kit ni. lagi2 ada anak kecik yg sentiasa lasak bermain. setakat luka kat lutut tu perkara biasa. hehe

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.