Resepi Ketam Bercili Dengan Telur

Tudung kanak-kanak
Resepi Ketam Bercili Dengan Telur - Salam ramadham. Paling sibuk tentunya kaum wanita yang akan pening kepala memikirkan juadah untuk berbuka puasa, betul tak?

Sumber: Google

Okay, saya bagi idea sikit untuk menu berbuka nanti. Resepinya agak ringkas juga, main campak-campak pun boleh siap. He he..ada citarasa seafood sikitla ya..

Resepi Ketam Bercili Dengan Telur


Bahan-bahannya:

3 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih yang agak besar - dikisar
sepotong halia - dikisar
2 biji telur
garam
sedikit gula
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar & cili merah untuk hiasan

Cara memasak:
1) Bahan2 yang dikisar dan pes cili ditumis hingga pecah minyak

2) Kemudian curahkan sos tiram,sos cili,sos tomato dan kacau hingga pekat

3) Masukkan telur dan biarkan sehingga separa masak, kemudian baru kacau supaya telur tersebut berketul2 dan tidak terlalu hancur.

4) Masukkan air, dan sedikit garam (ikut citarasa)

5) Kacau rata dan kemudian masukkan pula ketam. Gaul rata ketam tersebut bersama semua bahan.

6) Apabila dah sebati, akhir sekali barulah masukkan bawang besar, dan hirisan cili.

7) Goreng lagi sehingga bawang tersebut sedikit layu.

7) Sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

  1. menarik menu ni, slalu nya bab ketam2 ni zara masak lemak atau masak sambal besa jaa.. pasni bleh laa try menu ni pulak.. sekali sekala kena juga tukar menu kan ? thnks share tauu =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, cuba tau, jangan tak cuba.. :)

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.