Resepi Ketam Bercili Dengan Telur

aynora nur | 30 June, 2014,10:12 AM |
Advertisement
Resepi Ketam Bercili Dengan Telur - Salam ramadham. Paling sibuk tentunya kaum wanita yang akan pening kepala memikirkan juadah untuk berbuka puasa, betul tak?

Sumber: Google

Okay, saya bagi idea sikit untuk menu berbuka nanti. Resepinya agak ringkas juga, main campak-campak pun boleh siap. He he..ada citarasa seafood sikitla ya..

Resepi Ketam Bercili Dengan Telur


Bahan-bahannya:

3 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih yang agak besar - dikisar
sepotong halia - dikisar
2 biji telur
garam
sedikit gula
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar & cili merah untuk hiasan

Cara memasak:
1) Bahan2 yang dikisar dan pes cili ditumis hingga pecah minyak

2) Kemudian curahkan sos tiram,sos cili,sos tomato dan kacau hingga pekat

3) Masukkan telur dan biarkan sehingga separa masak, kemudian baru kacau supaya telur tersebut berketul2 dan tidak terlalu hancur.

4) Masukkan air, dan sedikit garam (ikut citarasa)

5) Kacau rata dan kemudian masukkan pula ketam. Gaul rata ketam tersebut bersama semua bahan.

6) Apabila dah sebati, akhir sekali barulah masukkan bawang besar, dan hirisan cili.

7) Goreng lagi sehingga bawang tersebut sedikit layu.

7) Sedia untuk dihidangkan.
Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
2 Komen untuk "Resepi Ketam Bercili Dengan Telur"

menarik menu ni, slalu nya bab ketam2 ni zara masak lemak atau masak sambal besa jaa.. pasni bleh laa try menu ni pulak.. sekali sekala kena juga tukar menu kan ? thnks share tauu =D

okay, cuba tau, jangan tak cuba.. :)

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top