Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung

Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung - Mengikut istilah perubatan tradisional resdung merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan. Manakala, ikut sainsnya pula resdung adalah virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.


sumber google

Namun begitu kita boleh merawat resdung dengan pelbagai cara samada menggunakan cara rawatan tradisonal ataupun berjumpa doktor yang pakar dalam merawat penyakit resdung ini.  

Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung

Ada satu cara yang paling mudah untuk merawat resdung tersebut. Petua yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita berwuduk). Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke suatu destinasi, baik ke pejabat, bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.

Cubalah! Jika tidak dicuba bagaimana kita mahu tahu keberkesanannya, kan? 

Untuk bacaan lanjut tentang resdung, boleh layari website berikut: http://resdung.delimarubie.my/apaituresdung.php

11 comments:

  1. It's so great piece of entry... Thank you so much

    ReplyDelete
    Replies
    1. WELCOME SIR...THANKS FOR READING HERE..

      Delete
  2. petua guna barang dapur pulak.. blend kering daun pandan & perah limau nipis, sapu kat muka.. nanti ulat tu keluar :)

    ReplyDelete
  3. Hubby ada ajar buat mcm ni.. Tp jrg buat.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin bila saatnya tiba, ia amat berguna.

      Delete
  4. cuba amlakan minuman perahan jus limau kasturi pagi dan malam..isyaAllah akan ada perubahannya. Cubalah..
    jempot lawat blog saya..
    http://akmalrusyd.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih share petua mudah ni, boleh sama2 amalkan..

      Delete
  5. thanks 4 sharing :)
    nak kasi kat husband petua ni sbb dia mmg ade resdung teruk

    ReplyDelete
  6. Assalam , masalah resdung memang sangat menganggu bukan ?Jangan ambil mudah dengan masalah resdung ini tau ! Ada cara untuk Mengatasi Masalah Resdung Dengan Cara Yang Berkesan Dan Selamat
    Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.