Kenapa Nak Jadi Doktor?

aynora nur | 31 January, 2015,8:17 PM |
Advertisement
Sewaktu kecil kita selalu diberikan pilihan dengan berbagai jenis cita-cita apabila besar nanti. Paling popular adalah cita-cita untuk menjadi cikgu. Lepas tu, askar. Yang ketiga nak jadi polis atau nurse untuk wanita.

Pada zaman sekarang pilihan cita-cita semakin berkembang dan ramai yang menyertai kursus engineering, lawyer, doktor dan banyak lagi kerjaya professional yang bergaji lumayan. So, pilihan kerjaya masakini oleh golongan muda adalah bersandarkan kepada nilai wang semata-mata dan mungkin sedikit minat.

Jadi, alang-alang anda telah memilih kerjaya berdasarkan pendapatan yang besar, saya galakkan anda pilihlah kerja sebagai doktor. Sebab apa?

Kenapa Nak Jadi Doktor?


Kerjaya sebagai doktor sangat mulia. Kerana mulianya seorang doktor dan jururawat mereka sanggup berkorban masa, tenaga dan segala-galanya untuk merawat pesakit. Walaupun pesakit tu mereka tak kenal pun, tetapi masih berusaha sedaya upaya untuk bantu pesakit tersebut. Ya Allah, besar ganjaran yang akan mereka terima di akhirat kelak. InsyaAllah. Niatkan bekerja kerana Allah Taala. Kerja sebagai satu ibadah.

Doktorlah kerja yang paling untung di dunia sebab sepanjang waktu kerjanya merawat orang sakit. Dia sebenarnya berada dalam kebun syurga dan dalam sehari ada 140,000 Malaikat mendoakannya. Bayangkan! Untung dan lumayannya. Jadilah orang yang paling beruntung ya. Beruntung di dua dunia.

Jadilah doktor Muslim yang cemerlang dan berjiwa al Quran ya!



Doktor Selalu Dikelilingi Orang Sakit


Sebagai seorang doktor, beliau akan selalu menjenguk pesakitnya, kebiasaannya sekali pagi dan sekali petang. 

Jadi, seorang doktor sering mendapat pahala menjenguk orang sakit.  Selain mendapat pahala sunnah kerana menziarahi orang yang sakit itu, di dalam hadith berikut Rasulallah (s.a.w) memberi kita tahu keafdhalan melawat atau menziarahi orang sakit, iaitu: kita didoakan kesejahteraan oleh para malaikat, pagi atau petang. Oleh kerana malaikat itu orang yang terhampir pada Allah (a.w) dan mereka makhluk yang tidak melakukan dosa dan sentiasa taatkan Allah (s.w.t) sudah pastilah doa malaikat itu mustajab:
Diriwayatkan hadith daripada Abdul Rahman bin Abi Laila, hadith daripada Ali (r.a) berkata: ‘Aku mendengar Rasulallah (s.a.w) bersabda: ‘Barangsiapa datang pada saudaranya yang Muslim menjengoknya (ketika sakit, seumpama) berjalan di dalam kebun syurga sehingga duduk dia. Maka ketika duduk dia dituliskan kasih sayang (Rahmat) Allah (swt) terhadapnya. Maka jika pada paginya (melawat pesakit), mendoakan 70,000 malaikat sampai ke petang. Dan jika ada pada petangnya (melawat pesakit), mendoakan atasnya 70,000 malaikat sehingga waktu subuh.’ [Hadith ibnu Majah]
Rasulallah (s.a.w) memberitahu kita bahawa jika kita melawat si sakit waktu pagi (atau petang), maka seramai 70,000 malaikat rahmat mendoakan kebaikan dan kesejahteraan kepada kita. Mereka sentiasa mendoakan kita sampai petang (atau waktu Subuh) jika kita menziarahi si sakit waktu pagi (atau waktu petang). 

Subhanallah!!

Sebarkan ilmu, sebarkan bahagia. 

Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
2 Komen untuk "Kenapa Nak Jadi Doktor?"

salah satu cita2 cn masa kecik nak jadi cikgu, tapi bila dekat matrik, result biologi teruk, terus give up nak jadi doktor...hehe

Jom meriahkan Segmen Bloglist Mac-April CN ;)
http://www.cekgunorazimah.com/2015/01/segmen-bloglist-mac-april-2015-by-cn.html

Terima kasih cn. Masa kecik2 dulu memang bnyk cita-cita.

Insyaa Allah, jika berksempatan saya akan join .

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top