loading...

Cara-cara Berhenti Kerja Yang Betul

aynora nur | 22 December, 2015,4:47 PM |

Cara-cara Berhenti Kerja Yang Betul - Artikel ini adalah berkaitan cara berhenti kerja yang betul. Ramai orang menyangka bahawa berhenti kerja boleh dibuat sesuka hati dan tanpa ikut proses yang betul.

Tahukah anda bahawa berhenti kerja yang tidak mematuhi etika dan peraturannya boleh menyebabkan reputasi anda tercalar dalam jangka masa panjang. Ada ketika, bila anda memohon kerja baru, majikan baru anda akan menyemak latar belakang kerja anda dengan syarikat lama. Jika rekod anda cantik, tiada masalah yang akan timbul. Insyaa Allah..

Ada banyak sebab seseorang itu berhenti kerja. Antaranya:

a) mendapat kerja baru
b) komitmen yang tinggi dengan keluarga
c) masalah peribadi
d) bergaduh dengan bos
e) bergaduh dengan rakan sekerja
f) pecah amanah
d) dan banyak lagi

Walau apapun sebab anda berhenti kerja, lakukanlah dengan cara yang betul.


Cara-cara Berhenti Kerja Yang Betul


Ada sesetengah rakan sekerja saya yang lama masih berdendam dengan majikan walau telah bertahun meninggalkan syarikat tersebut. Ada pula yang memadam semua fail yang berkaitan dengan kerja-kerjanya. Ini menyusahkan majikan untuk mengumpul data baru kerana tidak memiliki asas maklumat yang mencukupi.

Jangan berdendam. Dendam itu boleh menimbulkan amarah yang menggila. Tahukan anda, marah boleh membunuhmu perlahan-lahan. Lagi satu, marah dan dendam itu amalan syaitan. Bebaskan diri kita dari hasad dan dendam. Redhakanlah!


Cara-cara Berhenti Kerja Yang Betul 


1. Maklumkan kepada ketua jabatan atau pengurus anda terlebih dahulu

2. Tulis surat rasmi kepada majikan anda, melalui ketua jabatan atau pengurus

3. Siapkan semua kerja yang telah dipertanggungjawabkan kepada anda

4. Serahkan tugasan yang belum selesai kepada rakan sekerja yang berkenaan

5. Memohon maaf kepada semua rakan sekerja, usah bermusuh dengan rakan anda. Mungkin satu masa nanti anda memerlukan buah fikiran mereka di tempat baru

6. Hadiri farewell party atau majlis perpisahan yang diadakan untuk anda

7. Pulangkan kembali barangan pejabat atau tempat kerja yang dipinjamkan kepada anda seperti kereta, motor ataupun peralatan pejabat yang mahal

8. Maafkan, halalkan dan redhakan segala ilmu yang telah anda tinggalkan di tempat lama. 

9. Mulakan hidup baru dengan semangat baru di tempat kerja yang baru

Semoga perkongsian cara-cara berhenti kerja yang betul di atas dapat membantu anda untuk lebih berfikiran matang dalam sesuatu urusan. Tempat kerja adalah tempat kita cari makan, cari rezeki yang halal. Jadi, anggaplah tempat kerja adalah ladang tempat kita mengumpul bekalan ke akhirat.

Semoga berjaya.

#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Tips Kerjaya

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
0 Komen untuk "Cara-cara Berhenti Kerja Yang Betul"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Back To Top