Header Ads

Jom Kurus! Timbang Berat Badan


Advertisement
Jom Kurus! Timbang Berat Badan - Nak kurus tak? Mestilah nak, kan? Siapa yang tidak mahu kurus. Kurus bukan setakat untuk memudahkan kita berfesyen, meningkatkan keyakinan diri dan kelihatan cantik tetapi yang selebihnya tentu mudahkan kita untuk beribadat kepada Allah SWT.

Dalam artikel jom Kurus! sebelum ini saya ada kata ketahui BMI anda. Kemudian seterusnya timbanglah berat anda untuk memulakan program diet anda secara teratur dan santai.

Jom Kurus! Timbang Berat Badan


Ingat ya, lakukannya dengan rilek. Jangan stress..hehe


Jom Kurus! Timbang Berat Badan


Ok.

Sebelum memulakan program jom kurus anda, apa yang penting adalah ketahui berat anda sekarang. Iaitu sebelum memulakan jom kurus! tersebut. Timbang betul-betul dan dalam keadaan anda yang santai. Jangan sorokkan berat anda. Bila sudah tahu, tulis berat anda sekarang pada papan kenyataan (jika ada), atau tulis besar-besar pada kalendar di rumah anda.

Tak tahu nak timbang kat mana? Pergi je ke shopping complex. Ataupun belilah penimbang sendiri. 

Jangan tergesa-gesa. Hari ini anda mungkin hanya buat satu perkara sahaja, maka biarkanlah.


Kenapa kena timbang berat badan?


Sebelum memulakan sesuatu diet kita hendaklah tahu apa yang kita harapkan atau sasaran diet kita. Contohnya kita mahu turunkan berat sebanyak 3 kg seminggu. Jadi, ketahui berat badan anda untuk dijadikan perbandingan turun atau naik berat badan tersebut.




Jangan-jangan turun yang diharap, naik pula 3 kg seminggu, macam mana tu?? Ha-ha..

Bersabarlah dalam diet anda. Ikuti langkah-langkah yang disarankan dengan perlahan-lahan tetapi berterusan. Ingat ya...berterusan...

Selamat berdiet. Baca artikel selanjutnya dalam jom kurus! akan datang.

Advertisement

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.