5 Waktu Tidur Yang Dilarang Oleh Rasulullah

aynora nur | 11 January, 2016,10:57 PM |

5 Waktu Tidur Yang Dilarang oleh Rasulullah - Jika sebelum ini saya pernah kongsikan tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur mengikut sunnah Rasulullah. Imbas kembali anda boleh baca DISINI.

Kali ini ada ilmu baru. Jom baca dan amalkan. Saya nak ingatkan diri sendiri dan anda pembaca yang dikasihi semua. Orang kata jika kita suka buat baik tak mengapa, teruskanlah. Tak suka pun, it is okay. Tetapi jangan halang orang lain untuk buat baik, ikut sunnah. Amal kebaikan hak masing-masing.

Kalau rasa sayangkan diri sendiri, perbanyakkan beristighfar. Astaghfirullah...


5 Waktu Tidur Yang Dilarang Oleh Rasulullah
1. Tidur selepas makan
2. Tidur sepanjang hari
3. Tidur selepas solat subuh dan awal pagi
4. Tidur pada waktu Asar 
5. Tidur sebelum solat Isyak

Sampaikanlah kepada rakan-rakan. Kirimkanlah pesanan kepada saudaramu, agar kita semua terhindar daripada melakukan tidur yang dilarang oleh Rasulullah.

Mengapa agaknya Rasulullah melarang kita tidur pada waktu-waktu yang saya sebutkan di atas? Jom kita sama-sama bincangkan.

1. Kerana ia menutup pintu rezeki
2. Kerana kita jadi pemalas
3. Badan jadi lemah
4. Malas beribadah

Rasulullah SAW tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi,

“Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi.”

Untuk itu, para fuqaha’ memakruhkan tidur selepas solat subuh.

Walaupun hakikatnya tiada dalil dan hadis-hadis soheh mengenai larangan tidur selepas subuh, dan yang ada cuma pendapat daripada para ulama mengenai tidur selepas subuh adalah MAKRUH tetapi tiada larangan tidur selepas subuh. Namun begitu kita mengikut yang mana baik dan sunnah.

Sesuatu itu dilarang mesti ada sebab musabab. Kita sendiri boleh merasakan kesannya jika tidak mematuhi larangan tersebut.

Semoga kita semua tergolong dalam golongan orang yang dikasihi oleh rasulNya dan dalam redha Allah selalu.

#sebarkan bahagia
#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Tazkirah

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
2 Komen untuk "5 Waktu Tidur Yang Dilarang Oleh Rasulullah "

"...tiada dalil dan hadis-hadis soheh mengenai larangan tidur selepas subuh, dan yang ada cuma pendapat daripada para ulama...."

Jadi bukanlah Nabi saw yg larang. Saya harap cik betulkan artikel cik kembali. Jika tidak besar dosanya berdusta atas nama Nabi.

Rujukan jawapan seorang ustaz tentang larangan tidur selepas solat subuh, http://penyuluh.blogspot.my/2015/05/hukum-tidur-selepas-subuh.html?m=1

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

loading...
loading...
Back To Top