Cara Mudah Buat Agar-Agar Sirap Santan

aynora nur | 23 January, 2016,2:32 PM |
Advertisement
Cara Mudah Buat Agar-Agar Sirap Santan. Buat agar-agar sirap memang mudah. Itu lah asas saya belajar buat agar-agar. Mesti guna sirap atau warna merah. Kemudian letak pandan sehelai dua. Nanti duduk lama-lama tengok agar-agar kering itu hilang dalam periuk. Hmmm...itulah kenangan buat agar-agar simple dulu...

Bila dah pandai sikit, mula tambah santan. Biasanya tak jadi pun, sebab santan dengan agar-agar terus bercampur jadi satu. Tapi dah buat, telan ajelah..

Tapi semenjak dah pandai tengok resepi kat Google, dah pandai dah buat agar-agar sirap santan yang berlapis. Heheh...
Gambar Agar-agar santan sirap dari ehsan blog gee-hut.blogspot.com 

Resepi Agar-Agar Sirap Santan


Bahan-bahan:

20 gm agar-agar kering (yang bertali-tali) atau 2 paket
220 gm gula pasir - anggaran 1 cawan
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
2 sudu besar sirap ros dan perwarna
sedikit garam
1 biji telur - kocakkan dalam santan dengan garfu

Cara Mudah Buat Agar-Agar Sirap Santan


1. Masak agar-agar dan gula dengan air (ikut sukatan pada bungkusan) hingga agar-agar larut dan sebati. Yang bertali-tali tu dah tak ada.

2. Kecilkan api. Masukkan sirap ros, pewarna, santan, telur, sedikit garam dan simpulan daun pandan

3. Kacau hingga menggelegak dalam api sederhana. Apabila campuran santan telah berbintil-bintil, tutup api dan tapis masukkan agar-agar sirap santan dalam bekas

4. Sejukkan dalam peti ais   

Tips dapat dua lapisan agar-agar sirap santan yang cantik 


Cuba guna cara di bawah untuk dapatkan agar-agar sirap santan anda berlapis cantik. 
Tips agar lapisan agar-agar santan jadi dua lapis. Cuba cara dari Pn Naz
yang awesome!
Semoga perkongsian di atas dapat membantu kita menghasilkan agar-agar sirap santan yang sedap, cantik dan kelihatan merah menawan.

#sebarkan info..
Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
2 Komen untuk "Cara Mudah Buat Agar-Agar Sirap Santan"

paling suka agar-agar sirap biasa tu je.. wangi ros dan pandan tu buat rasa tak bleh tinggai.. hehehe..

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top