Resepi Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah

aynora nur | 30 January, 2016,9:11 AM |
Advertisement
Aynorablogs.com - Resepi mudah yang nak dikongsikan kali ini adalah resepi jemput-jemput ikan bilis. Memanglah Mudah sangat kan? Ni pun sebenarnya salah satu resepi jimat kos. Sebab saya hanya gunakan lebihan ikan bilis buat nasi lemak semalam. Ada yang tak habis jangan dibuang terus, boleh juga buat resepi ringkas lain macam saya. Ya tak? Heheh..

Ikan bilis banyak khasiatnya, antaranya sumber protein yang bagus untuk tubuh. Namun bagi penghidap darah tinggi dan pesakit Gout, ikan bilis perlulah dikurangkan pengambilannya.


Resepi Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah


Resepi Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah
Resepi jemput-jemput ikan Bilis , gambar
Ehsan google
Bahan-bahan:

100gm lebihan ikan goreng semalam. (Nak guna yang baru pun boleh..)
250gm tepung gandum
1 biji telur
1 biji bawang merah besar - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit serbuk perisa ikan Bilis
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah


1. Campurkan semua bahan kecuali air. Kacau rata

Resepi Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah

2. Kemudian barulah masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang tidak terlampau cair dan tidak terlampau pekat.

3. Panaskan minyak agak banyak. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil dengan menggunakan sudu dan masukkan ke dalam kuali.

4. Goreng sehingga perang. Angkat dan toskan.

5. Boleh hidangkan dengan sos.

Selamat mencuba menu mudah jemput-jemput ikan bilis. Jemput-jemput antara menu mudah untuk sarapan atau minum petang. Jadi, jika ada makanan yang tak habis, boleh je dipelbagaikan untuk hidangan alternatif seisi keluarga. Ya tak?

#sebarkan resepi, kongsikan..

Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
1 Komentar untuk "Resepi Jemput-Jemput Ikan Bilis Mudah"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top