Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah

aynora nur | 04 April, 2016,9:38 AM |
Advertisement
Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah. Ikan talang ni adalah ikan yang hidup dalam laut dan jarang nak dapat ikan talang basah dijual di pasar-pasar. Yang banyaknya ikan talang yang telah dibuat ikan masin. Ikan talang sedap di buat ikan masin kerana isinya yang tawar. Jadi bila telah diproses jadi ikan masin, maka sedaplah untuk dimasak dan dipelbagaikan.

Tak pernah nampak ikan talang? Meh saya tunjukkan gambar ikan talang ye...

Ikan talang

Kulitnya tebal dan agak sukar untuk dibersihkan atau di potong. Kalau nak mudah, suruh je peniaga kat pasar tu siangkan untuk kita...hhehh...

Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah


Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah


Bahan-bahan untuk resepinya:-

1 ekor ikan Seliap @ Talang dipotong sederhana
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
20 tangkai cili kering*
2 inci halia*
1 inci kunyit hidup* atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai daun kesum
3 batang serai
2 batang bunga kantan
Air asam jawa
garam secukup rasa
sedikit gula

Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah


Cara Menyediakan asam pedas ikan talang yang mudah 


1. Basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu

2. Kisar hancur bahan-bahan bertanda * kemudian tumiskan hingga garing. Masukkan juga serai & bunga kantan

3. Masukkan ikan seliap @ ikan talang ke dalam tumisan tadi. Gaul rata dan masak dengan api perlahan

4. Masukkan air dan air asam jawa

5. Sesuaikan rasa masam dan masin dan manisnya

6. Masukkan daun kesum dan biarkan sekejap.

7. Angakat dan hidangkan.

Selamat mencuba resepi ikan talang asam pedas yang mudah di atas. Asam pedas memang mudah disediakan. Main campak-campak je pun boleh, hihi...

Nak resepi asam pedas yang lain?? Boleh klik pada koleksi RESEPI saya yang lain-lain...
Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
2 Komen untuk "Resepi Asam Pedas Ikan Talang Mudah"

Apa kelebihan letak bunga kantan yer.. huhuhuu.. jarang dgr letak bunga kantan.. insyallah nak cuba.. thanks share info asam pedas ikan talang :D

Dlm resepi di atas saya gantikan serai dengan bunga kantan. Sama seperti serai, bunga kantan baunya harum dan asam pedas akan rasa lebih segar bila diletak bunga kantan. Boleh juga makan bunga kantan tu bersama lauk...ermmm, kaw abis! :)

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top