Enter your keyword

19 August, 2016

Cara Tepat Letak Iklan Google Adsense Dalam Blog Untuk Income Maksima

Google Adsense adalah satu medium pengiklanan yang paling disukai oleh blogger. Cukup letakkan iklan Adsense dalam blog secara percuma dan tunggu hasilnya setiap bulan. Yang best income di bayar dalam matawangUSD. Siapa tak bulat biji mata bila dapat at least USD100 sebulan. Dah boleh cashout...

Tapi nak dapat USD100 sebulan memang agak payah tetapi tidak mustahil. Saya pun dah dapat lebih USD100 sebulan. Kalau nak tahu cara-caranya, boleh cari post-post saya terdahulu di bawah label Google Adsense. Banyak juga saya cerita mengikut pengalaman saya sendiri. Bolehlah...dapat USD100 sebulan dan boleh cashout lagi...

Cara Tepat Letak Iklan Google Adsense Dalam Blog Untuk Income Maksima


Salah satu cara dapat income yang maksima daripada Adsense adalah dengan meletakan iklan pada posisi yang tepat. 

Macam mana tu??

Sabar ya. Nanti saya ajarkan caranya.

Letakkan iklan pada posisi yang tepat amat mempengaruhi income Google Adsense kita. Ini adalah salah satu teknik yang harus kita gunakan, perletakan iklan yang tepat dapat meningkatkan jumlah klik terhadap unit iklan yang kita pasang pada blog. 

Jadi, dimanakah posisi yang terbaik tersebut? Posisi terbaik untuk meletakkan unit iklan adalah pada titik dan posisi di halaman blog kita yang banyak menjadi perhatian pengunjung. 

Beberapa alternatif yang boleh digunakan adalah seperti berikut:

1. Letakkan iklan Adsense dibawah tajuk artikel, atau di atas atau di sebelah/ sisi post anda, ukuran yang sesuai adalah 300 x 200. Contohnya seperti gambar print screen di bawah.

Cara Tepat Letak Iklan Google Adsense Dalam Blog Untuk Income Maksima
Note: Saya pilih iklan responsive, so iklan akan keluar ikut saiz gadget atau komputer kita. Jika tengok dalam handphone, ia berubah kepada saiz yang kita pilih iaitu 300 x 200.

2. Di bahagian bawah artikel setelah habis post, ukuran yang sesuai 336 x 280

Cara Tepat Letak Iklan Google Adsense Dalam Blog Untuk Income Maksima
Note: Saya guna iklan responsive, jadi ia akan berubah ikut gadget yang kita guna kan...

3. Di sebelah sidebar ukuran yang sesuai adalah 300 x 600. Contohnya seperti berikut:

Cara Tepat Letak Iklan Google Adsense Dalam Blog Untuk Income Maksima

Begitulah antara cara saya memaksimakan income Adsense sehingga pernah mencapai USD232 sebulan. Walau tak banyak tetapi cukup menggembirakan saya kerana usaha yang dilakukan dengan cara yang betul telah membuahkan hasil. 

Selamat berjaya.

2 comments:

  1. Dpt invitation sekali kemudian kena review balik ada beberapa perkara pada blog diorang tak setuju. Haha dah berapa kali tukar template sampai yang agak mudah sebab saya suka challenge diri alter html. Maybe sendiri pun tak faham kehendak adsense tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..sabarlah, usaha lagi. Cuba tengok satu persatu apa syarat adsense nak tu...;)

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.