Header Ads

11 Terbunuh Tertimpa Tembok Runtuh Di Makasar, Indonesia dan Hikmahnya


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. 11 Terbunuh Tertimpa Tembok Runtuh Di Makasar, Indonesia dan Hikmahnya
Pada 4/12/2011 yg lepas bencana kembali terjadi di Indonesia. Jika sebelum ini kejadian jambatan runtuh pun telah menggemparkan seluruh dunia, kali ini bencana berlaku pula di daerah Makasar. Tembok sebuah perumahan di Kota Makassar, Daerah Sulawesi Selatan, roboh menimpa sembilan rumah dan menewaskan antaranya 11 orang.

Peristiwa itu terjadi Jalan Sukadamai, Kelurahan Sinrijala, Kecamatan Panakkukang, Makassar. Warga yang tinggal di bangunan rumah non-permanent (rumah sementara) di belakang dinding penghalang perumahan itu ketika kejadian kebanyakannya sedang berada di rumah kerana hujan lebat.

Kejadian ini memang tidak disangka, tetapi kebanyakan sumber mengatakan ia akibat hujan lebat yg tidak henti2 melanda kawasan tersebut. Di antara korban yang maut adalah seorang kanak2 berusia lapan tahun.
sumber**

Bencana boleh berlaku dimana2 pun samada kita bersedia atau tidak. Namun begitu setiap musibah ada sebabnya dan hikmah yg kita sedari. Ada satu artikel yg saya baca, saya sharekan kat bwh ni:

Umar berkata, " Demi Allah, tidaklah aku ditimpa musibah, melainkan di dalamnya aku rasakan nikmat Allah, iaitu apabila;1. Musibah itu terjadi bukan pada agamaku
2. Musibah tersebut tidak lebih berat daripada musibah yang telah menimpa diriku
3. Musibah tersebut tidak menghalangi aku untuk mendapat keredaan Allah
4. Musibah, yang darinya aku boleh mengharapkan pahala Allah.


##aynora nur : Semoga jadi renungan bersama!


Terima kasih kerana membaca Dunia Kita di sini. Sila Klik 'LIKE' Jika Suka Dan Sila Beri Pandangan ye, Lots of Love...AA

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.