Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Ifthirosh | Kekuatan Doa Ketika Duduk Antara Dua Sujud

Kekuatan doa Ifthirosh - Ketika duduk iftirosh , iaitu duduk diantara dua sujud ada doa yang amat dahsyat. Sayangnya ramai umat islam yang tidak mengerti doa ini dan membacanya dengan tergesa gesa dan kecepatan tinggi, tanpa memahami maknanya. Sedangkan, ayat ini diturunkan setiap barisnya ada hadisnya. Maka kita kenalah wajib membaca dengan penuh khusyuk dan fahami maknanya. Janganlah bersolat hanya menjalankan rutin kehidupan sahaja dan akhirnya umpama buih dilaut sahaja dan paling ditakuti kita digolongkan dikalangan orang-orang islam yang munafiq,  na'uzubillah minzaliq,  sepatutnya hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini...Insyaallah

Dan, dengan sedikit ilmu ini kita kongsikanlah bersama agar ianya banyak manfaatnya:

Kenapa Doa IFTIROSH ini sama banyaknya dengan bacaan Al-Fatihah (17 kali) dibaca di dalam solat? 


Ini adalah kerana Allah mengkehendaki ianya tertanam di sanubari umatnya agar sentiasa meminta dari Allah dan Allah akan memakbulkannya, Insyaallah tapi hendaklah dibaca dengan penuh khusyuk dan tawaduq dan fahami maknanya...ini tidak seperti yang diharapkan, Wallahualam...

Doa Ifthirosh | Kekuatan Doa Ketika Duduk Antara Dua Sujud


Renung-renungkanlah:-
Maksudnya;


Robbighfirli….ya Allah ampuni aku,
Warhamni….rahmati aku,
wajjburni….tutupi semua keburukanku,
warfa’ni….angkat darjatku,
warzukni….beri aku rezeki,
wahdini…beri aku hidayah dan petunjuk,
wa’afini…beri aku kesihatan,
wa’fu anni….maafkan aku.

Jika doa tersebut dibaca dengan sungguh sungguh dan khusuk, pasti Allah mengabulkannya. Apa lagi doa tersebut dibaca 17 kali sehari semalam, Allah tidak pernah menolak do’a hambaNya yang dipanjatkan dengan sungguh-sungguh dan sepenuh hati.

Kekuatan Doa Ifrhirosh yang kita mesti tahu


Manfaat doa tersebut antara lain sebagai berikut:

Robbighfirli (ya Allah ampuni semua dosaku)

Jika doa ini dibaca dengan sungguh sungguh dan ikhlas nescaya Allah akan mengampuni dosa kita yang telah lampau dan yang akan datang. Dengan pengertian pada masa mendatang Allah akan memelihara kita untuk tidak melakukan dosa besar dalam kehidupan kita didunia dan akhirat. Hati yang sudah bersih dari dosa akan bersinar dan mudah menerima hidayah serta petunjuk Allah. Ia akan mendapat bimbingan dalam mengambil keputusan dan melangkah. Sehingga selalu mendapat kemenangan dan keberhasilan dalam hidupnya.

Hati yang kotor tertutup dosa menjadi hitam gelap dan susah menerima hidayah dan bimbingan Allah. Hati yang hitam dan gelap cenderung mengikuti bisikan syaitan yang membawanya memperturutkan hawa nafsu dan mengambil keputusan yang keliru . Berbagai keputusan yang salah dan keliru membawanya pada kehidupan yang porak poranda penuh kesulitan dan penderitaan. Ia akan mengalami kesengsaraan hidup didunia maupun diakhirat.


Warhamni (Rahmati aku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusuk dan sungguh sungguh akan dibukakan Allah baginya pintu rahmat dari langit dan bumi. Ia akan mendapat Rahmat dan kasih sayang Allah dari segala penjuru. Di jamin hidupnya akan sejahtera berkecukupan . Tidak ditimpa kemelaratan dan kehinaan dimanapun ia berada. Dijauhkan dari kesedihan, duka cita, stres dan tertekan. Hidup bahagia dan sejahtera sepanjang waktu didunia maupun akhirat.


Wajburni (Tutupi segala aib dan keburukanku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh nescaya akan ditutupi Allah segala aib , keburukan dan kekuarangannya. Pepatah mengatakan “ tidak ada gading yang tak retak “, demikian pula kita sebagai manusia tentu banyak punya kelemahan dan keburukan. Kita takut jika aib, dan kelemahan kita diketahui orang banyak. Insya Allah Dia akan menutupi semua kelemahan dan kekuarangan kita dari orang banyak. Orang tidak tahu dengan kelemahan dan keburukan kita, orang hanya melihat sisi baik dari kehidupan kita. Sehingga kita dapat meraih kejayaan demi kejayaan dalam kehidupan ini.

Sungguh celaka orang yang dibukakan aibnya dihadapan orang banyak. Tidak ada gading yang tidak retak, setiap kita tentu punya kelemahan dan kekurangan, Insya Allah dengan kekuatan do’a ini Allah akan menutupi semua aib dan kekurangan kita.


Warfa’ni ( Angkat derajatku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh niscaya akan diangkat darjatnya oleh Allah , dijauhkan dari kehinaan , penindasan, kemelaratan dan lain sebagainya. Dengan berkat doa ini umat Islam tidak akan menjadi umat yang lemah, dizalimi, tertindas , dicurangi dan difitnah. Umat Islam akan menjadi umat yang kuat , disegani, dihormati oleh lawan dan kawan. Seseorang yang membaca doa ini dengan khyusuk dan tawaduq serta bersungguh sungguh akan mendapat kemuliaan hidup didunia dan akhirat. Dia tidak akan menjadi orang yang susah, sengsara, hina , papa, miskin, tertindas, dizalimi, hidup serba kekurangan dan  sebagainya. Ia akan menjadi orang yang dihormati dan disegani dimanapun ia berada.


Warzukni ( Beri aku rezeki)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh akan dijauhkan dari kemiskinan dan kepapaan . Ia akan hidup berkelimpahan dan dicukupkan semua hajat dan keperluannya. Allah akan mendatangkan rezeki baginya dari langit , bumi dan seluruh penjuru yang dikehendaki. Apa saja bidang usaha yang diceburi akan mendatangkan rezeki berlimpah baginya.


Wahdini (Beri aku hidayah dan petunjuk)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh akan selalu mendapat bimbingan dan petunjuk dalam menjalani hidupnya. Baginya tidak ada masalah yang tidak dapat diselesaikan. Apapun masalah yang menghalang, InshaAllah dapat diselesaikannya dengan baik. Baginya tidak ada istilah putus asa. Ia tidak pernah mengalami kebingungan, kebuntuan dan putus asa dalam menghadapi berbagai masalah kehidupan.


Wa’afini (Beri aku kesihatan)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh insya Allah memiliki tubuh yang sihat dan kuat, jauh dari berbagai penyakit yang membuatnya lemah dan sulit menyelesaikan berbagai pekerjaan dan tugas yang dihadapinya sehari hari agar dapat sering melakukan ibadah kepada Allah dan Allah akan membimbingnya mendapatkan badan yang sihat dan kuat. Makanan dan pola hidupnya terpelihara baik sehingga badannya tetap sihat dan kuat terhindar dari berbagai penyakit yang banyak menyerang masyarakat bandar dewasa ini. Bagi yang sentiasa sakit-sakitan insya Allah akan mendapat bimbingan secara naluriah untuk mendapatkan badan yang sihat dan kuat.


Wa’fu anni ( Maafkan aku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh sungguh insya Allah akan mendapat ampunan dan maaf dari Allah atas berbagai kesalahan dan kekeliruan yang telah dilakukan. Dengan mendapat keampunan dariNya insya Allah ia akan dapat memperbaiki berbagai kesalahan dan kekeliruan itu untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik dimasa yang akan datang.

Itulah doa - doa dahsyat didalam solat yang telah membawa kemenangan dan keberhasilan pada umat Islam dimasa lampau meraih kejayaan dan kemenangan. Dengan kekuatan solat umat Islam dimasa lalu mengalahkan musuh musuhnya dan menguasai dunia dimasa itu. Namun sekarang akibat mensia siakan solat umat Islam di tindas dan dihina dimana mana.

Mari kita perbaiki semua kekeliruan ini. Sedikit sekali umat Islam yang mengerti dan membaca doa Iftirosh dengan khusyuk dan sungguh-sungguh. Kebanyakan orang membacanya dengan cepat dan tergesa-gesa, tanpa mengerti erti dan maksudnya.

Mari kita perbaiki mutu hidup kita masing masing dengan memperbaiki mutu solat.

#Artikel di atas adalah saya ambil dari pelbagai sumber Facebook, internet, whatsapp dan juga dari kefahaman saya sebdiri yang serba kekurangan. Tidak lain tidak bukan, ia pun sebagai satu catatan peringatan buat diri saya sendiri.

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

 1. Assalamualaikum.

  doa dlm duduk antara 2 sujud ni sunat yg tidak diberatkan klu tak baca langsung pun solat tetap sah namun sebaik2nya baca laa kan aynora...

  klu solat berjemaah kadang2 x sempat nak baca semua doa di atas imam dah sujud oleh itu baca Rabbighfirli 2 kali pun memadai. Allahu 'alam.

  ReplyDelete
 2. Info yang sangat bermanfaat.. Semoga kita semua akan sentiasa diberkati Allah SWT. Hidup ini cuma pinjaman daripada-Nya.. Beramal adalah satu tuntutan hidup yang wajib kita ikuti.

  Btw, nice entry.. smogga akan terus berjaya.. in shaa Allah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih saudara/i..sama-sama berkongsi ilmu yang bermanfaat. Sebarkan untuk kebahagiaan dunia & akhirat jua..

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close