Info Inspirasi Resepi

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2014/09/30

Cintai Sahabat Seperti Mencintai Diri Sendiri

Cintai Sahabat Seperti Mencintai Diri Sendiri - Apa yang saya kongsikan dalam artikel kali ini bukanlah dalam konteks cinta kekasih dengan buah hatinya tetapi lebih kepada cintai sahabat seperti kita mencintai diri sendiri. Seandainya kita merasakan sayang kepada diri kita, tidak mahu disakiti, tidak suka dikhianati, begitulah juga kita kena beranggapan bahawa sahabat kita tidak sukakan pembohongan dan dikhianati. Begitulah...
Persahabatan sepatutnya berjalan secara normal, tidak berpura-pura dan eratnya seperti isi dengan kuku. Oleh sebab itu kita kena suka dengan apa yang sahabat kita gemari dan hormati pendapatnya dalam sesuatu perkara. Ingat ya...jurang perbezaan bukanlah jadi penghalang kepada sesebuah persahabatan. Mungkin kita boleh bertegang urat, menegakkan pendapat masing-masing...tetapi at the end of the day, kita akhiri dengan hati yang lapang. Bagaimana caranya? Anggaplah sahaja perbalahan antara anda dengan sahabat anda itu sebuah sesi percambahan minda dan menghilangkan kebosanan terhadap tekanan kerja masing-masing. Jangan campur adukkan perbincangan dengan hubungan persahabatan. Mesti ada garisan yang jelas iaitu...sahabat tetap dihati, jaga hatinya seperti anda menjaga hati sendiri.

Hubungan persahabatan saya unik. Saya memiliki seorang sahabat berbangsa Cina, seorang lelaki melayu, dan dua orang wanita melayu. Bahasa perbualan kami agak kasar, menegur secara selamba, bermasam muka dan kemudian bila tiba waktu-waktu seperti makan, membeli belah, dan melepak mendengar muzik, kami menjadi sahabat yang saling mengerti. Memang kita boleh bersifat sensitif, merajuk sekali sekala dan memerlukan masa bersendirian. Tetapi ketahuilah...itu hanyalah rencah sebuah persahabatan. Tidak perlu dipujuk tetapi kita tahu bila masanya kita patut berhenti untuk bersikap emosional sebaliknya mencintai hubungan persahabatan yang tinggi nilainya itu!

Cintai Sahabat Seperti Mencintai Diri Sendiri. Sahabat adalah sumber kekuatan kita, tempat kita mengadu kesusahan kita, berkongsi masalah-masalah yang amat peribadi yang tidak mampu kita ceritakan kepada pasangan kita. Jadilah seperti seorang sahabat terbaik, tidak egois dan utamakan kepentingannya di atas kepentingan peribadi kita. Mencintai sahabat baik bererti juga kita menginginkan dia menjadi bahagia seperti kita.

Selamat membaca...sahabat baik seperti bintang!

2014/09/29

Petua Kulit Cerah Dan Licin Yang Mudah

Petua Kulit Cerah Dan Licin Yang Mudah - Sekarang ini banyak produk kecantikan yang boleh digunakan untuk merawat kulit yang bermasalah. Namun kita kena bersedia dengan kos yang agak mahal untuk kelihatan cantik dan berseri. Itulah pengorbanan yang perlu ditanggung oleh kebanyakan wanita demi kelihatan cantik di hadapan insan tersayang. Betul tak?


sumber google


Kini anda tak perlu risau. Saya kongsikan petua kulit cerah dan licin yang mudah dan amat murah untuk dipraktikkan oleh golongan wanita.

Petua Kulit Cerah Dan Licin Yang Mudah 

1. Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua. Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.

2. Jika kulit berkedut pula, parutkan sebatang lobak merah yang telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

3. Kalau mahukan wajah sentiasa cantik amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman. Insyaa Allah dapat kulit wajah yang cantik dan licin serta berseri-seri.

4. Akhir sekali, amalkan meminum air campuran pucuk pegaga dan lobak merah yang telah dihancurkan. Dengan izin Allah, kulit akan kelihatan cantik sepanjang masa.

Selamat mencuba!

2014/09/26

Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung

Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung - Mengikut istilah perubatan tradisional resdung merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan. Manakala, ikut sainsnya pula resdung adalah virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.


sumber google

Namun begitu kita boleh merawat resdung dengan pelbagai cara samada menggunakan cara rawatan tradisonal ataupun berjumpa doktor yang pakar dalam merawat penyakit resdung ini.  

Petua Mudah Dan Murah Merawat Resdung

Ada satu cara yang paling mudah untuk merawat resdung tersebut. Petua yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita berwuduk). Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke suatu destinasi, baik ke pejabat, bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.

Cubalah! Jika tidak dicuba bagaimana kita mahu tahu keberkesanannya, kan? 

Untuk bacaan lanjut tentang resdung, boleh layari website berikut: http://resdung.delimarubie.my/apaituresdung.php

Ayat-Ayat Motivasi Untuk Hidup Lebih Positif Dan Ceria

Ayat-Ayat Motivasi Untuk Hidup Lebih Positif Dan Ceria - Pada waktu bilakah hidup anda terasa kurang ceria? Dalam tempoh seminggu, hari manakah bagi anda merupakan hari yang paling murung, tidak bersemangat dan anda berasa 'moody'?

Usah begitu, kawan...hidup mesti diteruskan walau apapun dugaan yang mendatang. Penuhi diri dengan ayat-ayat indah dari al-Quran dan hayati maksudnya. Sebagai pilihan, anda juga boleh mengingati ayat-ayat motivasi sebagai pembakar semangat diri. Betul tak?

Ayat-Ayat Motivasi Untuk Hidup Lebih Positif Dan Ceria 

1. Senyuman yang mesra adalah bahasa universal sebuah kebaikan. Maka senyumlah!

2. Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.

3. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia.

4. Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji…

5. Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

6. Orang yang sibuk selalunya nampak bising, orang bekerja diam diam sahaja.

7. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.

8. Walau merasa sendiri, sebenarnya anda tidak bersendirian. Ingatlah dengan tenang, Allah ada di dalam setiap urat nadi anda. 


Semoga koleksi ayat-ayat motivasi untuk hidup lebih ceria dan positif di atas dapat membantu kita menangani hari baru yang kita tempuhi. 

2014/09/23

Latar Belakang Azmin Ali Menteri Besar Selangor Ke 15

Yang Berhormat Mohamed Azmin bin Ali menjadi Menteri Besar Selangor yang ke 15 mulai 23 September 2014 sebagai menggantikan tempat YB Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim setelah diperkenankan oleh Sultan Selangor iaitu Sultan Sharafuddin Idris Shah.


Sumber Berita Harian

Sebagai Menteri Besar, Mohamed Azmin, 50, turut melafazkan ikrar "Aku Janji" merangkumi 10 perkara yang perlu beliau penuhi dan patuhi dalam tempoh memegang jawatan menteri besar.

Antara Aku Janji itu ialah memelihara dan menjunjung prinsip Rukun Negara, memastikan agama Islam tidak diganggu gugat, mempertahankan institusi raja, memastikan hak orang Melayu terpelihara, menjaga hak sah kaum lain serta mendahulukan rakyat.

Dalam kenyataannya kepada media selepas mengangkat sumpah, Menteri Besar Selangor yang baru itu, berjanji akan mendukung institusi demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan. Beliau juga berjanji akan menggalas amanah ini dengan penuh tanggungjawab, jujur dan berintegriti untuk memperkukuhkan Negeri Selangor sebagai sebuah negeri yang maju, harmoni serta bersatu – padu.

Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor akan melaksanakan konsep Negeri Pembangunan atau developmental state berlandaskan amalan tata kelola yang baik, ketelusan dan kebertanggungjawaban.

Latar Belakang Azmin Ali Menteri Besar Selangor Ke 15

Azmin Ali lahir di Singapura (yang ketika itu masih berada dalam Malaysia) pada 25 Ogos 1964 dan merupakan abang kepada pengacara televisyen yang penuh kontroversi iaitu Azwan Ali. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Gurney Road (2), Kuala Lumpur dari 1971 hingga 1976. Kemudian beliau bersekolah menengah di Sekolah Tinggi Setapak, Kuala Lumpur (1977 - 1979) dan Institut Teknikal, Jalan Cheras, Kuala Lumpur (1980 - 1981). Beliau menyambung pelajaran beliau di University of Minnesota,Amerika Syarikat.
Bapanya Ustaz Ali dan ibunya Hajjah Che Tom Yahaya menetap di Kampung Klang Gate, Taman Melawati, Ulu Klang, Selangor. Adik beradiknya termasuklah Azwan Ali (pelakon, pengacara) dan Arpah Ali (pakar motivasi) serta Umi Hafilda Ali.

Mohamed Azmin Ali, kini Menteri Besar Selangor yang ke 15 merupakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, dilahirkan pada 25 Ogos 1964 di Singapura. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Jalan Gurney (2), Kuala Lumpur dari tahun 1971 hingga 1976. Kemudian, beliau belajar di Sekolah Tinggi Setapak, Kuala Lumpur (1977 - 1979) dan Institut Teknikal, Jalan Cheras, Kuala Lumpur (1980 - 1981) . Pada tahun 1982, beliau berlepas ke Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di University of Minnesota. Beliau menamatkan pengajian Mei 1986 dari Kolej Sains dan Kejuruteraan dengan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam mata pelajaran Matematik dan Ekonomi. Pada bulan Mei 1987, beliau memperolehi Sarjana Pendidikan dalam mata pelajaran Matematik dan Ekonomi dari The College of Education and Human Services Professions.

Sekembalinya ke Malaysia, pada usia 23, Azmin telah dilantik sebagai Pegawai Khas kepada Anwar Ibrahim (1 Oktober, 1987 - April 3, 1989) yang ketika itu Menteri Pelajaran. Kemudian, pada 4 April, 1989, beliau telah dinaikkan pangkat kepada Setiausaha Sulit kepada Menteri Pendidikan sehingga 14 Mac, 1991 Beliau kekal sebagai Setiausaha Sulit Anwar dalam kapasiti kemudian sebagai Menteri Kewangan (15 Mac 1991 - Februari 1996) dan Timbalan Perdana Menteri (1 Disember, 1993 - September 2, 1998).

Pada bulan April 1997, Azmin berjaya menghabiskan Program Latihan Eksekutif Pentadbiran Politik selama dua bulan di Kolej St Catherine, Oxford University.

Karier Azmin dalam politik telah bermula dengan agak kontroversi, berikutan ketika itu negara bergolak dengan pemecatan dan pemenjaraan Anwar atas tuduhan penyelewengan. Beliau adalah salah seorang pengasas Parti Keadilan Nasional kemudiannya dinamakan Parti Keadilan Rakyat. Dalam Pilihan Raya Umum ke-10 (November 29, 1999), Azmin telah dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Selangor dalam kawasan bandar dan kelas pertengahan Hulu Kelang. Walau bagaimanapun, parti pemerintah dihalang beliau daripada menyertai Pilihan Raya Umum 2004.

Azmin merayu terhadap sabitan itu. Mahkamah Tinggi akan menyampaikan penghakiman pada 1 November, 2007. Pada 9 November 2001, Azmin dilantik sebagai Naib Presiden Parti Keadilan Nasional dan dipilih semula pada bulan Disember 2004 dan sekali lagi pada Mei 2007.

Azmin juga seorang yang aktif dalam perniagaan dan politik. Beliau menghabiskan banyak usahanya untuk menjalin hubungan antara generasi baru dan aktivis politik yang komited dengan pelbagai budaya secara demokrasi.

Beliau berkahwin dengan Shamshida Taharin, graduan Kewangan dari University of Minnesota. Pasangan itu mempunyai enam orang anak iaitu Farah Shazliyana (16 Mac, 1990), Mohamed Ameer Shazrin (25 Jan 1992), Farah Amira (September 9, 1993), Farah Afifah (10 Ogos 1995), Mohamed Noor Basheer Alhaq (September 21, 2000) dan Mohamed Yusuf Al Sadiq (8 Oktober, 2002).


Sumber rujukan:

1. http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Azmin_Ali#Rujukan
2. http://azminali.com/blog/2014/09/kenyataan-media-perlantikan-yab-dato-menteri-besar-selangor/
3. http://www.bharian.com.my/node/7379
4. http://azminali2010.blogspot.com/2010/11/biodata-yb-azmin-ali-calon-timbalan.html

2014/09/21

10 Pesanan Buat Sahabat

Hidup adalah satu perjalanan yang jauh. Di dalam kehidupan itu sendiri kita pasti menemui berbagai ragam manusia, samada mereka yang kita kenal atau sebaliknya yang meninggalkan kesan dalam hidup kita.Jadi, dalam perlumbaan mengejar sesuatu kita memerlukan sahabat di sekeliling kita, yang sedaya upaya menerima kehadiran kita seadanya, seikhlasnya...

10 Pesanan Buat Sahabat


1. Bimbinglah sahabatmu ke jalan kebaikan
2. Selalu bersangka baik di atas segala tegurannya
3. Tegurlah sahabatmu jika sering alpa dengan keindahan duniawi
4. Selalu menerima kehadirannya dengan senyuman mesra
5. Sesekali biarkan dirinya bersendirian
6. Jika kamu berjauhan, datanglah melawat ahli keluarganya agar hubungan persahabatan tersebut tidak terputus di tengah jalan
7. Jangan risau jika kamu mahukan sesuatu yang bukan citarasanya, kerana seorang sahabat akan selalu memahami kehendak sahabat yang lain
8. Maafkan sahabatmu selalu!
9. Sayangi dirinya dengan ikhlas
10. Ingat dirinya dalam doa-doa kalian setelah beliau tiada!

Oleh itu jika sahabatmu sesekali membiarkan kamu, mengalah denganmu, menerima kekalutan kamu dengan senyuman manis...itulah sebenarnya seorang sahabat baik sedang lakukan. Menerima kamu seadanya dan tidak memaksa kamu menjadi seperti yang diri ini mahukan.

Sesebuah persahabatan bertahan lama kerana perbezaan dan warna-warna indah yang tersulam menjadi jambatan kasih yang sejati, kasih sayang sebuah ikatan yang tiada tanda dan sijilnya.

Semoga sahabat-sahabat yang ada dalam hidup saya ini terus dipeluk oleh rahmat Allah dan dalam lindunganNya selalu.

2014/09/19

Sahabat Baik Menyimpan Rahsiamu

Sahabat Baik Menyimpan Rahsiamu - Jika kita menghadapi masalah tentu kita perlukan seseorang untuk mendengar luahan hati kita. Dan, ada sesetengah masalah tidak boleh diceritakan kepada ahli keluarga lebih-lebih lagi jika memang ada sangkut paut dengan hal keluarga. Inilah masanya kita memerlukan sahabat sebagai tempat mengadu rahsia keluarga yang memang sangat kompleks sifatnya. .

Ada bijak pandai menuliskan bahawa,

"Keindahan persahabatan adalah bahawa kamu tahu kepada siapa kamu dapat mempercayakan rahsia."


 


Dengan sahabat, ada banyak perkara yang boleh dikongsikan asalkan sahaja sahabat kita itu telah terbukti mampu menyimpan rahsiamu! 

Seorang sahabat yang baik juga tidak memandang rendah jika kita menceritakan masalah kita yang mungkin juga terlalu peribadi untuk diceritakan. Terutamanya jika ia menyentuh soal personal dan bersifat memalukan. Hanya dengan sahabat yang betul-betul memahami kita, barulah kita bercerita tentang segalanya.

Lagi satu, dengan adanya sahabat yang setia kita mampu mengharapkan dia sentiasa ada di sisi saat susah mahupun senang.

Sahabat baik menyimpan rahsiamu hingga ke akhir hayatnya. Begitulah pengorbanan seorang sahabat yang begitu mulia menjaga janji dan silaturrahim antara satu sama lain.

Dengan sahabat baik 'tiada rahsia antara kita!'

Resepi Donut Yang Gebu Dan Lembut

Resepi Donut Yang Gebu Dan Lembut - Saya suka makan donut. Lebih-lebih lagi jika dapat yang gebu dan lembut. Satu ketika dahulu, saya pernah cuba buat donut tetapi tidaklah lembut mana, bolehlah buat alas perut. Tetapi sejak saya sudah semakin pandai memilih donut yang lembut dan gebu, saya pun tanyakan mereka yang pandai buat donut nih...


Donat yang lembut dan gebu ihsan blog Sharmine205


Resepi Donut Yang Gebu Dan Lembut 

- Anggaran untuk 35-40 biji donut bersaiz sederhana


Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
3 biji kentang
1/2 tin susu pekat manis
1 paket mauripan/serbuk yis
2 sudu gula
sedikit garam
Air masak

Cara membuatnya:
1. Rebus kentang hingga empuk. Lenyek hingga rata.
2. Campurkan tepung, susu dan kentang yang telah dilenyek tadi.
3. Masukkan gula dan mauripan yang telah direndam dengan air serta garam ke dalam adunan tepung tadi.
4. Gaul ramas sehingga sebati. Kalau boleh sehingga tiada lagi butiran-butiran kasar. Lagi halus adunan, lagi menariklah donut yang terhasil.
5. Rehatkan adunan tanpa ditutup selama 15-20 minit.
6. Buatkan bulatan kecil-kecil ikut ukuran yang disukai dan bulatkan ditengahnya menggunakan penutup botol dan sebagainya.


Donat yang gebu sebelum digoreng ihsan blog Sharmine205

7. Goreng dengan api kecil. Angkat donat jika warna bertukar keperangan.
8. Tunggu 2 minit kemudian taburkan dengan gula halus.
9. Donut anda yang gebu siap untuk dimakan.

Selamat mencuba ya...Ini resepi daripada in law saya...hihi

Nota:

Doh lembut dan tidak lekat di tangan dikira ok, Pastikan doh jangan lembik sangat sebab nanti semasa menggoreng minyak menyerap dalam donut.

Sebarkan Bahagia:

2014/09/18

Menguji Sahabat Dengan Membuatnya Marah

Marah adalah satu kelemahan. Sifat marah boleh membunuhmu perlahan-lahan! Ingatlah wahai sahabat-sahabat, kawallah sifat marahmu. Marah juga boleh memendekkan jangka hayat kita. Marah boleh mengundang pelbagai penyakit. Oleh itu, buanglah sifat marahmu dengan sentiasa mengingati Tuhan.

Namun, saya tertarik dengan pesanan luqman al Hakim kepada anaknya. Jika mahu mencari kawan, maka ujilah terlebih dahulu. Cara mengujinya? Senang sahaja. Cuba buat dia marah.
Menguji Sahabat Dengan Membuatnya Marah


Luqman al Hakim ada berpesan,

“Wahai anakku! Bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah dia terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah.”

Tambah Luqman al Hakim lagi, 

“Wahai anakku! Apabila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.”

Ini bermakna, jika dalam marahnya seseorang sahabat itu kepada kamu beliau masih mengajakmu mengingati Tuhan, maka beruntunglah kamu berjaya mendapatkan sahabat yang baik. Contohnya, kamu merampas tempat duduknya di dalam bilik kuliah, dia tidak marah. Sebaliknya memilih duduk di kerusi kosong yang lain dengan muka yang selamba. Ini bermakna dia mengalah dengan mu.

Kamu merampas kertasnya ketika dia sedang menulis sesuatu. Perhatikan sikapnya. Adakah dia marah dan mengejarmu? Jika dia hanya tertawa dan membiarkan perlakuanmu, ini bermakna sahabatmu seorang yang sabar.

Selamat menguji sahabatmu ya...tetapi ingat, segera meminta maaf setelah kamu menguji sahabat tersebut. Tidak semua orang boleh memahami tindak tanduk kita, kan?  

2014/09/17

Drama Istikharah Cinta Lakonan Zul Ariffin Slot Akasia TV3

Drama Istikharah Cinta Slot Akasia TV3 - Drama bersiri slot Akasia TV3 berjudul Istikharah Cinta akan menemui penonton tidak lama lagi. Drama berjumlah 28 episod ini diterbitkan oleh Orangetree Production.

Zull Ariffin amat bertuah kerana dua kali dia terpilih berlakon drama untuk slot Akasia TV3. Selepas ramai yang jatuh hati dengan karakternya sebagai Zill Faezrul dalam Rindu Awak 200%, dia kini muncul pula dalam drama berjudul Istikharah Cinta.

Para pelakon Drama Istikharah Cinta


Zull Ariffin - Airil
Faye Kusairi - Dina Aliya
Zarina Zainuddin - Datin Amnah
Hamidah Wahab -
Fathil Dani - ayah Airil

Dalam harian metro dinyatakan Zull Ariffin akan berganding dengan pelakon baru, Faye Kusairi. Pemilik nama penuh Zulkifli Ariffin, 28, berkata, dia tidak menyangka akan jadi ‘hero Akasia’ sekali lagi dalam jangka waktu yang amat dekat.

“Saya perlu berusaha lebih keras untuk mengalih penonton drama Rindu Awak 200% yang sudah ada pengikut sendiri kerana ia diadaptasi daripada novel. Manakala Drama Istikharah Cinta kisahnya dicipta penulis skrip itu sendiri." - Zul Ariffin


Baca sinopsis penuh drama Istikharah Cinta yang mendebarkan!


Biodata Zul Ariffin

Nama Penuh : Zulkifli Bin Ariffin
Tarikh lahir : 25 Oktober 1986
Asal: Taping, Perak
Adik Beradik : Anak bongsu daripada 4 beradik (2 Lelaki & 2 Perempuan)
Kacukan : Melayu + Belanda (Dutch)
Senarai drama lakonan: Drama Awan Dania, Drama Gerak Khas
Lagi drama lakonan Zul Ariffin : Rindu Awak 200 Peratus TV3, Evolusi KL Drift 2, Bikers Kental, Kabin di Tepi Tasik, Mr. Feminin
Filem lakonan : Penanggal, Evolusi KL Drift 2, Bikers Kental
Twitter Zul Ariffin : https://twitter.com/zul_ariffin86
Facebook Zul Ariffin : https://www.facebook.com/pages/Zul-Ariffin/135600119851242
Status: Solo? (Masih bujang...hihi)


Sedikit info tentang Faye Kusairi


Faye Kusairi pendatang baru dalam dunia hiburan di Malaysia. Telah berlakon dalam satu filem sebagai pelakon pembantu, dan tiga drama TV dalam tempoh terdekat ini. 

Selain berlakon, Faye Kusairi juga berkebolehan menyanyi, modeling & Iklan TV. Boleh juga memandu kereta lumba, jetski & bot laju. Meminati sukan badminton & renang.

Profile:
Nama : Dayangku Faratiwan Adnil Bt Awg Kusairi
Nama Pentas : Faye Kusairi
Tarikh Lahir : 19 Jun 1987
Tempat Lahir : Miri, Sarawak
Pekerjaan : Guru Drama / Artis / Pemandu kereta lumba
Bangsa : Melayu
Agama : Islam
Bahasa : Malay, English, Mandarin
Tinggi : 154.5 cm
Berat : 51 kg

Sinopsis Drama Istikharah Cinta akan saya update dari semasa ke semasa nanti. Secara umum, ia kisah antara dua orang yang saling tidak mencintai. Mengisahkan tentang Airil dan Dina Aliya yang berkahwin tanpa rasa cinta. Tapi, mereka cuba untuk mencintai antara satu sama lain.

Drama Istikharah Cinta akan mengisi slot Akasia TV3 mulai 23 Disember 2014! Hermm...sabar ya? Saya tahu anda semua, terutamanya wanita-wanita diluar sana ramai yang menunggu kemunculan Zul Ariffin, kan?

Drama Istikharah Cinta memilih lagu nyanyian Lah Ahmad sebagai lagu latar (OST) dan tajuk lagu tersebut adalah Kau Tercipta.

Peringatan sikit...:))
Drama-drama jugak, solat jangan dilupa ya my dearest readers. Bila ada iklan tu, boleh stop sekejap, kan? Peace... 


OST Istikharah Cinta - Lagu Nyanyian Lah Ahmad Bertajuk Kau Tercipta


Kau Tercipta

Telah lama ku nantikan
Saat semua ku impikan
Kau jadi ratuku teman seluruh hidupku
Lengkaplah dunia ku
Bawalah aku di dalam doa mu
Semoga sentiasa diberkati setiap waktu
Tuluslah hati ku, di dalam melengkapimu
Semua yang kau perlu

*Korus:
Peluklah aku
Jika terkenang
Semua kau idamkan
Semua yang milik mu
Kau tercipta untuk diriku
Bukan maksud ku
Tuk melukaimu
Bukan niatku dari dahulu
Semua hanya kerna
Ku sayang padamu
Kau tercipta tuk temani diriku

Bersyukur kita pada Yang Esa
(terciptanya cinta)
Ku mendoakan kebahgiaanmu
(selalu)
*Korus

Panduan Menulis Wasiat Bagi Orang Islam

Panduan menulis wasiat bagi orang islam - Sudahkah anda menuliskan wasiat terhadap harta-harta yang dimiliki yang akan ditinggalkan jika suatu hari nanti kita telah tiada. Harus diingatkan bahawa menulis wasiat adalah kewajipan kepada kita yang memiliki harta dimana jika tidak diwasiatkan dengan cara yang betul, boleh menyebabkan persengketaan terhadap waris yang yang masih hidup.

Wasiat ertinya iqrar seseorang yang diperbuat pada masa hayatnya ke atas hartanya atau manfaat untuk menyempurnakan sesuatu bagi maksud kebajikan atau apa-apa maksud yang dibenarkan menurut Hukum Syarak, selepas dia mati.”
Saya terlintas untuk menulis tentang panduan menulis wasiat bagi orang islam ini adalah sebagai rujukan kepada diri saya sendiri sekiranya pada sesuatu masa nanti saya memerlukannya. 

Tahukah anda, jika anda telah cukup syarat untuk menulis wasiat, maka hukumnya adalah WAJIB! Allah s.w.t sendiri berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 180 yang maksudnya,

“Kamu diwajibkan, apabila seseorang dari kamu hampir mati, jika ia ada meninggalkan harta, (hendaklah ia) membuat wasiat untuk ibubapa dan kaum kerabat dengan cara yang baik (menurut peraturan ugama), sebagai suatu kewajipan atas orang-orang yang bertaqwa”

Latar Belakang Tentang Wasiat

Wasiat digalakkan ke atas golongan-golongan berikut, iaitu:

1. Orang yang berharta
2. Orang yang lanjut usia
3. Orang yang tidak berkahwin
4. Orang yang mempunyai anak angkat
5. Orang yang berhutang
6. Orang yang tiada waris
7. Muallaf


Antara faedah-faedah menulis wasiat adalah:

- Cara terbaik mengurus harta selepas kematian
- Mengelakkan perbalahan di antara ahli keluarga
- Menyelesaikan masalah pembahagian harta kepada anak angkat atau anak tiri
- Mendidik jiwa umat Islam cintakan amalan kebajikan

Panduan Menulis Wasiat Bagi Orang Islam

a. Permohonan Wasiat
Sesuatu permohonan wasiat boleh dibuat oleh mana-mana orang Islam dengan mengisi borang permohonan wasiat. (Lihat Lampiran dibawah: Borang A).

Dalam permohonan tersebut, ia perlu dilampirkan dokumen-dokumen berikut:
i. Sesalinan dokumen pengenalan diri pewasiat;
ii. Sesalinan dokumen pengenalan diri waris-waris terdekat;
iii. Sesalinan dokumen pengenalan diri saksi-saksi;
iv. Sesalinan dokumen harta alih dan tak alih pewasiat; dan
v. Sesalinan dokumen hutang pewasiat.

Dokumen-dokumen tersebut akan disemak secara teliti termasuk segala pernyataan-penyataan yang dinyatakan dalam borang A.

Kadar fi/yuran sebanyak RM200 akan dikenakan bagi proses mendokumenkan wasiat tersebut menjadi Dokumen Wasiat Bertulis.


b. Penyediaan Dokumen Wasiat Bertulis

Satu draf Dokumen Wasiat Bertulis akan disediakan dan disemak oleh pewasiat sebelum dimuktamadkan menjadi Dokumen Wasiat Bertulis.

Setelah pewasiat berpuashati, pihak MAIS akan menyediakan Dokumen Wasiat Bertulis yang kemudiannya akan ditandatangan oleh pewasiat dengan disaksikan oleh saksi-saksi.

Dokumen Wasiat Bertulis yang telah ditandatangani oleh pewasiat dan saksi-saksi itu hendaklah disahkan oleh pihak MAIS dan dimeterai.

Untuk maklumat-maklumat lain berkaitan panduan menulis wasiat bagi orang islam, bolehlah rujuk pautan berikut:

https://www.facebook.com/permalink.php?id=229642547070382&story_fbid=668178536550112


Contoh Borang Menulis Wasiat 


 


Kelayakan Pewasiat (Musi)

● Berumur lebih 18 tahun;
● Sempurna akal;
● Sukarela dan tidak dipaksa;
● Tidak dihalang mengurus hartanya; dan
● Jika pewasiat sedang sakit, dia hendaklah waras fikiran, baik ingatan dan memahami wasiat dibuat.

Syarat Penerima Wasiat (Musolahu)

Musolahu hendaklah orang atau kumpulan orang yang:

● wujud dan diketahui dengan jelas;
● mempunyai kelayakan memiliki harta yang diwasiatkan menurut mana-mana undang-undang bertulis;
● boleh menerima harta yang diwasiatkan menurut Hukum Syarak; dan
● jika ditentukan, hendaklah wujud semasa wasiat dibuat dan jika tidak ditentukan, musolahu tidak perlu wujud sama ada wasiat itu dibuat atau semasa musi mati.

Harta Yang Boleh Diwasiatkan

● Harta alih seperti kenderaan, wang tunai, wang simpanan, barang kemas, saham, insurans, hutang dan lain-lain.
● Harta tak alih seperti rumah, tanah, bangunan dan lain-lain.


Kadar Wasiat

● Tidak melebihi kadar 1/3 daripada jumlah keseluruhan harta pusaka
● Mendapat persetujuan ahli waris selepas meninggal dunia sekiranya melebihi kadar 1/3


Alamat jabatan agama islam negeri untuk tujuan menulis hibah/wasiat:

1. Seksyen Wasiat & Hibah, Unit Amanah
Bahagian Harta Baitulmal
Majlis Agama Islam selangor
Tingkat 10 Menara Utara
Bangunan Sultan Idris Shah
40000 Shah Alam Selangor
Tel: 03-5514 3400 Samb. 2190/2196
Faks : 03-5512 4042
email : info@mais.gov.my

Saya akan update alamat majlis agama islam negeri lain yang ada menawarkan khidmat nasihat menulis wasiat dan hibah dari semasa ke semasa. Antara negeri yang menawarkan khidmat tersebut adalah Negeri Melaka, negeri Sembilan & Pulau Pinang.

Resepi Sambal Belacan Tomato Yang Ringkas

Anda penggemar sambal belacan? Sambal belacan ada banyak versi, ada yang dipanggil sambal belacan ala Jawa, sambal belacan tomato, sambal bacang, sambal tempoyak dan sambal mangga. Apa yang saya nak kongsikan di bawah ini hanyalah sambal belacan biasa yang amat mudah iaitu Resepi Sambal Belacan Tomato Yang Ringkas. Hah! Namanya pun ringkas, jadi bahannya pun tak kompleks sangat. Hihi...Resepi Sambal Belacan Tomato Yang Ringkas

-Hidangan untuk 10 orang

Bahan-bahan:

9 biji cili merah
8 biji cili padi
2 inci belacan bakar
2 biji tomato
Garam & serbuk perasa
2 biji limau kasturi

Cara membuatnya:

1.Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan hingga lumat
2. Rendam seketika 1 biji tomato dalam air panas sehingga lembut. Setelah lembut buangkan kulitnya dan tumbuk bersama-sama bahan yang telah ditumbuk tadi.
3. Potong dadu tomato yang sebiji lagi dan taburkan pada sambal yang telah ditumbuk tadi.
4. Tambahkan sedikit garam dan serbuk perasa ikut citarasa.
5. Perahkan sedikit limau kasturi. Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas.

Oleh kerana Resepi sambal belacan tomato yang saya kongsikan ini versi ringkas, jadi saya tidak masukkan bawang merah dan ikan bilis sebagai bahan tambahannya. Orait...

Selamat mencuba..

2014/09/13

Bila Sahabat Bertukar Musuh

Bila sahabat bertukar musuh - Tentu ada kalangan kita yang pernah menghadapi dilemma seperti ini iaitu bila sahabat yang kita sayangi bertukar menjadi musuh pula. Apakah tindakan anda? Apakah pula perasaan anda? Adakah perlu kita tinggalkan begitu sahaja dan berlalu dari hidupnya?
Sebenarnya banyak kes yang terjadi bila persahabatan yang dipupuk sejak dari zaman persekolahan terputus ditengah jalan angkara salah faham, merajuk, orang ketiga yang memburukkan keadaan, terpisah jauh dan loss contact. Yang sadisnya bila ada kawan baik kita yang lain menyampaikan cerita yang boleh menyebabkan hati kita terguris.

Dalam hal yang sedemikian, lebih baik diselesaikan segala salah faham dengan sahabat kita dengan cara yang terbuka. Maksudnya bersemuka antara satu sama lain, meluahkan apa yang terbuku dan rasa tidak puas hati kita kepadanya. Berterus teranglah!

Kenapa sahabat boleh menjadi musuh kita?


Ini adalah kerana dia tahu semua kelemahan kita, dia tahu semua rahsia kita. Itu sebabnya semua orang yang dekat dengan kita boleh berubah menjadi musuh kita kerana mereka lebih memahami rahsia dan strategi kita terhadap sesuatu perkara. Sebab itu, kadangkala ada orang bijak pandai berkata berbuat baik berpada-pada walaupun dengan sahabat sendiri.

Sebaik-baiknya kita selidik sedikit sebanyak latar belakang seseorang sebelum menjadikannya sahabat yang boleh dipercayai. Berhati-hati diperingkat permulaan boleh menghindarkan kita dari terjebak dalam kancah dilema bila sahabat yang kita kasihi bertukar menjadi musuh yang menggerunkan. Betul tak?

Sebarkan jika suka dan bermanfaat...

2014/09/12

Terimalah Kekurangan Sahabat Kita

Terimalah Kekurangan Sahabat Kita - Adakah kekurangan itu sesuatu yang yang bersifat negatif pada diri seseorang? Tahukah anda bahawa kekurangan adalah motivasi terbesar yang tertanam di dalam diri yang mampu menghadirkan semangat besar, andai anda semua menyedarinya. 
Begitulah juga halnya dengan seseorang yang rapat dengan kita, sahabat yang selalu hadir ketika kita memerlukan dan selalu ada disaat kita inginkan bahu untuk bersandar. Biarpun sahabat kita itu banyak kekurangannya, redhalah. Terimalah kekurangan sahabat kita itu seadanya!

Allah menghadirkan seseorang yang begitu untuk menyempurnakan kekurangan kita pula. Maka jika dua sahabat saling membantu hilanglah kekurangan masing-masing kerana muafakat yang terjalin begitu indah hasilnya. Yang paling penting adalah mensyukuri nikmat-nikmat yang Allah berikan.

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti KAMI akan menambah (nikmat)kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-KU) Maka sesungguhnya Azab-Ku sangat pedih" (al-Quran, Surah Ibrahim: 7) 
Adakalanya kelemahan dan kekurangan diri menyebabkan seseorang itu berasa lemah dan putus asa. Disitulah perlunya sahabat yang baik yang dapat membimbing ke arah hidup yang lebih positif. Sahabat yang baik akan memandu sahabat yang lain ke arah kebaikan.


Dia yang bersyukur dalam kekurangan adalah dia yang memiliki kemuliaan hati 


Bagaimana caranya untuk menerima kekurangan sahabat kita?


1. Rasa bersukur dengan apa yang Allah berikan
2. Tidak memandang hina orang lain
3. Tidak ego
4. Bantu sahabat kita dengan kelebihan yang kita ada


Semoga kita menjadi sahabat yang sering membantu sahabat yang lain dan bersama-sama menuju redha Illahi. 

2014/09/09

Seorang Sahabat Perlukan Perhatian

Antara peraturan dalam persahabatan yang utama adalah saling memberikan perhatian. Perhatian bukan sahaja dari segi masa tetapi termasuklah ruang waktu, ada ketika diperlukan, sedia mendengar dan bersedia untuk menangis dan ketawa bersama-sama. Percaya dengan segala tindakannya dan sentiasa menyokong kebaikan yang dia lakukan.

Sahabat ada banyak ragamnya. Bagaimana dengan sikap sahabat anda? Menyenangkan? Selalu membuat anda bahagia? Atau dia seseorang yang sering membuat anda risau? Jangan takut ya kawan-kawan...sahabat juga seperti diri kita, adakalanya dia memerlukan perhatian dan ada masanya dia perlukan masa bersendirian.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

“Perumpamaan orang yang bersaudara adalah seperti dua tangan, yang satu membersihkan yang lainnya.” (Riwayat al-Dailamai)
Jika itu yang dia mahukan, hormatilah masa bersendirian yang dia perlukan. Percayakan sahabat anda dan berikan galakan terhadap segala keputusan yang dia buat.

Bagaimanakah kita mahu mengetahui bahawa sahabat kita perlukan perhatian kita? Mudah sahaja, perhatikan sikapnya. Adakah sama seperti selalu atau ada tanda-tanda sahabat kita itu dalam kemurungan atau dilanda masalah. Sahabat baik tidak akan berterus terang jika dia perlukan kita. Sebaliknya jika sahabatmu tidak seperti biasa, agak pendiam, atau terlebih peramah, itu tandanya dia sedang mengharapkan perhatianmu. Luangkan sedikit masa untuk sahabat tersebut, sediakan bahu untuk dia bersandar dan pasang telinga untuk mendengar keluh kesahnya. Bukankah hubungan seorang sahabat dengan sahabatnya yang lain seperti isi dan kulit? Maka bersedialah untuk berkongsi pandangan anda dengannya.

Seorang sahabat sentiasa mengharapkan perhatian daripada kamu, itu kenyataannya.


2014/09/08

Cara Berhadapan Dengan Bekas Kekasih

Cara berhadapan dengan bekas kekasih - Setiap orang pasti memiliki kisah silam yang indah ataupun yang sedih. Walaupun sedih sekali kenangan silam kita itu, ia adalah satu pengajaran yang berguna. Betul tak? Pengalaman silam mendewasakan dan mematangkan kita. Kerananya, kita jadi seseorang yang boleh bangun kembali dan lebih bersemangat untuk hidup.
Ada beberapa cara yang akan saya kongsikan sebagai panduan untuk berhadapan dengan bekas kekasih/ bekas pasangan kita.

1. Berani berhadapan dengannya
2. Berfikiran positif
3. Bertegur sapa secara sederhana
4. Mendoakan kebaikan buatnya
5. Berubah ke arah lebih baik
6. Bersangka baik
7. Memperkenalkan pilihan kita hari ini


Cara Berhadapan Dengan Bekas Kekasih 


1. Berani berhadapan dengan bekas pasangan

Perkara pertama yang sering menghantui seseorang dengan bekas kekasih/ pasangan adalah takut berhadapan dengan diri masing-masing. Mengapa boleh jadi begitu? Kerana kita pernah memiliki dan membina kenangan bersama. Betul tak? Oleh itu buang semua kenangan dan ambil yang positif sahaja. Tampil berani dengan berhadapan secara matang. Buang sikap egois dan emosional yang boleh mencacatkan penampilan anda di hadapan bekas kekasih.

Ramai orang mengambil jalan mudah dengan melarikan diri dan mengelak dari dihantui rasa bersalah tetapi kemudiannya menderita akibat tekanan perasaan dan gangguan syaitan yang mempergunakan kisah-kisah lama untuk menghalang kita daripada maju ke depan dan menjadi hamba Allah SWT yang lebih baik.

Untuk jadi berani kita kena kuat menahan perasaan, simpan sebaik mungkin baki perasaan yang masih bersisa dan senyum bagi penguat semangat. Perasaan di dalam hati biar jadi rahsia antara kita dengan Allah. Akhir sekali hulurkan kemaafan ketika bertemu dengan bekas pasangan agar hubungan silaturrahim masih boleh diteruskan.

Oleh yang demikian apabila ternampak bekas kekasih atau melihatnya di suatu tempat, buat seperti biasa dan teruskan urusan anda tanpa perlu takut atau bimbang dan jauh sekali melarikan diri ataupun mengelak.

2. Berfikiran positif

Selain daripada berani, kita juga harus berfikiran positif dengan bekas pasangan. Fikirkan apakah kebaikan yang pernah dihulurkan kepada kita pada satu ketika dahulu terutamanya jika kita pernah menjadi suami atau isteri. Mungkin dahulu beliau yang menanggung perbelanjaan keluarga dan menghantar kita pergi dan balik kerja. Bila kita kenangkan kebaikan tersebut, tentu kita berasa terhutang budi. Perpisahan yang terjadi mungkin kerana anda dan bekas pasangan/bekas kekasih tiada jodoh. Dengan berfikiran positif seperti itu kita pasti tidak menghadapi masalah berdepan dengan bekas kekasih.

3. Bertegur sapa secara sederhana

Jika ditakdirkan anda bersemuka lagi dengannya, layanlah bekas kekasih anda secara sederhana. Usah tunjukkan yang anda masih menyimpan perasaan. Mungkin anda masih bekerja di bawah satu bumbung, mungkin bekas pasangan itu pensyarah anda. Jadi, hentikan memasang harapan dan begitu juga, jangan biarkan bekas kekasih anda itu menaruh harapan semula. Selalu tampil bersama dengan kawan-kawan agar tiada peluang untuk bekas kekasih menganggu hidup anda lagi.
Yang lepas biarlah berlalu melainkan anda dan bekas pasangan/kekasih ada niat untuk kembali bersama semula.

4. Mendoakan kebaikan buatnya

Sudah berpisah tidak semestinya kita tidak boleh mendoakan bekas kekasih kita. Berdoalah untuk mereka yang pernah menjadi sebahagian daripada hidup kita. Jika sewaktu menjadi pasangan mungkin kelakuannya dan perangainya agak teruk, doakan yang baik-baik sahaja buat mereka.

Doa ialah suatu ibadah yang mulia dan mudah dilakukan. Tidak ada yang mustahil bagi kita dengan berdoa. Ianya juga adalah sedekah yang paling mudah dibuat oleh seseorang. Jangan kedekut untuk berdoa dan mendoakan bekas kekasih agar dia mendapat kebaikan dan diberikan oleh Allah SWT dengan petunjuk atau hidayah seperti yang kita perolehi.
Firman Allah SWT : “Dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema'afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.” (Ali-Imran : 134)

Mendoakan bekas kekasih bermaksud kita sebenarnya telah berjaya memaafkan kesalahan diri kita sendiri dan mampu menghadapi peristiwa lalu dengan ketabahan dan kekuatan jiwa yang kuat. Dengan berdoa secara tidak langsung kita pun telah memaafkan dirinya.

5. Berubah ke arah lebih baik

Selain daripada itu, kita juga harus memainkan peranan memperbaiki diri kita sendiri. Salah satu sebab perpisahan mungkin sikap kita yang kurang disenangi oleh bekas kekasih atau pasangan. Mulai sekarang kita haruslah berubah menjadi lebih baik daripada dahulu. Tunjukkan sikap-sikap positif kita agar orang di sekeliling menyedari perubahan kita itu. Dengan secara tak sengaja kisah perubahan kita pasti sampai ke pengetahuan bekas kekasih.
Dengan yang demikian, setidak-tidaknya bekas kekasih terus menghormati kita kerana perubahan yang kita lakukan itu. Putus kasih tidak membuatkan kita patah semangat untuk hidup. Teruskan kehidupan dengan tekad baharu dan semangat yang kuat. Jika terserempak semula dengan bekas kekasih, tentu kita tidak berasa kekok atau bimbang memandangkan kita pun telah berhijrah ke arah kebaikan.

6. Bersangka baik

Bersangka baiklah dengan bekas pasangan kita. Dengan cara ini kita boleh menghadapi bekas pasangan tanpa rasa takut atau malu.  Kita mesti sentiasa bersangka baik kerana bekas kekasih juga sama seperti kita yang mempunyai setiap detik peluang untuk berubah ke arah yang lebih baik. Mungkin semalam dia seorang yang pemarah tetapi tidak mustahil dalam sekelip mata, hari ini dia menjadi seorang yang sangat lembut hati dan mungkin tiada yang menyangka bahawa hari esok dialah yang paling ikhlas dalam memaafkan.

Allah s.w.t pun ada berfirman yang maksudnya:
“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa. Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang. Dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain…”
(Surah al-Hujurat, ayat 12)


7. Memperkenalkan pasangan baru kita kepada bekas kekasih

Akhir sekali, perkenalkan pasangan baru kita hari ini. Tunjukkan kepadanya jenis apakah dan bagaimana pilihan yang telah kita buat sekarang. Jika kita mahukan yang terbaik, sudah pasti kita akan menunjukkan pasangan baru kita adalah seorang yang lebih baik daripada bekas kekasih. Harus mencari pasangan yang memiliki beberapa ciri yang positif antaranya pengetahuan agamanya, pendidikannya, sahsiah diri serta hubungan pasangan dengan keluarga dan adik beradiknya.

Jika bekas kekasih mengetahui bahawa kita telahpun mencari pengganti, pasti dia akan mengundur diri dan tidak berterusan menganggu kita lagi. Namun perlu diingatkan, biarpun anda dan bekas pasangan telah tidak sehaluan lagi, janganlah diputuskan tali silaturrahim yang pernah terjalin.

Saling mendoakan yang terbaik buat bekas pasangan masing-masing adalah satu cara terpuji bagi menghindarkan permusuhan dalam persaudaraan sesama Islam.

Semoga perkongsian di atas dapat memberikan sedikit sebanyak panduan kepada kita semua yang menghadapi masalah berdepan dengan bekas kekasih/pasangan.


2014/09/07

Petua Elak Kuali Melekat Ketika Menggoreng Ikan

Kita selalu menghadapi masalah kuali melekat ketika menggoreng ikan atau ayam dan sebagainya. Ada juga beberapa cara dan petua yang dicadangkan oleh rakan-rakan. Ada yang boleh digunakan dan ada juga yang sebaliknya.

Asam keping boleh digunakan untuk mengelakkan kuali melekat ketika menggoreng ikan atau ayam

Namun apa yang pasti satu cara paling praktikal untuk elak kuali melekat adalah dengan membasuh kuali tersebut dengan bersih dan biarkan kering. Apabila kuali telah kering, panaskan dahulu kuali di atas api dan kemudian baru masukkan minyak. Bila minyak telah benar-benar panas, barulah masukkan ikan atau ayam yang hendak digoreng. 

Ada juga petua-petua lain yang saya kumpulkan daripada pelbagai sumber sebagai rujukan, jika anda mahu mencubanya.


Petua Elak Kuali Melekat Ketika Menggoreng Ikan


1. Bagi mengelakkan ikan melekat di kuali ketika digoreng, anda bolehlah gaulkan ikan atau ayam dengan garam, kunyit dan sedikit tepung beras. Buat seperti kita nak goreng pisang. Biarkan seketika dan kemudian bolehlah digoreng seperti biasa. Ikan dan ayam bukan saja tidak melekat di kuali, malah akan lebih garing.

2. Boleh juga guna asam keping. Masa nak panaskan minyak, masukkan sekeping asam keping ke dalam kuali, kemudian baru masukkan ikan. Insya Allah, memang tidak akan melekat pun kuali tersebut. Ikan atau ayam yang digoreng pun nampak cantik.

3. Ambil sedikit kulit bawang dan campak dalam kuali bersama ikan atau ayam yang hendak digoreng tadi. Selalunya menjadi cara ini. Namun jika ketiga-tiga petua did atas masih tidak menjadi, gunakan sahaja cara praktikal yang saya cadangkan di atas.

Selamat mencuba...

2014/09/02

Panduan Harga Emas Terkini Dan Senarai Kedai Emas Popular Di Malaysia

Panduan Harga Emas Terkini Dan Senarai Kedai Emas Popular Di Malaysia - Anda seorang wanita? Minat dengan emas? Saya pun penggemar emas. Tetapi harganya yang mahal menyebabkan ia menjadi barang hiasan yang dipakai oleh mereka yang berkemampuan sahaja. Betul tak?

Emas bukannya barang kawalan, jadi harganya sentiasa berubah mengikut index emas yang didagangkan di Stock Exchange New York setiap hari. Emas merupakan logam yang bersifat lembut dan mudah ditempa, kekerasannya berkisar antara 2,5 – 3 (skala Mohs), serta berat jenisnya tergantung pada jenis dan kandungan logam lain yang berpadu dengannya. Antara logam yang dicampur dalam emas adalah besi, tembaga, aluminium dan sebagainya.


sumber: google

Semak Harga Emas Terkini

Banyak website yang saya jumpa memaparkan harga emas terkini di Malaysia tetapi malangnya ada sesetengah website tersebut tidak aktif dan harga tidak up to date. Dan, saya rasa website berikut sangat bagus untuk anda semak harga emas terkini. Graf Perubahan Harga Emas Semasa Dalam Tempoh Dari 1 Ogos - 1 September, 2014


Sumber: hargaemas.com.my


Untuk info, saya kongsikan jenis-jenis emas di Malaysia dan kandungannya yang kita tidak tahu sebelum ini. Ada sesetengah jenis emas popular di negeri-negeri tertentu dan juga digemari oleh kaum-kaum tertentu. Mari kita  lihat jenis-jenis emas tersebut.

Jenis Emas Dan Kandungannya


1) Emas 999
• Mempunyai kandungan 99.9% emas
• Tidak di campur dengan bahan-bahan lain (Pure emas)
• Di kenali juga sebagai Emas 10 & Emas 24 Karat (24K)
• Kebanyakkan berbentuk ‘gold bar’.


2) Emas 950
• Mempunyai kandungan 95.0% emas.
• Mempunyai 5.0% campuran kandungan lain seperti besi, aluminium dan sebagainya
• Di kenali juga sebagai Emas 23 Karat (23K)


3) Emas 916
• Mempunyai kandungan 91.6% emas.
• Mempunyai 8.4% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium dan sebagainya
• Di kenali juga sebagai Emas 22 Karat (22K)
• Amat terkenal dan popular di kalangan peminat emas diseluruh Malaysia.


4) Emas 835
• Mempunyai kandungan 83.5% emas.
• Mempunyai 16.5% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium dan sebagainya.
• Di kenali juga sebagai Emas 20 Karat (20K)
• Amat terkenal dan popular di kalangan peminat emas di Kelantan.


5) Emas 750
• Mempunyai kandungan 75% emas.
• Mempunyai 25% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium dan sebagainya
• Di kenali juga sebagai Paun atau Emas 18 Karat (18K)
• Kurang polular dikalangan pembeli emas kerana mutunya.

10 Senarai Kedai Emas Popular Di Malaysia


1. Habib Jewels ~ http://www.habibjewels.com/
2. Poh Kong Jewellery ~ http://www.pohkong.com.my/?ch=pkj_eng
3. Wah Chan Gold & Jewellery ~ http://www.wahchan.com.my/
4. Kedai Emas Sri Pinang ~ http://www.sripinang.com/bm/
5. Puteri Jewels ~ http://www.putrijewels.com/v2/
6. Tomei Gold & Jewellery ~ http://www.tomei.com.my/
7. Kedai Emas Zakaria Sons ~ https://www.facebook.com/pages/Kedai-Emas-Zakaria-Sons/474818929240598
8. Jin Huo Gold & Jewellery ~ http://www.jinhuojewellery.com/index.htm
9. Kedai Emas Ariffin Sdn Bhd ~ http://www.kedaiemasariffin.com.my/?page=home
10. Kedai Emas Sri Harmoni ~ https://www.facebook.com/pages/Kedai-Emas-Sri-Harmoni/177266125707759

Emas bukan setakat sebagai barang perhiasan bagi wanita tetapi sebaliknya merupakan satu sumber pelaburan yang menguntungkan bagi jangkamasa panjang. Menurut website bank rakyat, pelaburan emas merupakan pilihan yang sangat baik kepada kita kerana pulangan pelaburan ini sangat konsisten. Oleh itu disarankan supaya setidak-tidaknya kita melabur sebahagian pendapatan kita dalam pelaburan emas sebagai mempelbagaikan portfolio pelaburan.

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah Dinar dan Dirham (untuk digunakan)" HADIS RASULULLAH S.A.W RIWAYAT IMAM AHMAD IBNU HANBAL 

Selamat melabur dengan bijak...

2014/09/01

Resepi Rendang Daging Darat Yang Sangat Mudah

Resepi rendang daging darat yang sangat mudah | Daging lembu atau kambimg mengandungi khasiat yang amat tinggi terutama bagi menambahkan sumber protein dalam tubuh. 


Sumber google

Badan kita memerlukan protein terutamanya untuk proses pertumbuhan dan membaik pulih selsel. Protein juga merupakan komponen utama setiap otot, tisu dan organ yang penting untuk proses yang berlaku dalam tubuh badan manusia seperti metabolisme dan penghadaman.

Namun perlu diingatkan agar kita mengawal pengambilan daging kerana ia mengandungi lemak yang tinggi. Ambillah dalam jumlah yang sederhana sahaja.

Rendang daging darat? Kenapa dipanggil begitu? Sebabnya rendang daging ini tak menggunakan kerisik. Haha...mudah kan?

Resepi Rendang Daging Darat Yang Sangat Mudah


Bahan-bahan:

1 kilo daging
10 biji bawang merah dihiris halus
3 biji bawang putih dihiris halus
5 batang serai dipotong kasar
2 inci halia dihiris halus
1 inci lengkuas dihiris halus
1 inci kunyit hidup dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kotak santan pekat
Rempah rendang daging (lebih bagus jika kisar sendiri)
2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan cili boh
Daun limau purut, jika suka
Gula dan garam

Cara memasak:

1. Masukkan semua bahan seperti daging, bawang putih, bawang merah, serai, kayu manis, cili boh, halia dan lengkuas serta kunyit dan rempah rendang daging

2. Gaul rata semua bahan tadi

3. Baru hidupkan api. Masak di atas api yang kecil sahaja

4. Bila daging sudah keluarkan air, dan kecut itu tandanya daging sudah lembut. Baru masukkan santan pekat. Jangan campurkan dengan air

6. Masukkan minyak masak. Masukkan garam dan gula (jika suka).

7. Bila sudah kering, masukkan daun limau purut untuk menaikkan baunya. Kemudian bolehlah angkat dan hidangkan dengan nasi panas.


Selamat mencuba. Jika suka boleh share kepada kawan-kawan.