Info Inspirasi Resepi

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2019/04/30

Perkara-Perkara Membatalkan Puasa, Usah Buat-Buat Lupa Ya!

Perkara-Perkara Membatalkan Puasa, Usah Buat-Buat Lupa Ya! Bulan ramadhan dah dekat sangat ni, tak sabar nak berpuasa dengan bersungguh-sungguh, dengan sempurna.. dan lebih baik dari tahun yang lepas-lepas. Dalam usaha nak lengkapkan puasa dengan sempurna, kita kena ada ilmu dan selalu membaca untuk memperbaiki mana yang kurang.

Dalam entri kali ini, mari kita ketahui perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa dalam perbuatan kita sehari-hari.

Perkara-Perkara Membatalkan Puasa, Usah Buat-Buat Lupa Ya!


Jom kita tambah ilmu sama-sama. Perkongsian dari facebook Datuk Dr Zulkefli Mohamad alBakri, Mufti Wilayah Persekutuan.

Perkara-Perkara Membatalkan Puasa, Usah Buat-Buat Lupa Ya!

1. Makan dan minum, sedikit atau banyak

2. Memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan

3. Muntah dengan sengaja

4. Bersetubuh di siang hari

5. Mengeluarkan air mani

6. Keluar darah haid atau nifas

7. Gila atau murtad

Walau ilmu atau info ni nampak ringan, tetapi sebenarnya kita telah pun diajar dari sekolah rendah lagi. Asas berpuasa dan perkara yang membatalkannya.

Bulan puasa adalah untuk kita, samada kita puasa kena paksa, ikhlas dan sebagainya.. ia adalah untuk kita. Banyak fadhilat berpuasa yang kita kena hadamkan agar kita sedar untuk melakukannya secara istiqamah dan penuh kesabaran. Puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga.

Semoga bermanfaat.

2019/04/29

Telur Dengan Roti Dan Sayur Salad Cukup Untuk Sarapan


Telur Dengan Roti Dan Sayur Salad Cukup Untuk Sarapan. Sarapan mesti kena ambil. Ia salah satu syarat diet yang betul. Namun sarapan yang diambil mestilah bersesuaian dengan kehendak tubuh dan kegunaan seharian kita. Setiap orang memerlukan pemakanan yang berbeza bergantung apakah pekerjaan mereka memerlukan tenaga yang banyak.

Kalau kerja di pejabat, eloklah ambil sarapan yang ringan cukup sekadar bagi mengalas perut. Jika anda sedang diet, sarapan itu penting ya..

Telur Dengan Roti Dan Sayur Salad Cukup Untuk Sarapan


Untuk anda yang bekerja di pejabat atau tak perlukan tenaga berlebihan, sarapan roti dengan telur pun mencukupi. 

Telur Dengan Roti Dan Sayur Salad Cukup Untuk Sarapan

Telur rebus, goreng mata lembu atau separuh masak. Semua boleh. Roti pula jangan ambil roti putih. Ambillah roti gandum. Itu lebih berkhasiat.

Kemudian selitkan salad dan buah-buahan yang sesuai. Itu pun dah kenyang.

Tapi jika anda bekerja di bawah terik matahari dan melakukan kerja yang berat seperti pekerja kontrak, memetik buah sawit (peladang), maka anda memerlukan makanan yang berat dan mengandungi khasiat yang lebih luas.

Makan bijirin untuk sarapan seperti oat pun bagus untuk kesihatan tubuh badan dan membekalkan tenaga sepanjang hari.

Semoga bermanfaat.

2019/04/28

Jangan Menyerah Bila Doa-Doamu Belum Di Jawab

Jangan Menyerah Bila Doa-Doamu Belum Di Jawab. Kuncinya adalah sabar. Sabar dan sabar lagi. Hanya orang yang mampu saja akan bersabar. Tapi bukan bermakna sabar tanpa usaha. Kita dah berdoa sebagai ikhtiar terakhir.. maka bersabarlah. Allah sayang orang yang sabar. 

Usaha, doa dan tawakkal. Selayaknya begitulah tingkahlaku muslim yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Muslim yang sejati tidak membentak, mengungkit bila doanya lambat termakbul. Kerana dia yakin, Allah sedang memberikan peluang dirinya jadi lebih baik sebelum menerima hadiah dari Allah iaitu doanya dijawab dan dimakbulkan. Subahanllah..


Jangan Menyerah Bila Doa-Doamu Belum Di Jawab


Orang yang kuat tidak akan mengalah! Dia akan berpegang pada keyakinannya.

Jangan Menyerah Bila Doa-Doamu Belum Di Jawab

Jangan menyerah saat doa-doamu belum dijawab. Jika kamu mampu bersabar, Allah mampu memberikan lebih dari apa yang kamu minta!

Bagaimana kamu boleh bersabar dan bertahan? Kerana kamu yakin bila tiba waktunya, Allah akan beri apa yang kita doakan, apa yang kita perlukan.

Macam mana nak tahan sabar bila doa-doamu masih belum dijawab? Pujuk hati untuk redha dengan perbanyak istighfar. Allah ada, cuma Dia masih nak tengok sejauh mana kita kuat. Sejauh mana kita mampu.

Semoga para sahabat blogger yang belum dimakbulkan doa-doanya, tetapkan terus berdoa. Kerana kita tidak tahu mana satu doa kita yang akan diangkat ke langit dan dimakbulkan Allah ketika di dunia lagi. Ada juga doa kita Allah simpan dan tunaikannya di akhirat. Semua itu Allah yang merancang dengan kasih sayangnya.

Semoga bermanfaat.

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap. Sebut je lauk pauk tapi sebenarnya dua lauk satu sayur, ala kampung.. itu pun dah cukup lazat bagi saya dan kami sekeluarga. Anda semua masak apa hari ni? Ada menu istimewa ke?


Tengahari ni saya menyediakan udang galah masak sweet sour, ayam goreng ala KFC spicy dan sayur bayam rebus berhalia. Mudah aje kan?

Jangan stress bila tak idea nak masak apa untuk menu tengahari keluarga anda. Bertenang, buka FB atau blog resepi kemudian mulakan aktiviti di dapur. Hehe..

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap


Marilah kita lihat apa yang saya masak.. Haha.. masaklah dengan kasih sayang dan seikhlasnya. Keluarga pasti gembira dan kenyang. Anak bujang saya tersenyum lebar bila buka tudung saji. Saya siap masak dalam pukul 10.30 pagi. Lepas tu boleh rileks dah...

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap


Udang galah hasil pancingan sang suami, saya masakkan sweet sour. Saya bersihkan kulitnya dan hanya tinggalkan sedikit supaya tak hancur. Hmm.. rasanya kurang manis berbanding udang biasa tu..

Lauk Pauk Kampung Makan Tengahari, Simple Tapi Sedap

Sayur bayam saya rebus dengan halia dan hiriskan bawang putih dan merah. Saya lebihkan kuah.. boleh senang sesiapa nak hirup kuahnya nanti.


Last sekali saya sediakan ayam goreng pedas ala KFC dan digoreng bersama daun kari. Sedap dan lembut je ayam tu.. rasa lemak daun kari pun menyerap dalam ayam. Terbaik!!

Jika tak ada idea nak masak apa.. ikut cara saya. Buka peti ais, dan buka google. Suai dan padankan resepi dengan bahan yang kita ada.

Selamat mencuba!!

Adakah Masuk Waktu Imsak Bermulanya Puasa?

Adakah Masuk Waktu Imsak Bermulanya Puasa? Waktu imsak adalah 10 minit sebelum masuk waktu subuh. Dalam kalendar waktu berbuka puasa, ada ditulis waktu imsak. Biasanya kita akan ajar anak-anak untuk berhenti makan semasa dah masuk waktu imsak. Jadi, adakah waktu imsak itu tandanya kita kena stop makan atau minum dan tidak melakukan perkara yang membatalkan puasa? Adakah bila masuk waktu imsak, dah masuk waktu puasa?

Jom baca penerangan dari Datuk Dr Zulkifli Mohamed Al-Bakri, mufti Wilayah Persekutuan, tentang permasalahan ini.

Adakah Masuk Waktu Imsak Bermulanya Puasa?


Asasnya waktu imsak adalah sebagai waktu untuk ihtiyat (berjaga-jaga) agar tidak makan melebihi wqktu yang telah ditetapkan yang mana boleh membatalkan puasa seseorang itu.

Adakah Masuk Waktu Imsak Bermulanya Puasa?

Waktu imsak bukanlah waktu bermulanya puasa. Maka pada tempoh tersebut dibolehkan lagi untuk makan dan minum. Namun sekiranya, telah kedengaran azan subuh, maka hendaklah berhenti serta merta dan kemudian sempurnakan puasa.

So, kawan-kawan dah faham dan jelas ya akan bilakah sebenarnya waktu mula puasa, adakah waktu imsak atau bila masuk waktu subuh? Jadi, senang cerita, dengar azan subuh je.. itulah waktu start puasa pada hari itu.

Kita digalakkan untuk melewatkan makan sahur dan mempercepatkan berbuka. Semoga puasa kita semua mendapatkan keberkatan dan diterima Allah SWT.

Insyaa Allah.

2019/04/27

Beli Baju Kurung Moden Cantik Dan Selesa Dari Butik Nursafia Secara Online

Beli Baju Kurung Moden Dari Butik Nursafia Secara Online. Bajunya amat selesa. Cantik pulak design dan coraknya. Memang kurung moden yang simple tetapi amat selesa. Walau diperbuat dari kain Lycra, tetapi kainnya tak melekap di badan dan tak jarang. Namun, ianya amat selesa dan sejuk. Dalam cuaca panas, dia maintain sejuk je..

Sebenarnya saya bukanlah ejen jual baju dari butik Nursafia. Sebab dia orang pun tak ada buat program Affiliate macam Sweet Muslimah dan sebagainya. Tetapi since saya jadi pengguna setia mereka, puas hati dengan sesign dan harga serta kualiti kainnya.. maka share secara percuma sebagai satu khidmat bakti dan jariah saya. Moga diterima olehNya..

Beli Baju Kurung Moden Cantik Dan Selesa Dari Butik Nursafia Secara Online


Raya dah nak dekat, padahal puasa pun belum lagi. Tapi jika anda nak beli baju kurung untuk raya, kena beli dari sekarang. Takut bila dah masuk bulan ramadan, semua baju yang murah jadi mahal. Kemudian bagi offer bagai, tapi harga bersih lagi mahal dari harga sekarang. Macam mana tu?

Kalau nak menang memakai macam saya.. boleh lah start beli baju sekarang.

Beli Baju Kurung Moden Cantik Dan Selesa Dari Butik Nursafiya Secara Online 

Baju kurung Nursafia saya beli 3 sekaligus. Kainnya sejuk, tak lekat di badan. Ada poket di sebelah kanan, boleh letak wallet atau handphone jika ada majlis rewang dan sebagainya. Tak perlu nak heret handbeg ke sana sini.




Baju kurung Zulfa Nursafia diperbuat dari kain Lycra premium, tebal tetapi strechable - boleh tarik, sesuai untuk orang yang berbadan besar sikit.. hehe

Bahagian lengan bawah ketiak pun sedap, tak ketat. Hujung lengan ada cengkaman, amat menutup aurat. Tak mudah terselak..

Pinggang kain bergetah, getah lebar tu ya..

Saya beli kurung moden Nursafia Zulfa secara online dari facebook dia orang. Untuk 3 pasang kurung moden tersebut harganya adalah RM405.00,, termasuk pos.

Memang berbaloi dan terbaiklah!

Pertama Kali Makan Kacang Pool, Sedap Juga Rupanya!

Pertama kali makan kacabg pool. Bagi anda yang dah berkali-kali makan kacang pool pasti dah tak kisah akan pengalaman ini. Saya pula, inilah first time makan. Agak pelik dan tak tahu cara nak makan pun ada, kelakar kan? At last, ikut cara sendiri.


Kat mana saya makan kacang pool tersebut? Tentulah di Mydin. Nasib baik ada jual jadi dapatlah pengalaman tu, tak jakun sangat bila orang tanya rasanya. Kan?

Pertama kali makan kacang pool


Harga sepiring kacang pool adalah RM6.50. Ada sekeping roti yang tebal, rangup tapi gebu. Hehe.. kuahnya pastilah dari kacang pool, agak manis. Ya ke? Bagaimana pula pengalaman korang semua? Kemudian di atas kuah kacang pool tu ada telur mata lembu separuh cair. Ada cili sekerat dua. So, tak pedas la..

Pertama Kali Makan Kacang Pool, Sedap Juga Rupanya


Nampak sedap tak? Boleh tahan jugak bagi yang first timer macam saya.. nampak tak roti tu? Tebal, rangup dan lembut..

Pertama Kali Makan Kacang Pool, Sedap Juga Rupanya

Kemudian, kami order juga bubur berlauk. Harga satu set RM9.00. Kenyang.. alhamdulillah..


Yang ini set chicken chop terbaik, kegemaran hero-hero saya. Sebenarnya hero kecil saya tu dah besar.. tapi si abang tolong habiskan sayurnya. Sebab dia memang pantang, tak makan sayur.๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š 

Kisah jalan-jalan dan makan-makan kami sekadar coretan santai dan kenang-kenangan yang saya tuliskan di blog.

Selamat berhujung minggu semua!!

Doa Jibrail Menjelang Ramadhan

Doa Jibrail Menjelang Ramadhan. Ya Allah, semoga Engkau sampaikan kepada bulan Ramadan. Dan permudahkan segala amalan kami di dalamnya. Diberikan kesihatan yang baik dan puasa yang diterima. Tak sabar rasanya nak melalui ramadan seperti tahun-tahun yang lalu, melaluinya dengan sederhana. Makan bersama keluarga setiap kali berbuka dan bersahur. Syahdu je rasanya.

Semoga kita bersedia memaafkan orang lain dan dengan itu orang lain pun memaafkan kesalahan kita, yang disedari atau tidak.



Doa Jibrail Menjelang Ramadhan


Doa Jibrail menjelang ramadhan:-

"Ya Allah, abaikan puasa umat Muhammad jika sebelum masuk ramadhan dia tidak melakukan 3 hal ini:

1.Tidak minta maaf kepada kedua orang tua.
2.Tidak bermaafan dengan sahabat sahabatnya.
3.Tidak bermaafan dengan orang sekitarnya." maka, Rasullullah pun mengaminkannya sebanyak 3 kali.

Maka, dalam kesempatan ini saya dengan rendah hati ingin memohon maaf kepada warga internet yang sering singgah di blog saya.. jika ada salah dan silap yang telah dilakukan sebelum ini. Minta maaf kalau ada tulisan yang terkasar bahasa, pandangan dan buah fikiran yang menyinggung atau mengguris hati, terlebih gurauan, termakan terminum & terumpat (jika ada), Mohon ampun dan maaf sekali lagi dari saya.."

Walau dalam keadaan apapun, samada dalam bulan puasa atau tidak, kita digalakkan untuk memohon maaf dan memaafkan orang lain. Kadang kita teraniaya kerana perbuatan seseorang, maafkanlah dia. Memang tak mudah melupakan.. tetapi memaafkan menjadikan kita lebih tenang.

Takkan kita nak tersekat di padang mahsyar nanti kerana tidak memaafkan orang lain? Perjalanan kita di sana nanti menjadi lambat bila kita berhutang dengan orang lain, walau sekadar berhutang kemaafan.

Renungkanlah!

2019/04/26

Dinner Nasi Arab Mandi & Makluba

Dinner Nasi Arab Mandi & Makluba. Makan malam di luar dengan anak-anak. Seminggu mengharungi waktu persekolahan yang padat, apa salahnya kita bawa mereka makan-makan ikut tekak mereka. Bila dah discuss adik dan abang, mereka nak makan nasi arab. Kita layankan je..

Sewaktu kami tiba belum ada pelanggan. Tetapi kemudian, selang beberapa minit restoran nasi arab Al Azhar dikunjungi pelanggan yang agak ramai. Dalam fikiran, mungkin sedap ni masakannya. Thats why, kami nak cuba. Kalau sedap boleh datamg lagi.


Dinner Nasi Arab Mandi & Makluba


Nasi Arab yang sedap yang pernah kami makan. Rasanya masin lemak semua cukup. Lauk kambing dan ayam yang sedap, lembut dan mudah dimakan. Hinggakan kami puji terus kat owner tentang masakan chefnya.

Nasi yang berwarna putih tu nasi arab mandi dan warna coklat sedikit tu adalah nasi arab makluba.

Dinner Nasi Arab Mandi & Makluba

Kami memilih pakej yang paling kecil agar tak membazir nanti seperti apa yang berlaku ketika makan nasi arab di Al Hayfa restaurant dulu..


Sayuran dan sambal tomato ala Arabian pun sedap.

Antara air yang kami order. Memang sedap tau!! Terbaik lah!!

Sekadar perkongsian santai kami sekeluarga untuk info bersama.

Semoga bermanfaat.


2019/04/25

Inilah Khasiat Daun Durian Belanda Yang Ramai Tak Tahu!

Daun dan buah durian belanda terlalu banyak khasiatnya. Pengalaman rakan saya guna daun dan jus durian belanda. Beliau telah lebih setahun (ambil bila perlu sahaja) menggunakan buah dan daun belanda. Yang terbukti tentang berak berdarahnya. Lama juga kena penyakit berak berdarah, bila kerja berat, terdedah kepada matahari waktu yang lama, makan cili api agak banyak tambah lagi yang cili jeruk, selalu makan tom yam dan air sprite. Bila rakan saya itu melanggar pantang dan berterusan, berkemungkinan besar beliau akan terkena berak berdarah, beliau akan makan buah durian belanda, In syaa Allah selamat....

Begitu juga jika kita banyak makan roti kita akan sembelit, makan atau minum jus buah durian belanda In sya Allah sembelit tidak terjadi. Itulah serba sedikit khasiat buah atau jus durian belanda.

Tapi.. jangan tak tau, daun durian belanda juga banyak khasiatnya.

Inilah Khasiat Daun Durian Belanda Yang Ramai Tak Tahu!

Gambar atas adalah daun durian belanda. Ada banyak khasiatnya.


Gambar atas dan bawah pula, inilah rupa durian belanda kegemaran saya. Hehe..



Inilah Khasiat Daun Durian Belanda Yang Ramai Tak Tahu!



7 Khasiat Daun Durian Belanda yang ramai tak tahu dan kena ambil tahu.


1. Mencegah Dan Mengubati Kanser 


Ambil 10 helai daun durian belanda yang sudah tua. Kemudian rebuslah dengan 3 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan surut sehingga menjadi segelas air sahaja. Minum dua kali sehari, selama dua minggu atau sehingga kanser yang dihidapi itu sembuh. .

2. Sakit Pinggang 


Ambillah 20 helai daun durian belanda. Kemudian rebus dengan sukatan 5 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan tinggal sebanyak 3 gelas sahaja. Setelah itu, minumlah ¾ gelas air rebusan tersebut sekali sehari. .

3. Menguatkan Daya Ketahanan Tubuh 


Khasiat daun durian belanda juga mampu menguatkan daya ketahanan tubuh. Ambil 5 helai daun durian belada. Rebus dengan sukatan 4 gelas air. Biarkan mendidih dan biarkan sehingga menjadi 1 gelas.Minumlah sehari sekali.

4. Mengatasi Diabetis 


Untuk mengatasi diabetis atau penyakit kencing manis, minumlah air rebusan daun durian belanda sehingga kadar gula dalam darah anda betul-betul stabil. Khaisat daun durian belanda boleh menurunkan kadar gula dalam darah. .

5. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi  


Hipertnesi atau penyakit darah tinggi merupakan salah satu faktor mengundang penyakit strok.Sekiranya anda sudah memiliki tanda-tanda penyakit tersebut, sebaiknya minum air rebusan daun durian belanda untuk menstabilkan tekanan darah anda. .

6. Mengatasi Buasir  


Untuk mengatasi masalah buasir, ambil 10 helai daun durian belanda tua. Kemudian rebus dengan 3 gelas air, didihkan sehingga menjadi 1 gelas. Setelah suam, minumlah sekali sehari sehingga penyakit buasir sembuh. .

7. Mengubati Sakit Urat/Saraf  


Khasiat daun durian belanda dapat membantu mengubati sakit urat atau sakit saraf. Rebus 10 helai daun durian belanda tua, tetapi warnanya masih hijau pekat. Cuci bersih dan setelah itu rebus dengan sukatan 2 gelas air, didihkan biarkan menjadi 1 gelas. Minumlah dua kali sehari, pagi dan petang untuk mendapatkan khasiat sebenarnya.. .

Sumber Izzat Mustafa

Semoga perkongsian tentang khasiat daun durian belanda di atas memberikan alternatif rawatan masalah kesihatan anda. Namun begitu, dapatkan rawatan daripada doktor yang bertauliah bagi mengelakkan sebarang kemudaratan.


Baca Ayat Ini Sebanyak 7 Kali Selepas Solat Fardhu, Pesanan Ustaz Ebit Lew

Baca Ayat Ini Sebanyak 7 Kali Selepas Solat Fardhu, Pesanan Ustaz Ebit Lew. Rasanya saya pernah share tentang artikel ini dalam blog tetapi bila cari tak jumpa pulak. Mungkin telah terbuang atau saya share di FB, kurang pasti pulak. Jadi, saya share lagi agar tak hilang terus dan boleh selalu rujuk di sini sebagai panduan. Bagi anda yang suka, boleh lah sebarkan kepada kawan-kawan pula.

Apabila dibaca dan diamalkan sebanyak 7 kali selepas solat fardhu, maka si pengamalnya akan mendapat semangat baru, kekuatan dan dihindari dari rasa dianiayai. Begitu rasa lapang dalam segala urusan. Semuanya dengan izin Allah Ar Rahman jua..

Baca Ayat Ini Sebanyak 7 Kali Selepas Solat Fardhu, Pesanan Ustaz Ebit Lew


Baca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah . .

Apakah ayatnya? Ayatnya adalah seperti berikut, ayat daล•i Surah at Taubah, ayat 128 & 129:

Baca Ayat Ini Sebanyak 7 Kali Selepas Solat Fardhu, Pesanan Ustaz Ebit Lew

Untuk dipermudahkan hafazan: . 

Ayat 128 “Laqad jaakum rasoolun min anfusikum AAazeezun AAalayhi ma AAanittum hareesun AAlaykum bilmu’ mi neena raoofu raheem” . 

Ayat 129 “Fa-in tawallaw faqul hasbiya Allahu la ilaha illa huw AAalayhi tawakkaltu wahuwa rabbu alAAarshi alAAzeem” . 

Erti ayat 128 Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w.), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat lobakan (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman. . 

Erti ayat 129 Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): 

“Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai ‘Arasy yang besar.

1.Jika dia seorang yang lemah, maka akan menjadi kuat 

2.Jika dia seorang yang hina, maka akan menjadi seorang yang mulia 

3.Jika dia seorang yang kalah, maka akan segera mendapatkan pertolongan 

4.Jika dia seorang yang berkesempitan, maka akan mendapat kelapangan 

5.Jika dia seorang yang berhutang, maka akan segera dapat membayar 

6.Jika dia seorang yang berada dalam kesusahan, maka akan hilang kesusahannya 

7.Jika dia seorang yang sulit dalam penghidupan, maka akan segera mendapat kelapangan kehidupan

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada kita semua.

Dinner Western Food Dengan Fish N Chip Yang Enak Dan Murah

Dinner Western Food Dengan Fish N Chip Yang Enak. Dah lah sedap, murah pulak tu.., dengan hero saya order burger extra large dan hero kecil makan chicken chop.. memang murah. Oh ya, kami order jugak spicy chicken ala korean yang berharga RM16 untuk 8 ketul ayam. Memang murah kan??


Kami makan di restoran berdekatan rumah. Senang dan tak menempuh jammed yang panjang hinggakan dah kenyang kembali lapar. Nama restoran D"Pallet Western.

Dinner Western Food Dengan Fish N Chip Yang Enak Dan Murah


Menu western kami malam tadi adalah Chicken Chop, burger chicken chop, spicy chicken ala korean, fish n Chip. 

Air pula kami order teh ais lava dan bandung soda gelas besar dan saya pula ambil milo tabur saiz sederhana.

Kos makan dinner kami adalah RM52.00. Alhamdulillah. Kenyang.

Jom layan gambar yang sempat di snap ya..

Dinner Western Food Dengan Fish N Chip Yang Enak Dan Murah

Hidangan Fish n Chip berharga RM7.00 sahaja. Sos lada hitamnya pun sedap.. pedas dan manis. Memang kena dengan Fish n Chip saya tu..



Gambar atas adalah Spicy Chicken Korean style, rangup kulitnya dan pedasnya masih boleh ngam dengan lidah dan tekak kami. Sebab banyak dan saiznya agak besar, kami tak habis makan. Tapaw bawa balik..



Kenyang sangat dengan portion makanan yang agak besar. Bila nak balik, air pun kami tapaw sebab tak habis. Cawan besar extra saiz. Haha..

Selamat membaca coretan santai kami yang tak seberapa ini.

2019/04/24

Hiasan Simple Master Bedroom Bagi Rumah Teres Setingkat

Hiasan Master Bedroom Bagi Rumah Teres Setingkat. Rumah adalah tempat kita berteduh dan berehat setelah penat seharian bekerja. Rumah tempat kita dan keluarga berasa selesa dan tenang. Tempat yang biasa kita berada untuk merehatkan diri tentulah dalam bilik. Rasa privasi sikit.. kan? So, apa kata kita hias dan atur bilik master kita tu dengan lebih kemas dan menenangkan.

Bilik tempat kita merehatkan diri tak mahulah serabut dan penuh dengan benda tak berfaedah. Jangan pula bawa masuk peralatan bersenam dalam bilik ya.. kalau boleh letak aroma terapi dalam bilik kita, agar bau segar dan wangi.

Hiasan Simple Master Bedroom Bagi Rumah Teres Setingkat

Hiasan Master Bedroom Bagi Rumah Teres Setingkat


Hiasan bilik master di bawah ini adalah kompilasi dari beberapa website design bilik, untuk panduan kita.

Sebelum itu, mari kita lihat pelan lantai rumah dan kedudukan master bedroom bagi rumah setingkat.

Hiasan Simple Master Bedroom Bagi Rumah Teres Setingkat



Ada yang suka kedudukan master bedroom di depan dan ada juga yang suka di belakang beedekatan dapur. Terpulang kepada citarasa masing-masing.

Kemudian, kita lihat bentuk design dalaman (ID) master bedroom yang sesuai dengan rumah teres setingkat, pada keluasan bilik yang sederhana, mungkin sekitar 14' X 12'.



Gambar bawah.. warna pink pekat, kalau suka boleh cuba! Lebih kurang besarnya sama saiz bilik saya.. ngam-ngam masuk katil.. hehe



Tema bilik tidur utama warna biru laut. Cantik kan? Sejuk mata memandang.




Perkongsian sekadar memberikan idea dan ilham kepada mereka yang berhajat menghias bilik tidur utama mereka mengikut citarasa masing-masing.

Semoga bermanfaat.

2019/04/22

Abam Kie's Birthday Giveaway

Abam Kie's Birthday Giveaway. Blogger otai ni, rajin buat entry dan blogwalking. Tak macam saya yang dah suam-suam kuku.. hihi, tapi masih sempat juga nak join giveaway blogger Abam Kie. Kita support kawan-kawan kan.. 

Memberikan kata-kata yang baik, selain hadiah sebagai tambahan bonus.. adalah hadiah sebenar kepada seseorang di hari lahirnya.

Abam Kie's Birthday Giveaway

Inilah banner giveaway birthday Abam Kie. Sesiapa nak join, klik pada gambar di atas.

Antara Syarat-syarat giveaway ini adalah seperti berikut:

1. Buat satu entri/blog post bertajuk 'Abam Kie's Birthday Giveaway'.

2. Follow blog Abam Kie. Jika dah lama follow, sila terus ke langkah ketiga.

3. Letak banner di atas dalam entri tersebut dan backlink di post ini sahaja.

4. Letakkan URL blog Abam Kie i.e. www.zukidin.com di dalam blog list anda.


Nak tengok syarat penuh kenalah pergi ke blog tuan punya blog ya..

Oh ya, kena beri ucapan harijadi kepada Abam Kie, ini ucapan saya..

"Ya Allah, Semoga dikurniakan kepada Abam Kie
Iman yang sempurna,
akhlak terpuji,
pekerti mulia,
umur yang bermanafaat,
rezeki yang halal,
ilmu yang berguna,
jodoh yang membahagiakan,
hidup yang dirahmati." ๐ŸŒท๐ŸŒท

Semoga dirahmati selalu.

Lenyapkanlah Api Kemarahan..

Lenyapkanlah Api Kemarahan.. | Kita hanya manusia biasa. Tak lari dari rasa marah, benci, dendam dan sebagainya. Manusia bukan sesuka akan marah dan benci, manusia yang waras tak akan dendam membuta tuli. Ada sebab kenapa kita rasa aura negatif semua tu. Ada puncanya. Jadi, jangan jadikan diri kita punca kemarahan orang lain. Jangan sampai orang berdendam dengan kita. Kerana, apabila marah dan dendam dah jadi duri dalam diri, amatlah sukar untuk mengawal apatah mencabutnya keluar. Bila timbul dendam.. segala kebenaran sudah tidak berguna lagi.

Amarah adalah puncanya timbul benci dan dendam. Jadi, lenyapkanlah kemarahanmu, agar timbul ketenangan dalam diri. Jika rasa marah, ucapkanlah "Astagfirullah.. sampai banyak. Sampai kita jadi lembik beristighfar. Dari situ, kita dah jadi redha. Dah hilang marah. Jika lain kali timbul semula rasa marah, beristighfar lagi. Marah ni hasutan syaitan. Mereka lagi suka kita bergaduh, benci membenci, putus silaturrahim kerana itulah janji mereka di hadapan Allah. Na'uzubillah..

Lenyapkanlah Api Kemarahan..


Lenyapkanlah Api Kemarahan.. 

Saat jadi pemarah, kau telah kalah.
Saat jadi pembenci, nuranimu telah terkunci
Saat jadi pendendam, kebenaran telah padam
Lenyapkanlah api kemarahan. Hati akan kembali tenang..

Kerana marah, kau hilang arah
Kerana marah, kau dibenci dan membenci
Kerana marah, kau hilang sahabat
Kerana marah, kau boleh ditimpa sakit..

Marah itu panas..
Panas hati, panas jiwa, panas rasa
Kerana marah adalah hasutan syaitan
Yang berasal dari api yang panas
Jangan jadi kawan syaitan
Yang tak habis mencari kawan..
Yang tak penat menghasut manusia
Untuk selalu marah dan marah..

Sejukkan api kemarahan dengan istighfar
Raupkan wajahmu dengan air sembahyang
Duduk sebentar dan berfikir sejenak
Apa faedahnya marah ini?
Kerana pada akhirnya.. 
Kita sendiri yang susah
Kita sendiri yang sakit
Kita sendiri yang lelah
Tak ada faedah!!

Lenyapkanlah kemarahanmu!

2019/04/21

Cara Buat Lontong Kering Paling Sedap

Cara Buat Lontong Kering Paling Sedap. Baru je balik dari breakfast kat satu restoran berhampiran taman perumahan kami. Saya order lonting kering. Subhanallah.. sedapnya. Ada serunding kelapa, sambal kacang, sayur sambal goreng jawa dan saya padankan kesedapannya dengan rendang ayam. Rasanya macam nak tambah dua tiga pinggan. Tapi apakan daya, perutku cuma satu.. hehe.

Bila balik je terus google cara nak masak pakej lengkap lontong kering macam saya makan tadi. Akhirnya, di bawah ni saya kongsikan kompilasi bahan campuran dalam semangkuk lontong kering yang sedap.

Cara Buat Lontong Kering Paling Sedap

Cara Buat Lontong Kering Paling Sedap

Cara Buat Lontong Kering Paling Sedap


Jom kita ikuti langkah demi langkah sampai sempurna masakan kita nak hasilkan lontong kering legend, makan sampai tak ingat dunia!!

Langkah 1;


Nasi Impit:

5 bungkus nasi impit segera - rebus lebih kurang 3 jam
Letak sedikit garam 

Caranya:

1. Toskan nasi impit yang sudah masak. Biarkan sejuk. Hiris ikut saiz yang disukai. Ketepikan.


Langkah 2:


Sambal goreng jawa simple


Bahan-bahan:

Bahan A:
Bawang besar - dihiris
Bawang putih - dihiris
Cili merah dan hijau - dihiris
Halia - dihiris

Bahan B:
Kentang - dipotong panjang
Tempe - dipotong petak kecil
Suhun secukupnya
Daging - direbus dan dihiris
Petai - dikopek
Kacang mata hitam - direbus

Bahan C
Air asam jawa
Gula
Kicap
Garam


Cara cara:

1. Kentang, tempe dan suhun digoreng dulu dan diasingkan.

2. Panaskan minyak, tumis Bahan A.

3. Bila dah layu Bahan A, masukkan Bahan B satu persatu. Biasanya suhun tu last sekali.
Sambil masukkan bahan tu gaul lah sikit.

4. Kacau semua bahan bagi sebati, sambil tu masukkan Bahan C secukup rasa satu persatu.

Langkah 3:


Sambal kacang simple


Bahan-bahan diperlukan:

1 kg kacang tanah
3 ketul gula melaka
serbuk cili
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa


Cara menyediakan dan memasak:

1. Kacang digoreng garing dengan sedikit saja minyak (just cukup2 kacang basah dgn minyak je. utk cepatkn proses menggoreng) kalau nak goreng tanpa minyak pun boleh. Tapi makan masa sikit.

2. Kisar kacang yg digoreng garing td dgn air.

3. Masukkan semua bahan (minyak masak, gula melaka, serbuk cili, kacang tanah) ke dalam periuk / kuali

4. Masak dgn api sederhana, dikacau sentiasa supaya tak hangit. Masak sehingga hilang rasa mentah serbuk cili. Kuantiti serbuk cili, gula melaka dan garam bergantung kepada citarasa. Jika rasa kurang pedas, tambah lagi serbuk cili dan masak lagi.
5. Tambah air jika terlalu pekat. Sesuaikan rasa dgn garam.

Langkah 4:


Ayam rendang


Bahan-bahan diperlukan:

1kg ayam
5inci lengkuas
5inci halia
1inci kunyit(nk guna serbuk kunyit pn blh)
5 ulas bawang putih
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
sedikit cili giling
kerisik (dari 1 biji kelapa)
2biji bawang besar
4 Helai daun limau purut
Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
Garam dan serbuk perisa secukup rasa. sedikit gula




Cara menyediakan dan memasak:

1. Blend lengkuas/halia/bawang putih/bawang besar/kunyit.

2. Perapkan ayam yg telah di bersihkan tadi dgn bahan2 yg telah di kisar.(Perap selama 1jam/lebih lama lebih baik)

3. Masukkan juga cili giling, garam/ serbuk perisa dan sedikit gula. Hiris daun kunyit halus-halus/daun limau purut di cerai-ceraikan kasar-kasar.
4. Tumiskan sedikit bawang dan daun limau purut sehingga naik bau dan juga asam keping. Masukkan ayam yg telah di perap tadi,kacau sekejap.. masukkan pula kerisik/ santan dan sedikit air.
Biar sampai mendidih, masak hingga ayam empuk.. Dah siap..~selamat mencuba~

Langkah 5:


Serunding kelapa



Bahan-bahan:
2 cawan kelapa parut (anggaran RM1-2)
2 sudu cili kisar
2-3 ulas bawang merah (tengok saiz la ye..)
1-2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1 batang serai - dititik
Sejemput bilis atau udang kering
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
1 sk serbuk kunyit (boleh adjust untuk nampak cantik..)
1 keping asam gelugor
2 helai daun limau purut
Garam
Gula
Minyak untuk menumis


Cara-caranya:

1) Kisar cili, bawang merah dan putih, lengkuas dan bilis/udang kering, serbuk kunyit, ketumbar, jintan manis dan jintan putih.

2) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar di atas. Masukkan serai, asam keping dan serai. Tumis sampai naik bau.

3) Masukkan kelapa parut, garam dan gula. kacau rata. Biasanya serunding kena manis sedikit, tapi kena balance dengan garam dan asam.

4) Kacau terus sehingga kelapa agak kering dan berderai serta cukup masak. Jika elok masaknya, serunding akan tahan lama. Nak lagi tahan, simpan di dalam peti sejuk.

Langkah 6:


Cara hias lontong kering tradisi dan sedia dimakan๐Ÿ˜˜:

1. Masukkan beberapa ketul nasi impit ke dalam mangkuk. Masukkan sayur sambal goreng jawa, sambal kacang dan juga ayam rendang ke atasnya. 

2. Akhir sekali taburkan sedikit serunding kelapa di atasnya.

Lontong kering anda siap untuk dimakan. Dapat macam ni, memang betul-betul lontong kering tradisional. Bahan-bahan yang asas dan legend, seperti mak bapak kita buat dulu kala.

Selamat mencuba!