Info Inspirasi Resepi

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2019/09/30

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa. Alhamdulillah. Perjalanan anak saya semakin jauh kembaranya, kembara mencari ilmu Allah di atas muka bumi ini. Semoga bila pulang nanti, dia akan memanfaatkan pula ilmunya kepada golongan yang memerlukan. Insyaa Allah.


Jika anak anda berminat menjadi doktor, anggaran kos satu semester adalah USD 4,000., dan tertakluk pada kadar tukaran semasa. Tapi kena ada bayaran konsultan atau agen yang menguruskan semuanya dari Malaysia anggaran kos RM20,000 hingga RM22,000.

Jadi permulaan, sebelum anak berlepas ke Mesir, bayaran USD4,000 dan RM20,000 itu kena selesaikan dulu. Pada ketika ini anak-anak belum ada pinjaman pendidikan, so kena guna duit sendiri dulu.

Sebab tu, jika dari kecil kita digalakkan ambil insuran pendidikan atau buat simpanan untuk anak-anak. Kalau ada rezeki anak bijak pandai, kita dah ada simpanan ketika kecemasan.

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa

Maklumat tambahan tentang Mesir


Jumlah keseluruhan penduduk di KAHERAH SAHAJA adalah seramai 28 juta orang iaitu lebih kurang bersamaan dengan jumlah keseluruhan rakyat Malaysia. Cuba bayangkan betapa padat dan besarnya Kaherah tu..

"Jarak masa penerbangan dari Malaysia ke Mesir adalah selama 10 jam. So kalau korang nak terbang ke Egypt aku nasihatkan lebih baik korang ambik flight yang ada transit di mana-mana dan bukannye terbang direct to Egypt. Untuk mengelakkan korang daripada alami gejala sakit pinggang,sakit punggung dan kesukaran bernafas! Dan yang paling penting korang akan rasa sangat bosan dan tak sabar-sabar nak tunggu flight tue mendarat... kalau boleh time tue jugak korang rasa nak terjun dari flight tue! haha...
Aku pernah rasa sekali terbang direct ke Mesir... Memang sedikit menyeksakan dan aku harap itulah pengalaman pertama dan terakhir bagi aku!=.="

Perbezaan masa antara Mesir dan Malaysia adalah selama 6 jam. Malaysia cepat 6 jam dan Mesir lambat 6 jam. Maksudnya di sini Malaysia lagi cepat daripada Mesir selama 6 jam.Faham tak?? So jangan terkejut bila orang-orang di Malaysia dah selesai solat Maghrib dan orang-orang di Mesir baru nak solat Zohor!

Mesir menggunakan matawang yang dipanggil Egyptian Pound (EGP) atau lebih dikenali dengan panggilan Geneh. Beza antara Geneh dengan Ringgit Malaysia adalah lebih kurang 2 kali ganda. Maksudnya kalau RM 1 di Malaysia bersamaan dengan 2 Geneh di Mesir. So korang bolehlah shopping sakan kat Mesir nie! haha...=) sumber

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa


Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa



Di bawah ini adalah ringkasan barangan yang perlu di bawa oleh pelajar, paling kurang boleh digunakan dalam seminggu dua, sebelum mereka faham jalan dan susur kedai di tempat baru.

Pakaian:


Untuk pakaian, anak saya masukkan dalam satu beg muatan tak lebih 20 kg. Beg tak besar sangat..

✅ Baju untuk kuliah
✅ Seluar untuk kuliah
✅ Pakaian di rumah @ di luar waktu kuliah
✅ Kasut, stokin, seluar dalam yang mencukupi
✅ Cadar dan sarung bantal
✅ Tuala dan kain pelikat
✅ Sehelai baju sejuk, cukuplah
✅ Kalau ada yang lain boleh tambah

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa
Kotak yang dibalut elok, letak
Label seperti nama dan no passport.

Makanan


Antara makanan yang boleh di bawa adalah seperti di bawah. Anggaran anak saya beli untuk 2 minggu:

Persediaan Pelajar Ke Mesir Dan Barangan Yang Perlu Dibawa

✅ Sardin, tuna, sos dan kicap dalam botol plastik
✅ Cili atau serbuk cili
✅ Rempah ratus seperti serbuk lada hitam, kunyit, halia, bawang putih, cili kering serbuk
✅ Milo, kopi, teh,
✅ Secukup rasa maggi, perencah nasi goreng segera
✅ Biskut, gula
✅ Dan lain makanan yang anda rasa sesuai dan perlu

👉👉 Untuk makanan dan barang penjagaan diri, anak saya masukkan dalam sebuah kotak yang boleh muat lebih kurang 20 kg juga.

Penjagaan Diri @ Toiletteries


✅ syampu badan & rambut - saiz kecil je
✅ liquid pencuci pakaian
✅ pomade, atau krim rambut
✅ pemotong kuku, bedak, krim muka
✅ colgate, berus gigi
✅ dan lain-lain yang rasa perlu


Salinan dokumen dan sijil


Dokumen original tak perlu bawa. Simpan di rumah. Hanya save dalam email @ USB pun dah cukup. Lesen memandu dan IC student pun tak perlu bawa, kalau nak bawa tak kisah..

Jika untuk tujuan pinjaman atau memohon wang zakat.. dokumen yang diperlukan adalah:

⏺ salinan sijil SPM pelajar
⏺ salinan surat beranak
⏺ salinan IC ibu bapa, dan pelajar
⏺ salinan borang EA form ibubapa / pengesahan majikan
⏺ slip gaji ibu bapa

Semoga perkongsian ringkas di atas dapat memberi manfaat kepada kita semua. Lain kali kalau ada anak-anak nak further study, kita dah ada info dan serba sedikit pengalaman untuk diadaptasikan.

Jika ada tambahan info, saya akan update dari semasa ke semasa.

Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji

Ada banyak cara untuk tambah simpanan tabung haji anda. Antaranya deposit tunai di kaunter-kaunter tabung haji, arahan potongan gaji dan transfer dari bank terus ke akaun tabung haji anda. Iaitu menggunakan cara transfer Maybank2u ke akaun tabung Haji anda. Yang ini memang mudah kerana kebanyakan kita lebih selesa membuat urusan perbankan secara online.

Saya tunjukkan cara mudah guna Maybank2u transfer terus ke akaun tabung haji anda. Sebelum itu, anda mestilah telah:

1. Anda haruslah telah membuka akaun tabung haji.
2. Anda juga mesti ada akaun dengan maybank dan kad ATM maybank
3. Dalam akaun maybank anda ada wang yang mencukupi untuk membuat transfer wang nanti

Dah sedia semua yang saya sebutkan di atas, barulah buat urusan selanjutnya.

Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji


Cara-cara mendaftar Akaun Tabung Haji di mesin ATM 

1. Masukkan kad ATM anda dan tekan password seperti biasa.
2. Klik pada MENU UTAMA, kemudian pilih Sub Menu: Tabung Haji
3. Kemudian pilih, daftar akaun Tabung Haji kepada ATM
4. Langkah seterusnya, memasukkan 15 digit nombor akaun Tabung Haji anda
5. Langkah terakhir anda akan diminta memasukkan NOMBOR SIRI AKAUN TABUNG HAJI anda

Contoh seperti gambar dibawah:
Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji

Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji


Selesai pendaftaran di mesin ATM, anda terus boleh LOG IN ke Maybank2u untuk membuat transaksi pemindahan:
  • sama ada dari Maybank2u ke akaun Tabung Haji, 
  • daripada akaun Tabung Haji ke Maybank2u, 
  • malah ada jugak third party dari Maybank2u ke akaun Tabung Haji ahli keluarga anda. 
Cara transfer dari Maybank2u ke Tabung Haji online pula adalah seperti berikut:

1. Log masuk ke dalam akaun Maybank2u anda.

2. Klik pada menu "Accounts & Banking"

3. Kemudian, klik pada button "Transfers". Setelah paparan lengkap keluar, klik pada "Tabung Haji"

4. Seterusnya, klik pada "Fund Transfers"

5. Paparan skrin untuk "Fund Transfer" akan memaparkan banyak tujuan transaksi kewangan anda. Pilih yang mana satu, yang penting ada wang dalam akaun anda.

6. Seterusnya adalah proses transaksi seperti biasa dan pastinya memerlukan pengesahan nombor TAC. Setiap kali transaksi melibatkan 6% servis GST.

7. Akhir sekali, sekiranya anda berjaya status akan menunjukkan "SUCCESSFUL". Minimum transaksi perpindahan adalah RM1.00. Plus GST RM1.06. 

So, bila dah tahu cara transfer duit dari Maybank2u ke akaun tabung haji, mudahlah urusan kita. Ya tak? Semuanya di hujung jari. Namun, berhati-hatilah membuat transaksi secara online bagi mengelakkan akaun anda diganggu oleh skim scam...

Selamat menyimpan untuk perjalanan ke tujuan akhir kita di dunia... 

2019/09/29

Cara Nak Tahu Martabat Kita Di Sisi Allah

CARA MENGETAHUI MARTABATMU DISISI ALLAH. Cara Nak Tahu Martabat Kita Di Sisi Allah. Allahuakbar. Jika kita tahu martabat kita sekarang ini, apa kita nak buat? Takut dan tak bersedia? Atau mengambil langkah drastik berubah meninggalkan yang mungkar? Muhasabahlah, sama-sama kita memperbaiki diri. Bila kita nampak post ini pun dah cukup. Itu tanda Allah nak beri taufik dan hidayahNya. Janganlah bila nampak posting ini anda buat tak tahu saja. Itu pun tak guna. Kena ambil inisiatif untuk berubah. Paling tidak baca dan niatkan dalam hati. Nak jadi orang yang Allah selalu ingati. Nak jadi hambaNya yang selalu dalam ketaatan. 

Cara Nak Tahu Martabat Kita Di Sisi Allah

Bacalah coretan di bawah, dan lihat serta renungkan. Di manakah martabat kita sekarang? Jika masih jauh dari Allah, jomlah sama-sama berubah. Ingatan untuk diri, keluarga dan sahabat-sahabat saya jugak.

Cara Nak Tahu Martabat Kita Di Sisi Allah


Para ulama' berkata: 

"Kedudukanmu disisi Allah sesuai dengan dimana engkau sekarang ini di dalam kesibukamu. ‎ 

Jika engkau ingin mengetahui kedudukanmu disisi Allah maka lihatlah, dimanakah sekarang ini kesibukan aktivitimu. ‎

Jika engkau sibuk diri dengan zikir, maka ketahuilah bahwasannya Allah ingin mengingatmu..

Jika lidahmu sibuk dengan Al-Qur'an maka ketahuilah bahwasannya Allah mahu berbicara atau berinteraksi denganmu.. ‎  

Jika engkau tersibukkan dengan ketaatan-ketaatan, maka ketahuilah bahwasannya Allah mendekatimu.. ‎ 

Jika engkau tersibukkan dengan dunia, maka ketahuilah bahwasannya Allah menjauhimu..

Jika engkau tersibukkan dengan manusia, maka ketahuilah bahwasanya Allah menghinakanmu.. ‎ 

Jika engkau tersibuk-kan dengan do'a, maka ketahuilah bahwasannya Allah menginginkan memberikan sesuatu kepada dirimu.. ‎ 

Yaa Allah... bantulah kami agar selalu mengingat-MU, mensyukuri-MU dan agar mampu beribadah kepada-MU dengan sebaik-baiknya.. ‎ 

Mudah-mudahan kita mendapat hidayah dan taufiq sehingga di golongkan bersama orang-orang soleh dan para wali-waliyullah...


Kita semua perlu berusaha, mengerah tenaga mencari keredhaan Allah. Bukannya sekadar menunggu sebaliknya cari kawan pergaulan yang sesuai dengan hala tuju hidupmu.

Semoga kita semua berjaya berubah ke jalan yang lebih baik.

2019/09/28

Tanda-Tanda Kematian Yang Baik

Tanda-Tanda Kematian Yang Baik. Kematian akan mendatangi kita tak kira usia, muda atau tua dan walau di mana kita berada. Mati itu pasti. Hidup insyaAllah. Yang hidup teruskan berusaha menjadi hambaNya yang baik dari sehari ke sehari. Yang telah pergi meninggalkan dunia ini, kita kirimkan doa agar roh mereka dikumpulkan bersama para solihin.

Macam-macam kita dengar berita kematian si polan dan si polan. Ada yang meninggal ketika sedang solat, ada pula yang meninggal dunia ketika sedang bekerja dan sebagainya. Bagaimana pula nanti tentang kematian kita? Adakah kita sudah bersedia? Adakah kita takut akan kematian? Nabi ada kata, mengingati mati itu sunat hukumnya. Mengkhabarkan tentang kematian dan persediaannya adalah baik dan memberikan keinsafan. Semoga coretan di bawah ini juga akan memberikan manfaat kepada semua.


Tanda-Tanda Kematian Yang Baik


Apakah tanda-tanda kematian yang baik? Adakah waktu dan hari kematian memainkan peranan? Mari kita lihat senarai yang menunjukkan tanda-tanda kematian yang baik tersebut.

Tanda-Tanda Kematian Yang Baik

Daripada sohibus samahah Dato' Seri Dr Zulkifli Mohamad alBakri, Mufti Wilayah Persekutuan:

1. Mati pada hari atau malam jumaat
2. Mengucap dua kalimah syahadah sebelum meninggal dunia
3. Diberikan taufiq dan hidayah oleh Allah SWT beramal soleh sebelum meninggal dunia
4. Berasa gembira dan tenang hati untuk bertemu Alkah SWT
5. Meninggal dunia dalam keadaan melakukan amal soleh
6. Meninggal dunia dalam keadaan berpeluh di dahinya
7. Meninggal dunia disebabkan oleh penyakit yang berkaitan perut, lemas tenggelam, jatuh bangunan, melahirkan anak dan syahid di jalan Allah SWT
8. Meninggal dunia kerana mempertahankan harta dan maruah dirinya

Oleh itu, marilah sama-sama kita berdoa agar dimatikan dalam keadaan khusnul khotimah dan ditempatkan di sisi Rasulullah dan dalam kalangan orang yang soleh dan solehah.

Insyaa Allah, semoga Allah izinkan semuanya.

Iklan Adsense Yang Paling Mudah Jana Income

Adakah anda sedang memasang iklan Adsense di blog atau website anda? Bagaimanakah hasilnya setakat ini? Jika masih belum berjaya, jangan patah semangat. Apa kata anda pasang iklan Adsense yang mudah jana income. Apakah iklan Google Adsense yang paling mudah jana income? Itulah persoalannya.

Saya ada memasang 3 jenis iklan Adsesnse di blog ini. Antara iklan yang saya pasang adalah leaderboard, reaponsive ads & iklan saiz 300 x 250. Mengikut pengalaman saya, perletakan iklan saiz 300 x 250 sangat berbaloi. Sebahagian income CPC datang dari iklan berbentuk begini.

Iklan Adsense Yang Paling Mudah Jana Income

Mengapa iklan saiz 300 x 250 amat disukai oleh pengguna internet?


Iklan Adsense paling mudah jana income? Pada pendapat saya, iklan sebegini nampak sederhana iaitu tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Sesuai untuk semua jenis produk. Lagipun ia mudah dicapai oleh pandangan mata si pembaca yang kebanyakan menggunakan kaedah mobile untuk melayari internet. Lagipun saiz 300 x 250 (medium rectangle) ini memang sesuai untuk semua jenis telefon pintar.

Laporan Google Adsense untuk iklan saiz 300 x 250

Iklan Adsense Yang Paling Mudah Jana Income
Klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas

Kalau tak silap, iklan Nuffnang pun saya letakkan dengan saiz yang hampir sama. Mudah di klik oleh pembaca yang berminat mengetahui tentang sesuatu produk samada berkaitan promosi terkini, produk terbaru dan sebagainya.

So, jika anda belum ada iklan Adsense bersaiz 300 x 250 di blog masing-masing, boleh lah cuba sekarang. Kemudian buat perbandingan sendiri. Hihi....

Selamat mencuba ya..sebarkan info jika berguna buat anda.

Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB

Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB. Jalan-jalan cari makan. Bagi chance anak bujang yang dah nak ke Mesir 2 hari lagi. Apa dia nak makan, mana dia nak shopping. Kita kasi chance. Nanti lama lagi nak balik sini, mungkin akan pulang dalam bulan Jun tahun 2020. Walau dalam bulan Februari nanti ada short semester break, beliau tak boleh balik sebab ada program kat sana. So, jika itu untuk kebaikan dia, kami ibu bapa okay je..

Kami dapat nama cafe Foodtrip ni pun dari Facebook. Jika anda nak cari tempat makan yang agak rare dan hispter, boleh datang Foodtrip. Saiz makanan agak besar, boleh order satu menu dan share. Jangan tamak, takut nanti tak habis.


Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB

Dessert cum air dia.. boleh try. Nama dessert ni pun saya dah lupa, cuma ada caramel kat hujung dia.. haha, salted caramel kut..

Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB

Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB

Dinner Di Foodtrip Adda Heights, JB


Jika anda penggemar makanan dengan lambakan cheese, boleh try makan di Foodtrip. Gambar bawah ni adalah french fries dengan taburan daun parsli.


Anak sulung order lamb chop dengan makaroni cheese. Harga sepinggan besar RM29.90. Tapi anak kata sedap. Okay lah.. yang penting habis. Saya pula order chicken chopN gambar


Model penggemar dessert, anak kedua saya. Kita suruh dia tepi sebab nak tangkap gambar air.. eh dia nak posing jugak.. 😅😅😅



Fried chicken chop, kegemaran si kecil. Tak ada cheese bagai, tak ada makaroni. Dia kalau pelik-pelik memang tak makan.


Gambar bawah ni kami order beef nachos dengan cheese. Crispy tetapi sos cheese agak kurang.



Dengan semua yang kami order, alhamdulillah.. hampir bersih semua hidangan kami kerjakan. 

Jika nak pergi makan di Foodtrip Adda Height kenalah booking dulu jika kena waktu cuti atau semasa gaji. Takut orang penuh, order anda lambat di hantar.

Tapi jika datang waktu biasa dan bukan waktu kegemaran orang datang makan, santai je. Tak lah busy melampau..

Harga untuk semua hidangan di atas adalah RM147.60. Alhamdulillah.. anak suka ibu pun gembira. Lepas ni belajar sungguh-sungguh ya nak.. 💜💖💙

2019/09/27

Jangan Jadikan Rumahmu Seperti Kuburan!

Jangan Jadikan Rumahmu Seperti Kuburan!. Cantik dan megah tetapi muram tak bercahaya. Indah di luaran tetapi tidak dikunjungi oleh Malaikat. Tiada ruh ketenangan di dalamnya. Mengapa jadi macam itu? Kenapa rumah mewahmu seperti kuburan kelihatan sedih dan suram.

Kerana kamu tidak menghiasinya dengan alunan bacaan dari al Quran. Jadi, sinarilah ia dengan bacaan al Quran dan zikir kepada Allah. Perbanyakkan orang yang mengingati Allah di dalamnya.

Jangan Jadikan Rumahmu Seperti Kuburan!

Jangan Jadikan Rumahmu Seperti Kuburan!


Rasulullah SAW ada mengingatkan kita ; 

“Janganlah kamu jadikan rumah-rumah kamu itu sebagai kuburan.” [HR Muslim] . 

Apakah sifat bagi "kuburan" itu? Gelap, sunyi, tidak ceria, tidak seronok untuk dikunjungi dan yang paling utama adalah penghuni kuburan itu adalah dari kalangan orang orang yang telah mati. . 

Maka begitulah yang disifatkan oleh Rasulullah SAW pada rumah-rumah yang tidak dibacakan di dalamnya ayat-ayat suci Al Quran.. Mungkin benar, secara zahirnya rumah rumah yang tidak dibacakan ayat ayat suci Al Quran itu kelihatan ceria, meriah serta suasana yang kelihatan seronok untuk dikunjungi, namun hakikatnya rumah-rumah itu sebenarnya kosong tanpa ruh Al Quran dan jauh dari Rahmat Allah SWT. 

Ketahuilah Al Quran itu adalah An Nur (cahaya Ilahi) yang menerangi segenap penjuru kehidupan manusia. Ia juga sebagai Al Furqan, iaitu pembeza antara kebenaran dan kebatilan. Disamping itu juga, Al Quran adalah Az Zikr (Ingat) yang sentiasa dibaca berulang-ulang untuk mengingati Allah SWT. 

Maka, apabila Al Quran itu tidak dibacakan di dalam rumah, mana mungkin penghuni yang ada di dalam rumah itu akan diterangi jiwanya dengan cahaya Ilahi? Mana mungkin penghuni rumah itu pula mampu untuk membezakan diantara perkara yang benar dan perkara yang salah? Dan pastinya penghuni rumah itu pula menjadi malas untuk mengingati Allah SWT. 

Lalu apabila ketiga-tiga elemen An Nur, Al Furqan dan Az Zikr ini tidak terdapat di dalam rumah, maka jauh pulalah daripada Rahmat atau kasih sayang Allah SWT. 

Apakah kita mengira rumah yang dipenuhi oleh hiburan yang melalaikan dan merosakkan jiwa serta jauh dari mengingati Allah SWT itu sebagai rumah yang mendatangkan bahagia? 

Tidak! 

Ia sebenarnya hanyalah kesenangan yang menyeronokkan hawa nafsu sementara, sebelum berdepan azab di akhirat kelak. 

Oleh itu, jangan kita tinggalkan Al Quran. 

Perbanyakkanlah membacanya dengan berulang ulang di dalam rumah-rumah yang kita diami. Wallahu'alam. 

Sumber: Telegram tazkirah ringkas


Semoga bermanfaat kepada semua.

2019/09/26

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Betul. CTR Google Adsense yang tinggi pun boleh mendatangkan hasil yang bagus kepada blogger. Cuma kena tahu caranya untuk meningkatkan CTR (Click Through Rate) iklan demi mencapai sasaran tersebut. 

Dalam artikel ringkas tentang Adsense ini, saya hanya menyentuh sedikit cara meningkatkan CTR iaitu dengan menempatkan iklan yang betul dengan saiz yang sesuai. Ini memang banyak digunapakai oleh blogger terkenal di luar sana untuk meningkatkan CTR. Caranya pun tak salah. Kalau guna cara salah takut nanti akaun anda di ban oleh pihak Google..
Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat
Gambar hiasan

CTR (Click Through Rate) adalah peratusan jumlah klik iklan dari jumlah tampilan/tayangan iklan. Maksudnya sebanyak mana pun iklan keluar, berapa ramai yang klik? Gitulah lebih kurang maksudnya..

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat


Berikut ini adalah cadangan penempatan iklan yang tepat dan betul supaya mendapatkan CTR yang tinggi:
  • Di bawah judul postingan ukuran 300×250 atau 336×280
  • Di tengah postingan ukuran Responsive, 300×250 atau 336×280
  • Di bawah postingan ukuran 300×250 atau 336×280
  • Di sidebar ukuran 300×600, 300×250, atau 160×600
  • Di header ukuran Responsive atau 728×90

Gunakan kombinasi iklan jenis gambar, text, dan link unit. Google AdSense menyediakan 3 jenis iklan, iaitu iklan jenis gambar, text dan juga link unit. Gunakan kombinasi ketiganya supaya iklan yang muncul lebih bervariasi. Peluang untuk iklan anda di klik adalah lebih tinggi dan sekaligus meningkatkan CTR Adsense anda.


Google Adsense Heatmap

Nota: Dicadangkan oleh Google (sini), Google Adsense heatmap ini menunjukkan perletakan iklan terbaik untuk normal blog layout. Warna oren-pekat menunjukkan perletakan terbaik manakala yang berwarna cerah menunjukkan perletakkan iklan yang tidak digalakkan.

Untuk faktor dan cara lain tentang meningkatkan CTR Adsense anda, bolehlah rujuk blog Mas Sugeng  di sini.

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000. Alhamdulillah.. Bulan Februari yang lepas saya belikan hero sulung saya rumah flat 3 bilik pada harga yang agak murah. Harga asal rumah tersebut adalah RM50,000. Tetapi disebabkan dah lama tak terjual dan lokasi di tingkat lima (paling atas) dan tak ada lif, maka harga telah turun. Dah rezeki anak saya agaknya, walau dia masih belajar di Matrikulasi, dapat memiliki rumah sendiri. Memiliki harta sendiri. Mulanya saya sangka dia tak berminat, tetapi bila dia kata setuju.. Terus saya mohonkan dengan kerajaan negeri Johor.

Bila dah dapat surat tawaran, fikir pula nak beli guna cara apa? Tunai atau ambil pinjaman bank? Setelah berbincang, kami sepakat beli secara tunai. Jadilah kami bayar rumah flat anak sulung tu dalam tempoh 3 bulan. Secara tunai.

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000

Ilustrasi rumah flat dari bahagian dalam rumah. Saiz 650 sq ft. 3 bilik dengan 2 bilik air. Gambar sekadar hiasan. Tapi gambaran sebiji rumah flat yang anak saya beli dikawasan yang sama.

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000

Contoh rumah yang telah dihiasi dengan perabot ringkas, langsir dan tikar getah.

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000


Semasa belikan flat tersebut, ingat nak suruh si bujang ni deko sendiri bila dia habis matriks bulan April yang lepas. Kami sangka boleh lah belajar di UTM dekat dengan rumah dan minta dia maintain sewakan rumah tersebut.


Tetapi.. dia tak minat dengan bidang engineering yang banyak course di UTM.

Dah rezeki dia, dapat pula sambung degree di Mesir dalam bidang perubatan. Hantar la jugak, sebab dah itu cita-citanya sejak kecil.

Dan hari ini, bertarikh 25/9/2019, geran asal rumah flat pun dah ada dalam tangan. Tercatat nama hero sulung ni dalam tu. Sukanya dia.. umur 19 tahun dah ada property walau modal mak bapak yang bayar, hihi..

Beli Rumah Flat 3 Bilik Dengan Harga RM30,000 



Jika satu hari nanti dia nak buat business, boleh juga buat modal berniaga harta tu. Ya tak?

Alhamdulillah. Rezeki dia.

Since dia dah further study ke Mesir, maka saya akan uruskan penyewaan rumah tersebut. Di kawasan tersebut, sewa tingkat 5 sekitar RM500 hingga RM600, dengan sedikit perabot asas..

Lepas juga untuk duit saku anak di Mesir nanti. Insyaa Allah.

Semoga urusan kita dipermudahkan. Semoga anda yang belum ada rumah sendiri, jangan segan beli harta bermula dengan flat atau apartment dahulu. Jika ada rezeki lebih, boleh uograde ke landed property.

Betul tak?☺🌹

Cara Hilangkan Batuk Dengan Halia Dan Pudina

Cara Hilangkan Batuk Dengan Halia Dan Pudina. Nak kata petua pun boleh. Batuk kalau dah berpanjangan berbulan-bulan, mesti buat kita tak selesa dan sakit kat perut. Sebab tekan perut bila batuk. Kadang baik seminggu dua, then datang balik. Ada banyak petua yang saya pernah share dan kali ini saya share petua yang mudah juga. Guna halia dan daun pudina.

Dalam kebanyakan petua nak hilangkan batuk, saya perasan penggunaan madu amat mujarab bagi meredakan batuk. Mungkin mulai sekarang kita kena simpan sebotol atau lebih madu di rumah untuk kegunaan keluarga kita.

Cara Hilangkan Batuk Dengan Halia Dan Pudina

Cara Hilangkan Batuk Dengan Halia Dan Pudina


Salah satu caranya: 

Air halia bersama pudina. 

Halia dapat melonggarkan kahak dan mengeluarkan mukus dari dalam paru-paru. Ia juga dapat menghilangkan gatal-gatal di dalam tekak yang menyebabkan batuk jika anda mempunyai batuk kering. 

Pudina juga dapat memberi kelegaan kepada penghidap batuk kering. 

Anda perlukan… . 

– 3 sudu besar halia yang telah dicincang halus 
– 1 sudu besar daun pudina kering 
– 4 cawan air 
– 1 cawan madu  

Aturannya:

1. Campurkan halia yang telah dicincang dan daun pudina ke dalam 4 cawan air. 

2. Masak air tersebut di atas api kecil. Masak sehingga air tersebut tinggal separuh. 

3. Kemudian tapis air yang dimasak tadi. Sejukkan seketika. Apabila sudah sejuk, masukkan 1 cawan madu dan kacau sehingga larut dan sebati. 

4. Simpan di dalam botol. Minum 1 sudu besar setiap beberapa jam untuk melegakan batuk anda. 

Anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk selama 3 minggu.

Selamat mencuba kepada pembaca tersayang yang menghadapi masalah batuk yang berpanjangan. Terima kasih.

2019/09/25

Makan Malam Di Restoran D'Kelapa, Tampoi

Makan Malam Di Restoran D'Kelapa, Tampoi. Dinner kami malam ini jalan jauh sikit sampai sanggup merempuh jem yang agak teruk sebab bumi lepas dibasahi hujan petang tadi. So, jalan agak basah dan ramai yang memandu perlahan. Setelah menyusuri depan plaza Angsana, kami ternampak restoran yang agak damai bernama D'Kelapa. Ramai yang sedang menjamu selera, jadi kami fikir restoran ini samada murah atau sedap masakannya.


Memang itu je sebab sesebuah restoran ramai pelanggan, kan??

Wajah restoran D'Kelapa. Kat depan restoran ni ada pokok kelapa dan kami duduk di bawahnya. Hihi..

Makan Malam Di Restoran D'Kelapa, Tampoi

Deretan air yang kami order. Ada lagi satu, teh tarik panas. Untuk si ayah. Tembikai tu pun untuk si ayah..

Makan Malam Di Restoran D'Kelapa, Tampoi

Makan Malam Di Restoran D'Kelapa, Tampoi


Ada banyak set hidangan yang boleh di pilih, dari serendah RM38, untuk 2 orang makan. Kami ambil set ke 4 dengan bajet RM65 untuk 4 orang makan, tidak termasuk air.


Untuk set ke 4, barisan menunya adalah siakap 3 rasa, kailan goreng ikan masin, butter prawn, daging masak merah, telur dadar dan tomyam campur. What do you think? Murah kan? No wonder ramai orang.. oh ya, termasuk nasi putih untuk 4 orang makan.



Setelah kenyang, alhamdulillah.. memang sedap makanannya. Siakap 3 rasa sedap, telur dadar lembut, sedap dan besar. Daging masak merahnya lembut dan secukup rasa..



Boleh dikatakan kami bagi 5 bintang la untuk makanannya. Air pun sedap dan gelas pun puas hati. Air batu tak kedekut. Carrot susu saya pun sedap. Jus apple anak saya pun mengancam. Teh ais dia pun kaww!! Dan jus tembikai dia awesome!

So, bagi yang nak cari port baru tempat makan murah dan sedap, cubalah datang di D'Kelapa, Tampoi. Sebaris dengan ElArabi Restaurant. Tak jauh dari Plaza Angsana dan Bangunan LHDN.

Selamat bersantai bersama keluarga..

2019/09/24

Petua Mudah Halau Cicak

Ada cara atau petua mudah untuk halau cicak. Ini maknanya rumah kita cicak takut nak datang jika amalkan petua di bawah ini. Hihi...tapi kalau cicak datang jugak, kenalah korang buat pahala malam jumaat, lastik cicak atau bunuh cicak-cicak tu. Sunat hukumnya, dapat pahala...

Petua Mudah halau cicak


Kenapa kita tak suka cicak? Mungkin anda ada sebab tersendiri mengapa membenci cicak. Bagi saya pula, cicak berak merata-rata dan menyebabkan keadaan rumah agak kotor jika dipenuhi dengan tahi cicak. Lagi satu, cicak suka menjilat makanan yang tidak bertutup (jika terlupa tutup) dan ini menyebabkan makanan mudah tercemar.


Petua Mudah Halau Cicak


1. Cili / Lada merah

Petua yang pertama memang mudah. Tumbuk cili merah dengan air. Letak dalam botol spray untuk memudahkan urusan nanti. Spray di tempat kegemaran cicak seperti di belakang peti ais, di siling rumah atau belakang kabinet. Ada sesetengah petua mencadangkan kita gantung je cili merah tersebut. Tetapi keadaan rumah agak kurang kemas la nanti...hhihi. Ikutlah mana suka, yang penting cicak dapat dihalau.


2. Bela kucing

Ada orang kata bela kucing dpat halau cicak dari rumah kita. Kucing kan pandai tangkap Cicak. Saya pun pernah nampak dengan mata saya sendiri. Memang cekaplah! Cara ini juga boleh digunakan untuk halau cicak di rumah kita.

Ada juga yang menggunakan kulit telur, dan racun serangga untuk halau cicak. Apa caranya sekalipun, jika ia boleh menghalau cicak, masih boleh digunakan.

Selamat mencuba.

Tolong Cari Aku Di Syurga

Tolong Cari Aku Di Syurga. Syurga adalah tempat tujuan abadi hidup yang selama-lamanya. Menjadi niat setiap muslim untuk diterima masuk ke syurga Allah dari sejak ia lahir lagi. Janji kepada Allah sejak di Luh Mahfuz untuk taat sebagai hambanya hingga ke hujung nyawa. Beribadat kepadaNya.

Putaran waktu akan memperlihatkan kepada kita
peristiwa-peristiwa yang mengejutkan dan memberikan peluang kepada kita untuk berbuat sepatutnya. Dunia akan melihat bahawa dakwah kita adalah hidayah, kemenangan dan kedamaian yang dapat menyembuhkan ummat dari rasa sakit yang tengah dideritanya.

Setelah itu tibalah giliran kita untuk memimpin dunia, kerana bumi tetap akan berputar dan kejayaan itu akan kembali kepada kita. Hanya Allah-lah harapan kita satu-satunya.” - (Hasan Al Banna)

Tolong cari aku di syurga

Tolong Cari Aku Di Syurga


Seorang srikandi Rom bernama Zinnirah berdoa, "Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurga, aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan." 

Inilah rintihan hati Zinnirah kepada Allah S.W.T ketika bermunajat kepada Allah di setiap malam sebagai penawar jiwa di atas segala kesusahan yang dia hadapi. Jiwanya semakin kukuh. Imannya semakin teguh.

Sekalipun aku dibunuh, kepercayaanku masih tetap pada Allah yang Esa". "Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak."


Jika segala pengorbanan masih tidak cukup, aku takut aku tidak diterima menjadi ahli syurgaMu. Maka, aku akan terus melakukan kebaikan demi kebaikan walau dasarnya aku dipandang hina.

Biarlah aku merasa diri hina dan manusia paling hina agar aku berusaha menjadi lebih baik dan terbaik setiap waktu untuk membasuh kehinaan itu.

Sahabat, jika kau tak temui aku di dalam syurga, carilah aku di neraka. Tariklah tanganku dan bawalah aku bersama ke dalam syurga, tempat terbahagia yang kekal selama-lamanya.

Kita berbuat baik sebab itulah amanah kita yang mesti ditunaikan kepada pemilik alam ini. Berbuat baik bukan sebab nak riak atau bamgga diri. Kerana kita semua sama, manusia yang hina. Jadi, perbaharui semangat dan usaha untuk berbuat kebaikan setiap waktu agar taraf kita naik di sisi Allah.

Usah bersangka-sangka kepada Allah, Dialah yang menciptakan kita dan segalanya yang ada di atas muka bumi ini

Renungkanlah!!

2019/09/23

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah | Paru goreng sedap dimakan dengan nasi panas dan sayur lemak putih. Ada orang tak makan paru, sebab warna dan bentuknya yang lain macam je, kan? Saya pun dulu tak makan paru disebabkan faktor-faktor tersebut. Tak pandai makan dan tak pernah teringin pun...

Tapi sejak ada kawan ajar makan nasi lemak lauk paru goreng rempah, terus suka makan paru. Bila dah suka, pandailah pilih restoran mana ada goreng paru berempah yang rangup dan sedap. Dah pandai memilih...hihi

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah

Jangan risau, rempah ratus yang digunakan untuk menggoreng paru mudah saja iaitu ada jintan manis, ketumbar, halia, lengkuas dan lain-lain. Semua bahan-bahas asas rempah ratus tersebut mudah didapati di mana saja.

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah

Resepi: Anis Diary

Resepi paru goreng dengan rempah saya ambil daripada blog Anis Diary, cara menyediakan nampak mudah, main campur aje dan siap...;)

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah
Bahan-bahannya:
500 gm paru lembu 
2 biji bawang besar - kisar 
3 ulas bawang putih - kisar 
1 inci halia muda - kisar 
1 inci kunyit hidup - kisar 
1 inci lengkuas - kisar 
2 batang serai - kisar 
2 sudu kecil ketumbar - kisar 
1/2 sudu kecil jintan halus - kisar 
1/2 sudu kecil jintan kasar - kisar 
1 sudu kecil serbuk knorr 
garam secukup rasa 
secubit gula 
3 biji limau kasturi 

Cara menyediakan Paru Goreng Dengan Rempah


1. Potong paru beberapa bahagian dan rendam dengan perahan limau kasturi sebentar. 

2. Basuh bersih paru dan rebus dengan air dan masukkan sedikit garam lebih kurang 30 minit @ hingga agak empuk. 

3. Toskan paru tadi dan bila dah sejuk, hiris nipis pula. 

4. Panaskan minyak agak banyak dan goreng paru tadi agak garing atau ikut citarasa masing-masing. 

5. Goreng paru tadi sampai habis dan ketepikan. 

6. Panaskan minyak baru tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan garam secukup rasa, gula dan serbuk knorr. Kacau sebati. 

7. Masukkan pula hirisan paru goreng tadi dan gaul secara merata. 

8. Bila paru dan tumisan bahan-bahan kisar tadi telah bercampur mesra bolehlah dihidangkan. 

Resepi Paru Goreng Dengan Rempah

Nota penting:

*untuk ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus biasanya saya akan basuh bersih, toskan kemudian goreng tanpa minyak hingga terbit bau dan garing. sejukkan dahulu barulah dikisar. saya memang sediakan siap-siap bahan-bahan ini secara berasingan jadi mudah bila hendak digunakan. jika beli yang sudah siap dikisar rasanya tidaklah berapa sedap dan baunya tidak seharum bila digoreng tanpa minyak*

Cara lain menggoreng paru, boleh juga lumurkan paru dengan garam, kunyit dan serbuk ketumbar serta jintan manis. Kemudian goreng. Dah siap boleh terus dihidangkan.

Selamat mencuba.  

2019/09/22

Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar

Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar. Pelajar kerjanya belajar, tanggungjawab yang utamanya adalah belajar. Dalam melaksanakan tanggungjawab mereka, pasti ada tekanan, kerisauan, rendah diri dan sebagainya seribu satu rasa yang tak mampu diluah dengan kata. Kadangkala sikap mereka itu yang menunjukkan protes dalam diri yang kita sendiri pun kadang tak perasan. Lalu timbul gejala dan masalah sosial yang tak terbendung lagi.

Jalan penyelesaiannya tentulah ada, ibu bapa dan guru serta pelajar itu sendiri kena main peranan. Saling berganding bahu, cari titik persamaan bagi menyelesaikan masalah tersebut secara bersama.

Ada juga kata semangat dan kata-kata hikmah yang boleh direnungkan dan dijadikan sandaran motivasi untuk terus cemerlang sebagai pelajar dan hamba Allah.


Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar


Saya sajikan kata-kata hikmah kepada pelajar agar mood dan semangat belajar mereka sentiasa konsisten dan berperibadi cemerlang disayangi semua.

1. Orang-orang yang berjaya dalam dunia ini pada awalnya bermula dengan satu impian dan harapan. Demi harapan dan impian, mereka mula berusaha membuktikannya. Sehingga mencapai kejayaan. Impian menjadi realiti.

Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar

2. Perjalanan beribu batu dimulakan dengan langkah yang PERTAMA!

Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar

3. Niatkan dalam hati kita belajar kerana ALLAH. Kerana mahu membanggakan kedua orang tua, dan orang di sekeliling kita. Dan, kerana mahu membuktikan yang kita juga boleh berjaya seperti orang lain.


4. Barangsiapa menghendaki kebaikan di dunia, maka dengan ilmu. Barangsiapa menghendaki kebaikan di akhirat, maka dengan ilmu. Dan barangsiapa yang menghendaki kebaikan bagi keduanya, maka dengan ilmu. { HR Bukhari & Muslim}


5. Kegagalan adalah permulaan kejayaan sekiranya kita tidak berputus asa. Kerana sejarah membuktikan kegagalan sebanyak tiga kali akan berubah menjadi kejayaan.


6. Kejayaan adalah langkah pertama. Langkah kedua adalah mengekalkan kejayaan. - Irfan Khairi

Kata Mutiara Hikmah Kepada Pelajar

7. Kegagalan yang utama adalah gagal untuk mengambil tindakan yang pertama.


8. Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga, tetapi.. belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.

Kata mutiara hikmah untuk pelajar

Semoga kata-kata hikmah untuk untuk pelajar dapat menjadi motivasi kepada pelajar yang sedang berjuang melawan stress, kemalasan dan rasa rendah diri. Perjuangan anda baru bermula. Jangan sesekali berputus asa.

Okay👌❤