Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

7 Cara Mengecilkan Bounce Rate Di Blog/Blogspot

As-salam,

Mengapakah penting untuk mendapat bounce rate yang kecil? Apakah maksud bounce rate kepada prestasi blog kita? Jom kita baca dan fahami apa itu bounce rate?

Cara kira bounce rate

Bounce rate adalah kadar lantunan atau lompatan pelawat yang singgah di blog atau website kita. Kalau pelawat suka lompat-lompat, singgah sekadar sambil lalu saja ini bermakna dia tak suka dan tak minat pada blog kita. Kalau pelawat singgah dan pergi dari satu page ke satu page yang lain, ini bermakna mereka berminat dengan website kita dan menjadikan bounce rate turun. Sekarang anda sudah faham kan, maksud bounce rate?

Mengurangkan kadar lompatan pada muka surat yang mempunyai jumlah trafik yang tinggi dan daripada sumber link yang bermutu bermakna lebih pelawat yang singgah di blog kita. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh, blog kita akan mencapai kejayaan dan menerima ramai pelawat.7 Cara Mengecilkan Bounce Rate Di Blog

1. Elakkan Kotak Pop-up 

Iklan Pop-up memang menyusahkan pengunjung. Oleh itu jika boleh buangkan segala macam iklan pop-up yang boleh menganggu pembacaan pengunjung blog/website kita.

2. Gunakan Navigation Bar atau Menu Bar Untuk Item Penting

Jangan membuat pelawat berasa sesat dalam blog kita. Sediakan menu bar untuk item-item penting. Ini kerana jika pengunjung kecewa tidak tahu mahu mencari artikel yang dikehendaki, mereka akan segera angkat kaki. Tak percaya, cuba blogwalking ke blog-blog yang tiada apa-apa petunjuk arah. Apa perasaan korang? Bosan? Ini pun salah satu sebab bounce rate melonjak...hihi

3. Rekabentuk Blog Yang Menarik

Selain daripada artikel yang menarik, bentuk template juga penting bagi sesebuah blog untuk menarik pengunjung untuk singgah dengan lebih lama. Tidak perlu template yang complicated tetapi cukup jika ia mengandungi tiga warna asas seperti gabungan merah, kuning dan biru. Jika terlalu plain ataupun putih sahaja, pengunjung pun boring...

4. Kelajuan

Ini yang paling banyak diperkatakan orang dan memang cukup mempengaruhi kedatangan pengunjung ke sesebuah blog/website. Contohnya, jika masa loading 10 saat, anda akan tunggu atau cabut??

Cepat atau lambat loading time sesebuah website/blog boleh memberi kesan negatif kepada kedudukan carian anda, dan memusnahkan kadar tukaran link dengan blog lain.

5. Boleh diakses dengan mobile phone

Pastikan blog anda boleh diakses oleh handphone ataupun mesra mobile. Jika ada blog yang mesra mobile lebih bagus dan mudah digunakan oleh pengguna masakini. Website atau blog masih boleh dikunjungi selagi kandungan boleh diakses dan digunakan daripada peranti mudah alih atau tablet dari mana dan dimana saja!

6. Rekabentuk halaman utama 

Faktor di atas juga jelas menentukan bounce rate tinggi ataupun rendah. Jika kandungan halaman utama memaparkan bentuk artikel yang boleh dan mudah dicapai, maka pengunjung akan terus 'melekat' di blog kita dan lebih explore tentang sesuatu entri yang menarik minat mereka. Pernah dengar 'first look impression make the second look?', cuba praktikkan.

7. Optimumkan Penggunaan Kata kunci atau Keywords

Ini antara cara yang popular untuk menarik pengunjung singgah dan explore website kita. Jika keywords yang kita gunakan memang tepat dan dicari oleh pengguna, maka kadar bounce rate boleh mengecil. Pastikan maklumat yang kita bekalkan di website/blog adalah maklumat yang berkualiti.

Jadi, saya berharap dengan sedikit perkongsian di atas dapat membantu kita menilai website/blog kita untuk lebih menyajikan kandungan yang berkualiti dan jujur.

Hrmm...kita cuba sama-sama, ok!

Selamat membaca, happy reading!

Read More ....


Post a Comment

12 Comments

 1. Tq share info pasal ni..mmg sgt2 berguna

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama2 mama3heroo, nak guna ke?

   Delete
  2. mama3heroo, buat senarai check setiap item di atas, jika belum buat salah satu yang di atas, so boleh start guna...

   Delete
 2. tip yang menarik nie...tengah cari idea nak cantikkan blog...ada idea tak..?pls help me...

  ReplyDelete
  Replies
  1. cuba Sukma layari website http://btemplates.com, ada lebih 4000++ template yg menarik..

   Delete
 3. Replies
  1. Blog Eca buat semua kat atas tak? Cuba check..hhi

   Delete
 4. yeah dapat gak info bounce nie
  http://long-cham.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. this post is great,, i'll do this all things in my blog.
  .
  commnet from >> http://lensaglobe.blogspot.com

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close