Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Solat Terapi Jiwa Yang Paling Berkesan

As-salam,

Solat adalah tiang agama. Solat juga adalah satu cara buat kita mendisplinkan diri dalam menjalani kehidupan sehari-hari sebagai makhluk yang bergelar insan. Jika kita dah biasa bersolat dalam waktunya, kita akan rasa tak tenteram jika belum bersolat. Kita rasa macam ada yang tak kena dengan aktiviti yang kita lakukan. Ada tak korang rasa macam itu?

Melalui sebuah akhbar beberapa hari lepas, saya ada terbaca di dalamnya ada menyebut bahawa solat juga merupakan terapi jiwa yang paling berkesan. Bagaimana ia menjadi sedemikian mujarab untuk merawat jiwa kita. Mari kita hayati dan renungkan bersama-sama.


sumber google

1) Solat yang diwajibkan kepada kita sebenarnya mengandungi hikmah yang tersembunyi. Dengan melakukan solat yang menurut tata cara dan tuntutan yang ditunjukkan oleh Nabi s.a.w membawa kita ke daerah yang bernama khusyuk.

2) Solat juga dapat membuatkan seseorang itu rasa tenang,tenteram dan damai. Sekiranya jiwa merasa sedih atau sesuatu perkara yang membuatkan jiwa rungsing bersolatlah. Ini merupakan praktik yang telah dilakukan oleh Nabi s.a.w berdasarkan hadith yang diriwayatkan dari Huzaifah r.a bahawa dia telah berkata : Jika Nabi s.a.w merasa gundah kerana sebuah perkara, maka beliau akan menunaikan solat.
(H R Abu Dawud vol V, #1319.

3) Selain daripada rasa tenteram dan tenang kita dapat beristirehat dengan solat. Ini di sebut di dalam sebuah hadith :Rasulullah s.a.w pernah bersabda kepada Bilal ketika waktu solat telah tiba: wahai Bilal, istirehatkanlah kami dengan solat!
(H R Ahmad, dari Salim bin Abil Ja’d dari seorang laki-laki kabilah Aslam, Vol. V, hal.364 dan 371)

Allah s.w.t telah ber firman dalam surah Al-Baqarah ayat 45:

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

Maksudnya :
Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolong mu.Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang – orang yang khusyu.

Ayat ini telah menjelaskan kepada kita meminta pertolongan kepada Allah dengan bersabar dan bersolat.

4) Solat yang sempurna dapat menyembuhkan berbagai-bagai penyakit.  Ini di disebut dalam sebuah hadith daripada Abu Hurairah r.a pernah berkata bahawa dia mengeluh sakit perut, maka Rasulullah s.a.w menoleh ke arahnya sambil bersabda :
“Apakah kamu menderita sakit perut?” Aku berkata, “Benar, wahai Rasulullah”.
Beliau bersabda, “Berdirilah! Lantas tunaikanlah solat! Kerana sesungguhnya di dalam ritual solat terdapat kesembuhan (untuk berbagai penyakit)
(H R Ibnu Majah dalam pembahasan Ath-Thibb, Vol,11,#3458)

5) Selain daripada terapi perasaan berdosa solat mempengaruhi keadaan jiwa seseorang dan memperkukuhkan keimanan. Nabi s.a.w menyebut solat seperti mandi di sungai lima kali sehari. eBukhari – Volume 1, Book 10, Number 506: Narrated Abu Huraira:
“I heard Allah’s Apostle saying, “If there was a river at the door of anyone of you and he took a bath in it five times a day would you notice any dirt on him? “They said, “Not a trace of dirt would be left. “The prophet added, ‘That is the example of the five prayers with Allah blots out ( annuls) evil deeds”.

6) Pelbagai kesalahan diampuni oleh Allah s.w.t apabila kita melakukan solat dan memohon keampunan kepadanya. Terlalu banyak hikmah di fardukan kepada kita solat.

Melalui senarai dan penerangan di atas memang terbukti bahawa solat merupakan terapi jiwa yang paling mujarab samada kita dalam keadaan senang, santai ataupun sedang sakit. Selain daripada ibadat yang wajib di kerjakan ia merupakan terapi khusus untuk mengubat keperibadian insan.

Wallahua'lam.


Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close