Header Ads

Dosa Kecil Jangan Di Pandang Ringan


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Dosa Kecil Jangan Di Pandang Ringan
As-salam,

Apakah dosa kecil? Apa yang kita tahu dosa besar mudah dikenalpasti tetapi sebaliknya ramai antara kita kurang memahami perkara-perkara yang menyebabkan dosa kecil. Dosa Kecil adalah amalan yang dilakukan yang dilarang oleh Allah tetapi tidak disertai ugutan dan ancaman dari Allah.Contoh dosa-dosa kecil:

1. Membazir
2. Membuang Masa
3. Membuang sampah merata-rata
4. Melihat perkara-perkara yang maksiat
5. Mendengar perkara atau lagu-lagu yang melalaikan

Hadith Riwayat Bukhari:

Daripada Anas RA katanya, “Sesungguhnya kamu mengerjakan perbuatan yang pada pandangan kamu ianya lebih halus daripada rambut pada hal kami di zaman Rasulullah SAW mengira perbuatan itu di antara perkara-perkara yang mencelakakan (dosa besar).”

Huraian Hadith:

Memandang ringan terhadap dosa-dosa kecil menunjukkan seseorang itu kurang takut kepada Allah dan lebih-lebih lagi memandang ringan pada dosa besar. Dalam hal ini menunjukkan yang kita lalai dan ambil mudah semua perkara sedangkan semua yang kita ada seperti mata, telinga, mulut dan sebagainya hanyalah pinjaman.

Orang yang paling mengenal Allah selepas nabi dan rasul adalah sahabat-sahabat Rasulullah SAW kerana pengetahuan mereka luas iaitu tidak menganggap remeh kepada sesuatu perkara. Para sahabat begitu perihatin akan sesuatu perkara dan tidak pernah ia menganggap ringan. 

Selamat membaca, happy reading!

4 comments:

 1. terima kasih...kdg2 kita xsedar pown yg kita buat tu merupakan 1 dosa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama-sama. saling mengingatkan sesama kita

   Delete
 2. assalamualaikum aynor...betul tu info yg baik...:)

  ReplyDelete
 3. tq share info yg bermanfaat ni..

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.