Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Diri Di Belenggu Dendam

Luahan dari seseorang yang keliru, kerana sering membenci seseorang walaupun kawan yang dibenci dan didendami itu nampak baik dan disayangi oleh semua orang. Kisah luahan ini menarik untuk dikongsikan dan sebab itu saya kongsikan di medium yang lebih luas ini. Mungkin luahan ini dapat dijadikan sandaran dan panduan buat kita semua.  


Diri Di Belenggu Dendam


Luahan insan keliru...

Saya mempunyai masalah yang mengganggu fikiran. Saya membenci seseorang sedangkan dia kelihatan sangat soleh di mata orang lain. Saya tidak pasti dengan perasaan saya sendiri seperti ada dendam yang terpendam dalam hati terhadapnya. Mungkin kerana dulu saya pernah tertekan dengan perlakuannya terhadap saya.

"Saya selalu merasakan yang dia memandang rendah pada saya dalam pelajaran mahupun dalam hal agama. Kadangkala apabila dia menegur kesalahan saya, caranya seperti menghukum bukan mendidik."

Semua terasa sempit apabila bersamanya. Minat saya pula amat berbeza dengan minatnya. Dia sering memperlekehkan minat saya. Ini membuatkan saya selalu memendam perasaan, apatah lagi pada waktu itu saya tiada sahabat lain untuk bergantung. Jadi, perbuatannya sangat memberi kesan terhadap saya.

Sekarang, saya hidup dengan melarikan diri daripadanya. Ini disebabkan jika mendengar suara atau melihat dirinya, saya boleh marah tanpa sebab. Walaupun tahu dia terkenal dengan sifat baiknya, setiap apa yang dilakukannya semua nampak buruk di mata saya.

Walaupun dia berusaha untuk berbaik-baik, saya tetap sukar untuk menerimanya. Saya sendiri tidak selesa dengan perasaan ini. Saya rasa bersalah terhadapnya tetapi tidak tahu bagaimana mahu melupakan perasaan benci itu terhadapnya.

KELIRU,
Pulau Pinang


Jawapan yang diberikan oleh Prof Madya Datin Dr Sapora Sipon amat menarik dan membina, jom baca...

Perasaan negatif yang berada dalam lubuk hati manusia itu adalah satu bisikan daripada syaitan kerana syaitan tidak suka manusia mendengar nasihat dan berkelakuan baik. Apa yang dilakukan kawan adik untuk menasihati adalah suatu yang baik. Cuma adik tidak selesa apabila merasakan ia adalah satu herdikan.

Pada pandangan Dr, niat kawan adik itu baik, mungkin cara untuk menyampaikan mesej kebaikan itu tidak kena cara dan gayanya menyebabkan adik seperti dipandang rendah.

Melarikan diri bukan cara terbaik kerana ia tidak akan menyelesaikan apa-apa. Adik perlu berhadapan dengannya untuk menyelesaikan perkara itu. Adik terbelenggu oleh perasaan sendiri.

Dr sarankan supaya adik dapat berhadapan dengan kawan adik dan jalinkan kembali persahabatan. Manusia itu tidak sempurna, jadi adik sempurnakan apa yang kurang pada kawan itu dengan berterus terang kepadanya mengenai apa yang adik rasai.

Kadang-kadang diri kita juga ada melakukan kesilapan. Adik perlu kuat, jangan malu dan tonjolkan minat dan jangan pedulikan apa yang diperkatakan orang lain. Personaliti dan minat manusia juga berbeza. Justeru, tiada salahnya mempunyai minat yang berbeza. Apa yang penting ialah menghormati perbezaan minat yang wujud dan meningkatkan jalinan hubungan berdasarkan perbezaan ini.

Pada akhir nasihatnya, Dr Sapora ada menitipkan mutiara kata yang ringkas tetapi indah untuk direnungkan,

Untuk menjadi orang berjaya, kita perlu menempuh duri yang tajam kerana setiap duri itu akan menjadi nikmat selepas kejayaan diraih.

sumber; mymetro 

Semoga setiap kisah luahan yang saya paparkan dapat membuka minda kita untuk saling hormat menghormati dengan sesiapa sahaja. Sebarkan bahagia!!

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close