Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara-Cara Memujuk Si Dia Yang Merajuk

Dalam perhubungan istimewa samada sebagai pasangan suami isteri, persahabatan, persaudaraan dan sebagainya tentu kita pernah tersentuh, berkecil hati dan terguris perasaan hingga membuatkan kita merajuk. Orang yang kuat merajuk biasanya wanita kerana mereka halus perasaannya. Hihi...TETAPI jangan dilupa, orang LELAKI pun kuat merajuk. Haha!!
Ok. Sebelum ini pun saya ada buat artikel berkaitan dengan sifat merajuk. Boleh baca di pautan berikut:

** Merajuk Pada Yang Sayang
** Tanda-tanda Orang Lelaki Merajuk


Cara-Cara Memujuk Si Dia Yang Merajuk


Sebenarnya kerja memujuk orang merajuk bukanlah kerja mudah. Lihat saja kerenah anak-anak kecil yang merajuk apabila gagal mendapat sesuatu yang diminta. Begitu juga dengan orang dewasa. Ada cara psikologi yang boleh digunakan untuk memujuk si dia yang merajuk.


1. Biarkan si dia ambil masa untuk bertenang


Apabila seseorang merajuk, dia sebenarnya memerlukan masa untuk menenangkan fikirannya. Dia perlukan masa untuk bersendirian bagi membolehkan dia memikirkan sedalam-dalamnya apakah yang telah berlaku. Apakah punca berlakunya masalah tersebut? Adakah dia berhak untuk merajuk? Apakah tindakan yang perlu dia lakukan bagi menyelesaikan masalah itu? Dan pelbagai lagi persoalan yang dia cuba fikirkan bagi mencari jawapannya. Jadi, biarkan si dia ambil masa untuk bertenang. Dengan cara ini mungkin si dia merasa terpujuk kerana kita memahaminya.


2. Berikan si dia sokongan yang diperlukan


Ketika seseorang merajuk, dia sebenarnya memerlukan sokongan moral dari anda atau pasangannya. So, tunjukkan segala usaha yang positif yang boleh memujuk rajuknya.

Jika dia mendiamkan diri dengan menonton televisyen dan tidak mengendahkan anda, biarkan si dia berbuat apa yang dia inginkan. Ikutkan sahaja rancangan televisyen yang dia sedang tonton dan jangan sesekali mengubah siaran televisyen ke siaran kegemaran anda. Walaupun dari luaran kita nampak dia sedang menonton televisyen, tetapi di dalam akal fikirannya si dia sedang memikirkan masalah yang sedang berlaku.


3. Berhenti mengusik si dia dengan pertanyaan yang sensitif


Ketika si dia sedang merajuk, jangan sesekali bertanyakan apa yang sedang berlaku, kenapa dia merajuk, apakah perasaannya, dan sebagainya. Elakkan diri anda daripada bertanyakan apa-apa kepadanya. Ini kerana, kehadiran anda akan mengganggu konsentrasinya untuk menyelesaikan masalah tersebut. Dan ini akan menyebabkan si dia akan semakin menjauhkan diri daripada anda kerana anda telah mengganggunya. Jangan 'provoke' dengan perbuatan yang menambah lukanya!
4. Motivasi diri anda untuk bahagia agar si dia merasa gembira


Akhir sekali, adalah lebih baik anda mengembirakan hati anda sendiri daripada anda memikirkan perasaan si dia. Pada ketika ini, si dia perlukan ruang untuk bersendirian. Jadi biarkan si dia bersendirian dan gunakan masa yang ada untuk menghiburkan diri anda.

Contohnya membaca novel kegemaran anda, atau pun melakukan hobi kesukaan anda seperti memasak, menjahit, memancing ataupun membeli belah. Dengan cara ini, anda akan dapat mengelakkan diri daripada mengganggu si dia yang sedang cuba pulih daripada merajuk itu.

Bila anda gembira secara tak langsung si dia akan ikut berasa bahagia. Itulah aura positif yang anda sebarkan kepada pasangan atau teman anda itu.

Kepada pasangan atau teman-teman yang sedang merajuk, lebih elok elakkan daripada merajuk dalam tempoh yang lama kerana ia mengundang prasangka. Syaitan pula suka pada orang yang bersangka-sangka dan was-was. Semoga kita semua di elakkan daripada menjadi kawan syaitan. Wallahua'lam..

Sebarkan bahagia. Semoga bermanfaat.

Sebarkan Bahagia:

Read More ....


Post a Comment

6 Comments

 1. Assalamualaikum.

  Tips yang bermanfaat dlm kehidupan terutama setelah berumah tangga. ye la klu pasangan kita suka merajuk dan kita pula tak tahu skill memujuk tentu rumah tangga tak ada sakinah kan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu Ayie. Ilmu psikologi kena tinggi..hihi

   Delete
 2. nak memujuk pasangan merajuk ni kena kenal siapa pasangan kita.ada orang yang suka kalau dipujuk,tapi ada yang lebih suka kalau dibiarkan hatinya sejuk sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu biasanya orang yang yang ego. Kalau perempuan memang suka dipujuk..hihi

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close