Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Maklumat Sistem Pendidikan MRSM

Maklumat Sistem Pendidikan MRSM - Sistem pendidikan di MRSM tidak sama dengan apa yang terdapat dalam sekolah harian di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Kurikulum MRSM terdiri daripada tiga bidang utama yang memberi penumpuan kepada program-program berikut:

1. Program Akademik
2. Program Perkembangan Sahsiah
3. Program Pembangunan Bakat


Maklumat Sistem Pendidikan MRSM
Maklumat Sistem Pendidikan MRSM

Maklumat Sistem Pendidikan MRSM


1. IGCSE 


SPMRSM IGCSE atau sebelum ini dikenali sebagai Dual Program Pensijilan adalah satu sistem pendidikan MRSM yang menawarkan dua pensijilan, IGCSE dan SPM, dalam program sekolah 5 tahun. Pelajar mengkaji kedua-dua Kurikulum kebangsaan Malaysia (KBSM) dan Kurikulum Cambridge International. Integrasi ini memberi nilai tambah kepada pengalaman pembelajaran pelajar. Pelajar akan mengambil IGCSE Cambridge pada akhir Tingkatan 4 dan SPM pada akhir Tingkatan 5. Pelajar sangat digalakkan untuk belajar dan melebihi apa yang mereka perolehi dari sistem pendidikan SPM.

MRSM yang terlibat adalah Tun Abdul Razak, Pekan, Kota Putra, Baling, Batu Pahat, Alor Gajah, Kuantan, Serting, Parit, Tumpat, Johor Bahru, Tun Mustapha, Kubang Pasu, Langkawi, Kuala Kubu Baru, Kuala Klawang dan Kuching.

Download | PDF


2. MYP 

SPMRSM MYP adalah sistem pendidikan MRSM yang menawarkan Program Pertengahan Tahun disediakan oleh Pendidikan Baccalaureate Antarabangsa (IB education). SPMRSM MYP berjalan dalam program sekolah lima tahun. Middle Years Programme (MYP) menyediakan rangka kerja pembelajaran yang menggalakkan pelajar untuk menjadi kreatif, kritikal dan pemikiran yang reflektif. MYP adalah cukup fleksibel untuk menampung keperluan kurikulum luarnegara atau tempatan.

MRSM yang terlibat adalah Balik Pulau, Tun Dr Ismail, Pontian, Tun Mohd Fuad Stephens, Sandakan

Download | PDF 


3. Teknikal 

Dalam usaha untuk menyediakan satu kurikulum teknikal yang selari dengan program pendidikan menengah yang berkualiti kepada pelajar MRSM, MRSM Bentong telah dipilih sebagai MRSM Teknikal. 

MRSM Bentong akan dijadikan Pusat Pembelajaran Teknikal dan Robotik MRSM dengan mengaplikasikan modul Sains Kejuruteraan seawal tingkatan 1 di samping penggunakan peralatan makmal yang canggih. 

Download | PDF


4. Ulul Albab 

Program SPMRSM Ulul Albab mengekalkan kurikulum sedia ada yang dilaksanakan di semua MRSM seluruh Malaysia dengan tambahan program hafazan al-Quran. Di peringkat PMR pelajar akan mengambil sembilan subjek termasuk subjek Bahasa Arab manakala di peringkat SPM pula pelajar akan mengambil subjek Bahasa Arab, al-Quran Wa al-Sunnah dan Syariah Islamiah. Pelajar keluaran SPMRSM Ulul Albab akan mempunyai tiga ciri utama iaitu, Quranik, Ensiklopedik dan Ijtihadik.

MRSM yang terlibat adalah Kota Putra, Gemencheh dan Kepala Batas. 

Download | PDF


##Sumber: www.mara.gov.my

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close