Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Mencari Kesalahan Orang Lain

Mencari Kesalahan Orang Lain. Ada orang yang kerjanya suka cari salah orang lain. Setiap perbuatan orang lain asyik salah sahaja di matanya manakala tindak tanduk sendiri semuanya benar belaka. Inikah sikap yang baik untuk diamalkan?

Kita semua diberikan akal fikiran yang waras, diberikan peluang untuk menikmati barakah dan rahmat Allah setiap hari untuk bernafas sekali lagi. Masih dihidupkan berkali-kali. Tidak cukupkah itu untuk mensyukuri segala nikmat-nikmat Allah, daripada mencari salah dan silap orang lain? Befikirlah secara bijak, renungi setiap hikmah kejadian diri sendiri dan berhenti mengintai peluang mencari kesalahan orang lain.

Mencari Kesalahan Orang Lain


Ibnu Massal berkara;

Meletakkan kesalahan kepada orang lain atau mengira kesalahan orang lain memang mudah. TETAPI...amat sukar untuk kita mengaku atau mengira kesalahan sendiri. Kita tidak sentiasa betul dan orang lain tidak sentiasa salah. Jika kita terlalu kerap menyalahkan kita mesti bersedia untuk disalahkan.

KERANA...

Jika kita selalu mencari kesalahan orang lain, orang lain juga akan sentiasa mencari kesalahan kita.

Faham tak? Harap faham lah ya...

Mencari Kesalahan Orang Lain

Itulah hukum alam. Bagaimana kita buat kat orang, begitulah orang lain akan buat kat kita. Putaran roda kehidupan. Jika kita tak suka benda yang tidak baik berlaku pada diri kita, jangan lakukan benda yang sama kepada orang lain.

Berjalanlah di muka bumi dengan tenang dan syukur.

Anda akan melihatdunia dari sudut pandangan yang berbeza dan rasa dirahmati.

#sebarkan bahagia

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close