Header Ads

Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah
Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah. Hari kedua berpuasa dan dah selesai masak untuk bersahur. Sahur kita orang masak ringkas tapi sedap. Menunya tadi adalah telur masak kicap ditabur bawang potong. Memang awesome hinggakan bersih periuk tak tinggal nasi sikit pun.


Bila ditanya pada my family, apa kesukaan lauk waktu sahur, dia orang cakap telur mata lembu pun dah cukup! Memang mudah kan!

Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah

Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah

Tapi hari ni saya nak share resepi hati dan pedal ayam masak berempah. Kalau ikutkan lauk ni banyak dimasak semasa ada rewang kahwin, ada banyak lebihan hati dan pedal, itu yang selalu dapat makan.. sesekali makan memang sedap..

Resepi Hati Dan Pedal Ayam Masak Berempah


Bahan-bahan:

1 mangkuk Hati dan pedal ayam
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 mangkuk hati dan pedal ayam - dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam

( * bahan kisar )

*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 1 sudu besar ketumbar
* ½ sudu besar jintan manis
1 batang serai - diketuk
2 pelepah daun kari
1 sudu besar penuh rempah kari daging
2 sudu kecil serbuk lada/cili - nk pedas sendiri adjust yer
1 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara menyediakan dan memasak:


1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.

2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.

3. Masukkan hati dan pedal ayam yang telah siap digoreng terlebih dahulu tadi dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing-masing.

4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

Selamat mencuba resepi hati dan pedal ayam masak berempah. Memang sedap tau. Tapi saya tak benarkan anak-anak yang masih belajar ni makan isi ayam, takut susah nak mengingat atau menghafal. Explain sikit je dia orang dah faham.. hehe

1 comment:

  1. menggoda nya. harus lah dibuat untuk makan berbuka maghrib ni. hehehhee

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.