Header Ads

Resepi Kangkung Goreng Belacan


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Resepi Kangkung Goreng Belacan
Resepi Kangkung Goreng Belacan. Jangan bosan dengan blog saya ya sebab asyik cerita pasal resepi. Dah hari-hari kena masuk dapur bukannya masuk pejabat, maka terhasillah resepi-resepi santai tetapi sedap! Tak caya? Hang tengoklah gambar-gambar yang saya up kan dalam blog ni. Dalam gambar nampak sedap apatah lagi bila masuk di tekak. Haha..

Bahan utama nak masak kangkung belacan adalah kangkung dan belacan. Yang lain adalah sampingan ya.. ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ
Resepi Kangkung Goreng Belacan

Resepi Kangkung Goreng Belacan

Resepi Kangkung Goreng Belacan


Dah siap di dapur ke tu? Tak ada idea nak masak apa kut? Marilah sama-sama masak kangkung goreng belacan ya kekawan..

Bahan-bahan:

1 ikat Kangkung - di potong ikut suka
2 ulas bawang kecil - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
5 biji cili padi - kisar
1 inci belacan - hancurkan je
Garam dan gula secukupnya
Bahan perisa, jika suka
Minyak untuk menumis

Cara masak kangkung goreng belacan yang sedap


1. Tumis belacan dulu, biar hancur dan naik bau.

2. Masukkan bahan yang dah dikisar tadi. Gaulkan dengan belacan hingga agak layu.

3. Perisakan dengan garam dan gula, ikut selera.

4. Akhir sekali masukkan kangkung yang telah dibersihkan tadi.

5. Siap untuk di hidangkan.

So, lihatlah cara memasak kangkung goreng belacan saya tu. Sebaiknya semua bahan mentah tu di kisar atau tumbuk. Lebih sedap rasanya.

Belacan di goreng dulu, tak mau tumbuk atau kisar dalam bahan mentah tadi. Nanti bau belacan kuat sangat.

Jadi, goreng belacan dulu sampai agak garing (bukan hangit ya), barulah tumis bahan kisaran tadi. Kalau sayur anda agak kering, boleh masukkan sedikit air. Tak de masalah.. okay ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

Semoga bermanfaat.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.