Header Ads

Cara Buat Brownies Milo Yang Amat Mudah Sukatan Cawan


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Cara Buat Brownies Milo Yang Amat Mudah Sukatan Cawan
Cara buat brownies milo. Milo kan kesukaan budak-budak. Jadi, senang cerita, kita bagi dia orang sesekali makan kuih yang dia orang suka. Bila dah puas, tak ada asyik mintak brownies je, kan? Sebab apa anak-anak kita suka brownies? Hmm.. sebab ia manis. Kalau budak-budak tak suka manis memang pelik la kan..

Namun brownies tak boleh selalu beri dia orang, sebab tak berapa bagus untuk kesihatan kanak-kanak. Sesekali tak mengapa. Sebab, budak kalau terlebih gula dalam badan akan jadi hyperactive. Kesan kepada tumbesaran pun tak berapa baik. Sebaiknya berpada-pada.

Selain anak-anak, saya sebagai ibu pun suka makan brownies. Jika rasa nak makan sangat, saya order je. Biasanya saya suka perisa coklat dan juga hiasan strawberry. Masam dan manis.. sedap je masuk mulut..

Cara Buat Brownies Milo Yang Amat Mudah Sukatan Cawan

Gambar brownies milo sukatan cawan. Terliur tak menengoknya? Rasanya pastilah sedap. Milo kan..


Warna lebih gelap ni sebab ada campuran coklat hitam (black choc).


Cara Buat Brownies Milo Yang Amat Mudah, Sukatan Cawan 



BAHAN-BAHAN:

Saiz: 8" persegi

1 cawan milo atau 1 sudu kecil indo nescafe

4 biji telur
2 cawan gula
250 gm mentega cair (1 ketul) - cairkan dalam mikrowave tapi jangan hangus
1 1/2 sudu teh perisa vanila
2 cawan tepung
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

Cara penyediaan:


1. Pukul telur. Tambahkan gula dan vanila, kacau rata. Tambahkan mentega, gaul/ pukul lagi.

2. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Masukkan garam dan milo.

3. Kacau bahan-bahan sehingga sebati tapi jangan terlalu lama.

4. Tuang ke dalam acuan. Alas acuan dengan kertas aluminium (foil). Mudah nak potong nanti.

5. Bakar selama 25 minit pada suhu 180°C dan untuk pastikan dah masak atau tidak.. masukkan lidi di tengah kek. Jika tak ada tepung yang melekat pada lidi, itu tandanya kek dah masak!

Selamat mencuba.

Bila dah masak, boleh potong kek tadi dalam ukuran 2 inci persegi. Kalau nak 1 inci pun boleh, terpulang ikut suka. Brownies milo sukatan cawan dah siap.

Oh ya, saya tunjukkan cara nak potong brownies. Rujuk gambar di bawah.


1. Angkat brownies dengan foil sekali dari acuan
2. Keluarkan dari foil, tanggalkan foil
3. Potong dengan pisau plastik atau pisau biasa yang tajam
4. Potong sekata ikut saiz yang sama.

Sekian, semoga berjaya.

1 comment:

  1. Singgah sini mencari resepi utk isteri masak heheheh

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.