Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Amalkan Teknik Ini Untuk Redakan Mata Tegang

Amalkan Teknik Ini Untuk Redakan Mata Tegang. Dalam zaman serba canggih ini, kita tak dapat lari dari sama-sama berada di dalamnya dan melakukan urusan harian dengan menggunakan gajet. Perasan kah anda bahawa makin kerap menggunakan gajet terutamanya telefon pintar, kuasa mata kita ikut terjejas. Ada yang terjejas teruk pada usia seawal kanak-kanak lagi. Takut kan? Bimbang pulak nak bagi anak-anak main telefon seharian tetapi tak boleh menolak atau mengelak kerana ia merupakan keperluan juga. Terutama dalam urusan pembelajaran pada era pandemik dan endemik Covid-19 ini. Cuma, berwaspadalah selalu dalam menggunakan gajet dan lakukan teknik betul untuk merawat mata yang letih akibat penggunaan gajet.
Baca : Lebih 500 Resepi Sedap Dan Mudah Untuk Dicuba!!💖💥
berkaitan resepi mudah, resepi sedap, masakan kampung, macam-macam resepi, menu sarapan, menu lauk-pauk tengahari, menu makan malam, kuih muih, kuih raya tradisional, resepi yang mudah untuk dicuba

Amalkan Teknik Ini Untuk Redakan Mata Tegang


Mata anda letih dan tegang selepas seharian menghadap komputer atau pun gajet?

Cuba amalkan teknik simple di bawah ini.

Amalkan Teknik Ini Untuk Redakan Mata Tegang

Menurut moh.gov.my, anda boleh amalkan teknik 20 - 20 - 20 seperti berikut:

1. Setiap 20 minit sekali
2. Rehatlah 20 saat
3. Dengan melihat objek sejauh 20 kaki (6 meter)

Insya Allah, dengan cara ini dapat meredakan ketegangan mata akibat penggunaan gajet dalam tempoh yang lama (computer vision syndrome)

Jika anda mengalami kesan lebih teruk daripada penggunaan gajet berlebihan, sila dapatkan nasihat dari mereka yang pakar dalam bidangnya.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close