Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Daun Selom Sebagai Ulam Bagus Untuk Kesihatan

Khasiat Daun Selom Sebagai Ulam. Daun selom sedap dibuat ulam, makan dengan sambal belacan dan nasi panas-panas. Daun selom sedap juga dimasukkan ke dalam bubur nasi sebagai ganti kangkung. Sedap tau, boleh dicuba ya..

Nak tanam pokok selum pun senang. Pokok selom merupakan pokok herba yang mampu mencapai ketinggian satu meter. Akarnya berserat dan tumbuh dari semua bucu. Bunganya berkelopak lima. Daunnya wangi dan licin dengan tangkai berupih. Anak daunnya berbentuk cuping-cuping kedut. Pokok ini tumbuh liar di kawasan lembap di sepanjang alur dan tepi kolam.

Khasiat Daun Selom Sebagai Ulam

Disyorkan Untuk Anda:

Get this widget

Khasiat Daun Selom Sebagai Ulam Bagus Untuk Kesihatan


Daun selum juga memiliki khasiatnya dalam kesihatan tubuh. Jom kita lihat manfaat daun selom untuk kesihatan.

1. Daun Selom Tinggi Zat Besi


Daun selom mengandungi zat besi yang tinggi. Daun selom ni didapati tingkatkan melanin synthesis. Yang inginkan rambut hitam dan ingin elakkan rambut cepat beruban. Bolehlah ambil daun selom dalam menu harian anda. Daun selom juga kaya dengan zat besi. Kita tahu jika kurang zat besi penyebab anemia. Badan cepat letih, mudah marah, emosi tak stabil. Maka, lebihkan ulam daun selom dalam menu anda.

Apa lagi fungsi zat besi? Antaranya, tingkatkan sel haemoglobin, jaga kesihatan bayi dalam kandungan, mencegah jangkitan, tingkatkan titik fokus dan membaiki kualiti tidur.

Khasiat Daun Selom Sebagai Ulam Bagus Untuk Kesihatan

2.  Daun Selum Tinggi Beta Carotene


Tahu tak? Kajian dalam Inter. Journal of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences (2014), yang mengkaji pasal kandungan pro-vitamin A.

Di dalam 22 jenis spesis ulam yang ada di negara kita., daun selom punyai kandungan berikut:

carotenoid 2.5 kali ganda
lutein 1.9 kali ganda
beta-carotene 2.8 kali ganda

lebih tinggi berbanding ulam raja. Walau daun bau nya hampir sama, tetapi daun selom mengandungi beta carotina lebih tinggi.

Daun Selom Sedap Masak Apa?


Boleh masak kerabu. Kerabu daun selom antara hidangan berulam yang mudah dimasak dalam masakan Melayu. Ia terdiri daripada ulam yang diperbuat daripada daun selom, dengan sayur-sayuran lain seperti kacang botol, daun cekur, kacang panjang, bunga kantan, bawang kecil, dan tauge, dilengkapi dengan sambal yang diperbuat daripada kelapa parut, cili, bawang merah, udang kering dan lain-lain. Nampak segar dan amat sedap tau..

Semoga bermanfaat. 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close